Voor optimaal resultaat kun je je haar maar beter 1 of 2 dagen niet wassen voordat je het gaat verven. Op die manier pakt de verf beter en bevat je haar meer natuurlijke oliën die je hoofdhuid beschermen tijdens het verfproces. Kam je haar ook niet te veel voordat je begint met verven.
Dat kan komen doordat je de haarverf te lang hebt laten zitten, niet in delen hebt geverfd, maar ook doordat je haar al beschadigd was voor het kleuren. Dit kun je snel oplossen door je haar een paar keer te wassen met Head & Shoulders-shampoo.
De tijd iets overschrijden kan geen kwaad. Haarverf verliest na circa 45 minuten zijn werking. De haarverf langer laten inwerken zorgt niet voor vreemde effecten. Als je het echt veel te lang hebt laten zitten, kan je haarkleur iets donkerder uitvallen.
Haar verven en vet haar
Geen probleem! Je haar hoeft niet schoon(gewassen) te zijn om het te verven. De natuurlijke talg heeft geen invloed op de inwerking van de verf.
Je brengt de haarverf op in droog, ongewassen haar. Het is sowieso beter om je haar niet te vaak te wassen, maar was je haar als je het gaat verven zeker twee dagen van tevoren niet. Er zijn dan meer natuurlijke oliën en talg op je hoofdhuid aanwezig die de hoofdhuid beter beschermen tijdens het verfproces.
Was je haar de eerste 24 uur na een kleuring niet, zodat de pigmenten zich goed kunnen hechten. De pigmenten hechten zich de eerste 24 uur en als je dan gaat wassen, verlies je pigment.
Haarverf kun je zowel op nat als droog haar aanbrengen. Vaak staat dit ook op de gebruiksaanwijzing van de haarverf. Als je zelf je haar verft, is het wel makkelijker om de verf op nat haar aan te brengen. Zo kun je de verf makkelijker en gelijkmatig aanbrengen en de verf trekt makkelijker in het haar.
In principe mag je je haar iedere 5 tot 8 weken opnieuw kleuren. Met uitzondering van blond haar. Blond haar heeft vaak een beschadiging opgelopen waardoor het herstelproces langer duurt, in dat geval mag je het haar eventueel om de 12 tot 15 weken opnieuw kleuren.
Haarverf of kleuring beschadigd het haar, en dan vooral de punten. Als je het eerst knipt en verft/kleurt heb je niets gewonnen want de punten zijn al weer zwakker. Als je eerst verft/kleurt en dan knipt zijn de puntjes weer sterker.
Ja, je kan je haar twee keer achter elkaar verven. Hoewel dit niet altijd verstandig is, is het inderdaad mogelijk. Het is belangrijk dat je kijkt naar welke haarverf je gebruikt.
Heb je droog, poreus of beschadigd haar en je wilt dit gaan verven, wees dan voorzichtig met de kleur. Droog en beschadigd haar zuigt het pigment uit de haarverf op en zorgt ervoor dat de kleur vaak veel donkerder uitvalt dan verwacht. Soms tot wel drie kleurhoogtes donkerder! Neem daarom zeker een kleurhoogte lichter.
Was je haar een aantal keren met een diepreinigende (basische) shampoo. Dit is een shampoo met een lage pH-waarde, die de haarschubben openzet en er uiteindelijk voor zorgt dat je te donkere kleur een paar tinten lichter oogt. Een goed voorbeeld van een basische shampoo is Head & Shoulders.
Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond. Deze spoeling zal ongewenste geeltinten (bij blond haar) of oranjetinten (na het verven van donker haar) uit het haar verwijderen.
Grijs haar is van zichzelf wat droger en weerbarstiger waardoor het kan zijn dat je grijze haar minder goed kleurt. Kies daarom altijd voor een haarkleuringsproduct dat goed past bij jouw haar. In het begin zal bij grijs haar wellicht een semi-permanente haarkleuring, zoals de Casting Crème Gloss, voldoende zijn.
Grijze haren zijn stugger dan haren die nog hun natuurlijke pigment hebben. Niet iedere haarkleur pakt daarom goed op grijs haar. Een spoeling bijvoorbeeld, zie je eigenlijk nauwelijks. Geef bij de kapper daarom aan dat je graag je grijze haren wil verdoezelen.
Verven kan leiden tot een toename van haarverlies
Het haar dat onder de hoofdhuid zit (en dus nog niet is opgekomen) kan niet door de verf worden bereikt waardoor haarverf in principe geen haarverlies kan veroorzaken, maar haaruitval kan wel toenemen door het verven van je haar.
WECOLOUR haarverf is zachter en minder schadelijk en bevatl veel minder schadelijke stoffen. Dit komt doordat er geen ammonia, resorcinol en ppd in de haarverf zit. Daarnaast is de kleurcrème van kapperskwaliteit met als doel dat de kleur zo lang mogelijk mooi blijft.
Mensen die allergisch zijn voor haarverf zijn meestal allergisch voor de PPD of ammoniak in verf. Diverse professionele haarverven worden inmiddels al zonder ammoniak geproduceerd. Ben je allergisch voor PPD? Dan is de beste oplossing Goldwell Elumen.
Kappers zijn het erover eens: professionele haarverf is niet alleen beter voor het haar, ook blijft het haar er langer mooi door. Professionele haarverf is er van bekende merken als L'Oréal, Wella en Schwarzkopf, maar ook merken als Goldwell en KIS staan hoog aangeschreven.
Je lokken te vaak wassen is nooit gezond, maar zeker bij gekleurd haar moet je dit zoveel mogelijk proberen te vermijden. Hoe vaker je je haar wast, hoe sneller de kleur zal vervagen door de hoeveelheid chloor in het water en door de stoffen in shampoo. Probeer je haar maximaal twee tot drie keer per week te wassen.
Haarstyling gebruiken voor het verven
Het is dus niet alleen belangrijk om je haar gedurende 24 uur voor het verven niet meer te wassen, maar vermijd na de laatste wasbeurt ook liever producten als gel, wax en droogshampoo.
Met schone haren naar de kapper kan heel fijn zijn, maar beter is nog te vragen wat je kapper graag zou willen. Kom je alleen om je haren te laten stylen voor een feestje bijvoorbeeld, dan zou haar dat een dag niet gewassen is misschien zelfs beter zijn.
Haarverf is een permanente kleur. Dat wil zeggen dat je haarverf niet kan uitspoelen, dit groeit echt uit je haar. Hierdoor zal je met haarverf naar verloop van tijd uitgroei krijgen. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe snel je haar groeit, maar gemiddeld heb je na zo'n vier weken weer (last van) uitgroei.