staat voor Lectori salutem en betekent 'den lezer heil'. Voor een algemene aanhef lijkt dit een prima oplossing. Maar L.S. is heel ouderwets en past niet in een eigentijdse brief of mail.
Vooral in Nederland komt soms nog de aanhef L.S. voor, een afkorting van het Latijnse lectori salutem ('groet aan de lezer'). Die aanhef komt op veel mensen ouderwets en onpersoonlijk over en is daarom niet aan te bevelen.
Onbekende ontvanger
Je stuurt bijvoorbeeld een brief of een e-mail aan een organisatie, maar je bent niet op de hoogte van de naam en het geslacht van de ontvanger. In dat geval is het gebruikelijk om een formele aanhef met Geachte te gebruiken.
Als dat niet mogelijk is, kan Beste of Geachte zelfstandig worden gebruikt als aanhef. Ook een informelere begroeting als Dag, Goeiedag, Goedemorgen, Goedemiddag, Goedenavond of Hallo, zonder aanvulling, is mogelijk als aanspreking van een persoon van wie men de naam niet kent.
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
Thans wordt de afkorting L.S. in de Nederlandse taal gebruikt als aanhef bovenaan een brief indien de naam van de lezer(s) van de brief onbekend is. In een brief gericht aan één enkele, onbekende geadresseerde kan men ook "Geachte heer/mevrouw," als aanhef gebruiken.
– De aanhef begint met een hoofdletter.– Na de aanhef schrijft u een komma.– Als begroeting is zowel geachte, beste als dag mogelijk. Geachte is vooral bruikbaar in officiële en formele contexten.
Voor een zakelijke brief gebruik je een passende aanspreking, zoals 'Geachte heer/mevrouw'.Je begint de eerste alinea met een hoofdletter en je begint nooit met 'ik'. In deze alinea geef je aan waarom je de brief schrijft. Hierna volgt de rest van je tekst.
Wanneer je helemaal niet weet aan wie je de brief schrijft, dan kun je het beste de opties open houden. Wanneer je het wel weet, dan kun je het beste ook een achternaam en geslacht benoemen. Dit is namelijk veel persoonlijker en spreekt ook meer aan.
In formele en officiële boodschappen kunnen lezers het gebruik van ik als eerste woord als onbeleefd ervaren. Door te starten met ik kunt u immers de indruk wekken dat u zichzelf belangrijker vindt dan de lezer. U kunt dat gemakkelijk voorkomen door een ander zinsdeel op de eerste plaats te zetten.
Weledelgestrenge heer/vrouwe, doctorandus (drs.)/doctoranda (dra.) Geachte heer/mevrouw [achternaam], ingenieur hogeschool (ing.)
Wanneer de ontvanger en jij elkaar al beter kennen, kan je de e-mail ook beginnen met “Beste …” of een vriendelijk “Goedendag”. Alleen onder collega's is “Hallo” of “Hi” acceptabel.
Onbekende lezers
Soms komt het voor dat je een brief schrijft aan een onbekende lezer, zoals bijvoorbeeld bij een aanbevelingsbrief. Dan kun je de speciale aanheft 'To whom it may concern' gebruiken. De afkorting L.S. is niet bekend in het Engels.
Opbouw van een brief: de kern. De kern van je brief is voor de informatie die je aan de lezer wilt vertellen. De mededeling die voor de lezer het allerbelangrijkst is, zet je direct bovenaan in de kern. Dus in de eerste regel van de tweede alinea (als je de inleiding als eerste alinea telt).
Iedere e-mail kun je afsluiten met 'Met vriendelijke groeten'. Vroeger was het gebruikelijk om formele berichten af te sluiten met 'Hoogachtend'.
Het blijven toch twee mensen die je afzonderlijk aanspreekt. Je kunt ook 'Geachte heren' of 'Geachte dames' schrijven. Omdat het twee verschillende personen zijn schrijf je: 'Geachte heer Smit en heer Smit' of 'Geachte heren Smit en Smit'. Hetzelfde geldt voor twee dames.
Hoe begin je een brief die aan een groep mensen, bijvoorbeeld een commissie of een bestuur, is gericht? Mogelijk zijn bijvoorbeeld Geacht bestuur, Geachte commissie of eventueel Geachte dames en heren. Geacht bestuur en Geachte commissie zijn tamelijk formeel.
Het is aan te bevelen om na Beste of Geachte de naam van de geadresseerde of een zelfstandig naamwoord, bijvoorbeeld een rol- of functiebenaming, toe te voegen. Als er geen naam, functie of rol bekend is, kunt u Beste en Geachte zelfstandig als aanhef gebruiken.
In afwachting van uw antwoord verblijf ik,In het vertrouwen u voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast.