De ploegenachtervolging is een officiële schaatsafstand bij het langebaanschaatsen. Een team bestaat uit drie personen. De mannen rijden acht ronden (3098,88 meter), de vrouwen zes ronden (2324,16 meter). Voor de historie van alle medaille winnaressen vanaf 2005 klik hier voor het eindklassement.
Een rijder mag in een achtervolgingswedstrijd slechts in één ploeg starten. Een rijder moet op eigen kracht de ronden rijden en mag niet geholpen worden door middel van duwen of trekken. In geval van inhalen gelden dezelfde regels als bij normale langebaanwedstrijden.
Sinds de Olympische Spelen van Turijn staat de ploegenachtervolging op de olympische kalender. Landen leggen in teams van drie gezamenlijk een afstand af. Voor de mannen zijn dit acht rondjes (3098 meter), terwijl de vrouwen zes rondjes (2324 meter) schaatsen.
Net zoals bij de ploegenachtervolging bestaat een team uit drie schaatsers, anders dan bij de ploegenachtervolging finisht er maar een. Er worden drie rondes gereden en na elke ronde moet één schaatser de baan verlaten. Uiteindelijk wordt er een tijd neergezet als de derde schaatser de derde ronde heeft voltooid.
Zoals de naam al doet zeggen duurt een 'zesdaagse' wedstrijd zes dagen. Op een overdekte baan komen teams van twee man tegen elkaar uit.
De 1500 meter begint om 11.30 uur, de dweilpauze volgt na acht van de vijftien ritten.
De olympische massastart begint met een halve finale, waarin twaalf schaatsers starten. De race gaat over zestien rondes, met aan het eind 60 punten voor de winnaar, 40 voor de tweede plaats en 20 voor de derde. Onderweg is er na vier, acht en twaalf rondes een tussensprint, waar 5, 3 en 1 punt te verdienen valt.
Op de afstanden rijden er steeds twee rijders tegen elkaar volgens loting bepaald. Er wordt geschaatst tegen de wijzers van de klok in. De deelnemers wisselen op de kruising steeds van baan, zodat ze bij elke volle ronde dezelfde afstand rijden.
Een ander verschil is dat bij de massastart de binnenste baan van de piste wordt gebruikt, waardoor een rondje geen 400 meter is maar slechts 387,36 meter. De mannen en de vrouwen schaatsen exact dezelfde afstand, namelijk 16 rondjes ofwel net geen 6,2 kilometer.
Antoinette de Jong 1.000m, 1.500m, 3.000m, ploegenachtervolging. Ireen Wüst 1.000m, 1.500m, ploegenachtervolging. Marijke Groenewoud 1.500m, massastart. Irene Schouten 3.000m, 5.000m, massastart, ploegenachtervolging.
De massastart is een wedstrijdvorm die is overgewaaid uit het marathonschaatsen. Alle deelnemers zijn op hetzelfde moment in de baan en wie als eerste over de streep komt is de winnaar. De mannen rijden twintig rondjes en de vrouwen rijden er vijftien.
De massastart is een discipline bij het langebaanschaatsen. De massastart, feitelijk een verkorte marathonwedstrijd, is een onderdeel dat de internationale schaatsunie (ISU) promoot en dat vanaf het seizoen 2011/2012 een officieel onderdeel is van zowel de wereldbeker schaatsen als de wereldbeker schaatsen junioren.
TV-gids: hier zie je de team pursuit op tv
Wil je de ploegenachtervolging in Beijing live zien, zet dan de wekker. Om 7:30 uur beginnen de halve finales bij de vrouwen, om 7:52 bij de mannen. Om 9:28 starten de vrouwen hopelijk in de finale en om 9:47 is de mannenfinale.
Ireen Wüst had niet verwacht dat de coaches van Team Zaanlander en schaatsster Irene Schouten negatief over haar zouden praten. „Ik was verbaasd”, zei de schaatsster van Team Reggeborgh, vrijdag na haar eerste training op de olympische baan in Peking, over de videoserie die van de ploeg van Jillert Anema is gemaakt.
Waar moet je op letten tijdens de rit? je moet in je eigen baan blijven. je mag de bocht niet afsnijden. bij de baanwissel (op de kruising dus) heeft de rijder die uit de buitenbocht komt, bij gelijktijdig aankomst vanuit de bocht altijd voorrang op de rijder die uit de binnenbocht komt.
Bij afstanden langer dan 300 meter dienen de deelnemers te wisselen van baan. De rijder, die op de binnenbaan rijdt, moet telkens op de kruising naar de buitenbaan overgaan en omgekeerd. Wanneer beide rijders gelijktijdig bij de kruising aankomen, heeft de rijder die van buiten naar binnen moet wisselen voorrang.
De presentatie van de schaatsuitzendingen is in handen van Henry Schut. Hij krijgt hulp van analisten Mark Tuitert, Erben Wennemars, Annette Gerritsen en Rintje Ritsma.
De ploegenachtervolging is een officiële schaatsafstand bij het langebaanschaatsen. Een team bestaat uit drie personen. De mannen rijden acht ronden (3098,88 meter), de vrouwen zes ronden (2324,16 meter). Voor de historie van alle medaille winnaressen vanaf 2005 klik hier voor het eindklassement.
Er zijn tussensprints na 4, 8 en 12 ronden met 3,2 en 1 punten. Bij de eindsprint zijn 60, 40, 20, 10, 6 en 3 punten. De beste acht per halve finale gaan door naar de finale. In de finale zijn er eveneens zestien ronden en gaan de medailles naar de eerste drie aan de finish.
Zo werkt de olympische massastart
Per halve finales plaatsen de acht schaatsers met de meeste punten zich voor de olympische finale. Na vier, acht en twaalf ronden zijn er bij de tussensprints punten te verdienen (3, 2 en 1 punt). In de eindsprint worden de meeste punten verdeeld: 60, 40, 20, 10, 6, 3.
Behalve de 1.500 meter rijdt Wüst in Peking ook nog de 1.000 meter en de ploegenachtervolging, met Antoinette de Jong en Irene Schouten.
Als een brutaal kuikentje dat de donsveertjes nog van zich afschudt, snelt ze de seniorencategorie binnen. Wüst? De naam zal niemand meer vergeten. Winnares van drie afstanden: 1500 meter, 3.000 meter en de kilometer.
Op de 1000 meter voor mannen behoren Thomas Krol en Kai Verbij, allebei uitkomend voor Jumbo-Visma, tot de titelkandidaten. Hein Otterspeer is de derde Nederlandse deelnemer. Titelhouder Kjeld Nuis ontbreekt. Hij greep op het olympisch kwalificatietoernooi naast een ticket op deze afstand.
De ploegkoers (ook wel koppelkoers of madison genoemd) is het belangrijkste onderdeel van de zesdaagse, want in deze proef kan men de tegenstand op een ronde rijden door vooraan uit het peloton weg te rijden om vervolgens achteraan weer aan te sluiten. Zoals de naam aangeeft, wordt deze proef in ploegverband gereden.