Een aanwezigheidsdienst heet ook wel een slaapdienst. In het Arbeidstijdenbesluit staan regels voor werktijden en rusttijden tijdens deze dienst. Zo mag een aanwezigheidsdienst maximaal 24 uur duren. En alle uren binnen de dienst tellen als werktijd.
Wettelijk recht op rust
Voor de rust na uw werktijd gelden de volgende regels: Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.
De hoofdregel is dat een werknemer per 16 weken maximaal 36 nachten mag werken en maximaal 7 nachtdiensten achter elkaar mag draaien. Maar ook hier geldt dat in cao's andere afspraken kunnen staan. Per nachtdienst mag een werknemer niet meer dan 10 uur werken.
Maximaal aantal nachtdiensten en te werken uren
Een werknemer mag maximaal 5 keer per 2 weken, en 22 keer per jaar 12 uur in een nachtdienst werken. - Maximaal 38 uren nachtdienst tussen 00.00 uur en 6.00 uur per 2 weken.
Maximum aantal slaapdiensten
Het maximum aantal te verrichten slaapdiensten bedraagt: 3 keer in elke aaneengesloten periode van 7 maal 24 uur; 10 keer in elke periode van 4 aaneengesloten weken; 26 keer in elke periode van 13 aaneengesloten weken.
-De rusttijd na een nachtdienst moet minimaal veertien uur zijn; na meer dan drie nachtdiensten bedraagt de rusttijd minimaal 46 uur, binnen één week mag de dagelijkse rusttijd één keer worden ingekort tot minimaal acht uur.
De avond- en weekenddienst moet je volgens de CAO Verpleeg- en verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) wel draaien, ook als je ouder bent dan 55 jaar. De vroegere CAO Thuiszorg had een vrijstelling van 20.00 tot 7.00 uur voor 55-plussers.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Acht uur of meer? De dagelijkse rusttijd (dus ook na avonddiensten tot 23.00 uur) bedraagt 11 uur per 24 uur. Dit mag 1 keer per periode van 7 keer 24 uur ingekort worden tot 8 uur. Dit is conform de Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit 2007.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Rusttijden. Uw werknemer heeft volgens de wet recht op de volgende rusttijden: Na een werkdag mag een werknemer 11 uur achter elkaar niet werken. U mag de rusttijd één keer per 7 dagen inkorten tot 8 uur, maar alleen als het nodig is.
Heeft u een cao (of bedrijfsregeling) waarin iets is geregeld over pauzes? Dan mag er in die cao van de wet worden afgeweken. Maar geldt nog steeds: minimaal 1 pauze van 15 minuten na 5,5 uur werken. U mag een werkdag niet beginnen of eindigen met een pauze.
De regels voor deze oproepdienst staan in de Arbeidstijdenwet. Zo mag u 14 dagen per 4 weken consignatiedienst hebben. U heeft geen wettelijk recht op vergoeding. In uw cao kunnen hierover afspraken staan.
Slaapuren: de uren dat je kunt slapen. (7,75 uur) Van deze uren wordt 50% uitbetaald volgens CAO (artikel 9.5 lid 3 sub f). Uitvoeringsregeling Q: Als je er 's nachts uit moet is de vergoeding van de werkuren in salaris dat wat daarvoor geldt.
Het salaris voor een verzorgende IG is conform de cao VVT, inschaling in FWG 35 (vanaf € 1.838,58 tot maximaal € 2.668,93 bruto per maand bij een fulltime dienstverband). Verder geldt een onregelmatigheidstoeslag, vakantiegeld (8%) en een eindejaarsuitkering (8,33%).
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Ja, verplicht aanwezige tijd is betaalde tijd. Als u een medewerker verplicht om vijf minuten eerder aanwezig te zijn omdat u bang bent dat deze te laat komt of om zich voor te bereiden op het werk, geeft u daarmee aan dat de betreffende medewerker ook vijf minuten eerder met zijn werk begint.
Tijdens pauzes moet een werknemer helemaal vrij zijn van het werk en mag hij doen wat hij zelf wil. Activiteiten als een lunchvergadering mag u daarom niet beschouwen als pauze.
Het is geen kwestie van weigeren maar gewoon overleggen met je werkgever.Er kunnen goede redenen zijn waarom een nachtdienst te zwaar wordt. En vanaf je 55ste is die mogelijkheid er. Er zijn steeds meer CAO`s die de leeftijd opschroeven naar 56 en 57.
Rusttijden na nachtdienst
minimaal 14 uur rust. Hooguit 1 keer per week mag de rusttijd 8 uur duren. Maar alleen als het werk dat nodig maakt.
De Arbeidstijdenwet bevat geen voorschriften over het maximale aantal te werken weekenden per jaar. De Arbeidstijdenwet bevat wel regelgeving met betrekking tot zondagarbeid: Op zondag wordt geen arbeid verricht, tenzij het tegendeel is bedongen en uit de aard van de arbeid voortvloeit (zoals in de gezondheidszorg).
Maximaal 1 keer per week mag dat 8 uur zijn. Maar alleen als het echt nodig is voor het soort werk dat je doet. Na een nachtdienst van 12 uur mag je minimaal 12 uur niet werken. Je mag maximaal 22 keer per jaar een nachtdienst van 12 uur draaien.
Voorslapen en slaap inhalen: slecht voor je? Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen: voorslapen en slaap inhalen is allebei niet goed voor je. Het is zelfs zo dat je lichaam nog vermoeider kan raken. Dit komt omdat je biologische klok verstoord wordt.