U kiest dan zelf het ziekenfonds waarvan u lid wil zijn. Wanneer het OCMW uw instemming niet krijgt, zal het u aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV).
Neen.De maatschappelijk werker bij wie je de aanvraag doet, mag je aanvraag niet weigeren. Hij heeft geen bevoegdheid om te beslissen. De maatschappelijk werker is bevoegd om: je aanvraag te ontvangen; een sociaal onderzoek te doen; het dossier voor te bereiden.
Iedereen heeft recht op OCMW-steun, maar het OCMW is alleen verplicht om steun te verlenen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Om recht te hebben op eender welke hulp moet je behoeftig zijn. Dat betekent dat je niet meer voldoende middelen hebt om een menswaardig leven te leiden.
Als dakloze kan je een beroep doen op het OCMW van je gemeente voor tegemoetkomingen, medische en maatschappelijke hulp, schuldbemiddeling en meer. Het OCMW kan je ook tijdelijk huisvesten in een doorgangswoning. Het OCMW helpt ook ouderen die niet genoeg inkomen hebben om hun rusthuisopname te betalen.
Bij het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van uw gemeente kunt u terecht wanneer u geldzorgen of andere tekorten hebt. De sociale dienst onderzoekt samen met u op welke manier zij u het best kunnen helpen of begeleiden. OCMW's zijn per gemeente ingericht.
Neen. Alhoewel het onderzoek naar de bestaansmiddelen van betrokkene een onmiskenbaar onderdeel uitmaakt van het sociaal onderzoek is het centrum niet toegelaten om systematisch alle rekeninguittreksels van betrokkene van de afgelopen 3 maanden op te vragen.
Als je hulp van het OCMW krijgt, heb je mogelijk recht op gratis juridische bijstand. Je moet daarvoor van het OCMW: ofwel een leefloon krijgen; ofwel maatschappelijke hulp krijgen op regelmatige basis (financieel of materieel): bijstand in medische kosten, verbruikskosten, …
Vraag uw gemeente of u recht heeft op een bijstandsuitkering. Bent u uw baan verloren? Vraag dan eerst aan UWV of u recht heeft op een uitkering, zoals een WW-uitkering of WIA-uitkering.
Artikel 98, § 2 van de OCMW-wet is algemeen geformuleerd en bepaalt dat het OCMW de wettelijke verplichting heeft om de door haar gemaakte kosten te verhalen op de onderhoudsplichtigen van de begunstigde.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 januari 2023: 809,42 euro voor een samenwonende persoon. 1.214,13 euro voor een alleenstaande persoon. 1.640,83 euro voor een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.
het OCMW kan slechts in 2 gevallen aan de gerechtigde een sanctie opleggen, namelijk wanneer: hij verzuimt bestaansmiddelen aan te geven waarvan hij het bestaan kent of hij legt onjuiste of onvolledige verklaringen af die een invloed hebben op het bedrag van het leefloon.
De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers. U kunt ook naar het Juridisch Loket of het maatschappelijk werk. Zij kunnen u in contact brengen met een erkende schuldhulpverlener.
Het Sociaal Huis is geen stenen huis en is ook geen synoniem voor het OCMW. Het Sociaal Huis zorgt er voor dat iedereen gemakkelijk gebruik kan maken van de sociale dienstverlening van het OCMW, de gemeente en andere sociale organisaties.
Het OCMW kan de uitbetaling van je leefloon ook geheel of gedeeltelijk schorsen als administratieve sanctie wanneer: je bestaansmiddelen waarvan je het bestaan kent niet aangeeft. je onjuiste of onvolledige verklaringen die het bedrag van het leefloon beïnvloeden aflegt.
De leefloonbedragen zijn met ingang van 1 juli 2023 : Samenwonend: 825,61 euro per maand ( 9.907,30 euro per jaar)Alleenstaand: 1.238,41 euro per maand (14.860,96 euro per jaar)Gezinslast: 1.673,65 euro per maand ( 20.083,80 euro per jaar)
Leefloners blijven doorgaans 11 maanden bij het OCMW | POD Maatschappelijke Integratie.
Daaruit blijkt dat de kostprijs van een verblijf in het woonzorgcentrum in 2021 gemiddeld 60,8 euro per dag bedroeg. Dat komt neer op een gemiddelde maandelijkse factuur van meer dan 1800 euro.
Als je een leefloon ontvangt van het OCMW, of niet genoeg geld verdient om de huur te betalen naast alle andere levenskosten, dan kan je een huursubsidie aanvragen bij het OCMW. Dit is een som geld die door de Vlaamse Overheid maandelijks aan je huurbaas betaald wordt. Daardoor moet jij minder huur betalen.
Kan ik zelf afstand doen van het gezag over mijn kind? Nee, u kunt niet zelf afstand doen van het gezag over uw kind. Soms is het wel mogelijk om gezamenlijk ouderlijk gezag te veranderen in eenhoofdig gezag. Dan krijgt de andere ouder alleen het gezag.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles).
Ja, als u te veel vermogen hebt, moet u dit teveel eerst opmaken. U krijgt namelijk geen uitkering als uw vermogen boven een bepaalde grens komt. Die vermogensgrens is € 15.210,- voor een gezin of alleenstaande ouder en € 7.605,- voor een alleenstaande. Maar: u mag uw vermogen ook weer niet te snel opmaken.
Het OCMW verleent sociale bijstand. Dit kan onder de vorm van financiële hulp en budgetbegeleiding, juridische advies, e.d. De financiële tussenkomsten van de sociale bijstand omvatten: het integratieloon, de gewaarborgde gezinsbijslag, de inkomensgarantie voor ouderen en de uitkeringen aan gehandicapten.
Wie advies en begeleiding nodig heeft rond budgetproblemen kan terecht bij een OCMW of een CAW. Op de website eerstehulpbijschulden.be vindt u een erkende instelling voor schuldbemiddeling in uw buurt(opent in nieuw venster). U vindt er ook meer informatie over omgaan met schulden.
Het OCMW biedt 2 vormen van hulp aan: Het recht op maatschappelijke integratie: werk; of een leefloon. Het recht op maatschappelijke hulp: financiële hulp of andere vormen van hulp, bijvoorbeeld een huurwaarborg, terugbetaling van medische kosten.