Contact. Lactose-intolerantie kan klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen vaak verholpen worden met een dieet.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Een veelgebruikte test om mensen lactose-intolerantie te testen is de waterstof-ademtest. Bij deze test wordt je adem gemeten na het innemen van 50 gram lactose (de hoeveelheid die in ongeveer vijf glazen melk zit). De waterstof-ademtest is gebaseerd op de fermentatie van onverteerde lactose door de darmflora.
Denk je dat je een koemelkallergie hebt? Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk?Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Soms komen ze wat later, bijvoorbeeld als je maag wat trager werkt (vertraagde maaglediging).
De genotypering van het MCM6 gen is vanaf 15 november 2021 aan te vragen via Zorgdomein SALT met de omschrijving lactose-intolerantie genotypering (MCM6) en wordt bepaald in 10 ml vers EDTA bloed. De test wordt wekelijks ingezet met een responstijd van 5-7 dagen en kost ongeveer 85 euro.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
Het dieetadvies bij een lactose-intolerantie kan bestaan uit het weglaten van lactose uit de voeding (lactosevrij dieet) of het verminderen van het gebruik van lactose in de voeding (lactosebeperkt dieet). De diëtist kan samen met u bepalen hoeveel lactose u kunt verdragen, want dit verschilt per persoon.
U kunt een lactose-intolerantie hebben vanaf de geboorte, maar het kan ook later ontstaan.
Lactose-intolerantie bij volwassenen en ouderen is vrij goed te herkennen, omdat vrij snel na het nemen van zuivelproducten klachten ontstaan. Na het gebruik van lactose-houdende producten krijg je vaak snel last van een rommelende of opgezette buik, krampen en daarna diarree.
Zure melkproducten, zoals yoghurt en karnemelk, bevatten minder lactose. Dit komt doordat bij de fermentatie de lactose deels wordt afgebroken. Je kunt deze producten bij een lactose-intolerantie daarom beter verdragen dan melk.
Wanneer je darmen echter niet genoeg lactase aanmaken en lactose niet goed kan verteren, kan je last krijgen van klachten. Dit noemen we een lactose-intolerantie en kan onder andere gepaard gaan met maagproblemen en darmklachten, maar ook huidklachten.
Lactose-intolerantie testen kan met behulp van een Lactose Tolerantie Test (LTT) in het ziekenhuis. De Lactose Tolerantie Test is een bloedtest waarvoor je nuchter moet zijn. Dat betekent dat je acht uur van tevoren niet meer mag eten, drinken en roken.
Voorbereiding lactose H2-ademtest
12hr voorafgaand aan het onderzoek niet roken geen kauwgum gebruiken. Laatste maaltijd: lichte maaltijd, vezelarm en zonder melkproducten. Melk en fruitsap vermijden één dag voor de test. Ajuin, look, prei, kolen en bonen vermijden één dag voor de test.
Het onderzoek
Uw kind blaast een eerste keer in een buisje. We gaan in de uitgeademde lucht de hoeveelheid waterstof na. Daarna krijgt uw kind een drankje met lactose (1 beker) en moet hij/zij op geregelde tijdstippen in het buisje blazen (elke 30 minuten).
Een aantal veelvoorkomende symptomen van een voedselintolerantie zijn: Last van je luchtwegen.Hierdoor kun je veel uiteenlopende klachten krijgen zoals benauwdheid, tranende ogen, piepende adem of een jeukende neus.Last van je huid.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Iemand met lactose-intolerantie kan geen voedingsmiddelen eten of drinken die lactose (melksuiker) bevatten. Het eten of drinken van lactosehoudende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten, zoals buikpijn en misselijkheid. Dat komt doordat er geen of weinig van het enzym lactase in zijn of haar maag-darmstelsel zit.
Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti. Brood en ontbijtproducten: Zelfgebakken brood van tarwemeel, gist, water en broodzout, matses, donker roggebrood en rijstwafels.
Kip bevat, net als andere naturel vleessoorten, geen FODMAP's, gluten of lactose.
Er bestaan de dag van vandaag gelukkig al veel meer alternatieve producten, maar veel producten zijn ook van nature lactosevrij: Groenten, fruit, olie, noten, pasta, aardappelen, brood, eieren, vis, water …