Zo voelen hartkloppingen tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk kent iedereen het gevoel van hartkloppingen wel. Daarbij voel je je hart heel duidelijk kloppen in je borstkas, in je keel of in je hoofd. Je kunt daarbij ook voelen dat je hard een slag overslaat, en daarna juist een keer extra klopt.
Veel zwangere vrouwen hebben af en toe last van hartkloppingen, vooral vanaf de dertigste tot de vierendertigste week van de zwangerschap. Dat is niet meer dan logisch: je hart moet bijna de helft meer bloed door je lichaam pompen dan normaal.
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Het hart kan dan heel snel kloppen, heftig bonzend voelen of een slag overslaan. Dit kan een heel vervelend gevoel geven. Ook kunnen hartkloppingen u ongerust maken.
Het hartje klopt op dit moment razendsnel, waarschijnlijk nog meer dan 160 slagen per minuut. Wat later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag iets af tot ongeveer tussen de 120 en de 160 slagen per minuut.
Het hart moet in de zwangerschap extra bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Een gezond hart kan dit prima aan, maar bij inspanning of warmte bijvoorbeeld kan het hart dan soms wat op hol slaan wat jij voelt als hartkloppingen. Niets om je zorgen over te maken overigens.
Tachycardie is een snel hartritme in rust van meer dan 100 slagen per minuut, oplopend tot 300 slagen per minuut. Op deze hoge frequenties is het hart vaak niet in staat om op efficiënte wijze zuurstofrijk bloed naar het lichaam te pompen.
Zodra je lijf terug in rustmodus komt, stoppen de hartkloppingen vanzelf. Zonder verdere gevolgen. Opgelet: ook cafeïne, alcohol en drugs kunnen hartkloppingen triggeren. De 'behandeling' is hier eenvoudig: je consumptie verminderen of radicaal vermijden.
Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad. Spoed: Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u hartkloppingen heeft en daarbij andere klachten zoals druk in de borst, benauwd zijn, of misselijkheid, zweten of bleek zien.
Als de hartkloppingen echter langer dan een paar seconden aanhouden en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden of in het in slaap vallen of doorslapen, dan zou het kunnen dat u een hartritmestoornis hebt.
U merkt meestal niets van een verwijde buikslagader. Sommige mensen hebben wel klachten, zoals vage buikpijn of rugpijn. Ook voelen sommige mensen de slagader kloppen in hun buik.
Als je bloeddruk te hoog wordt, dan zijn je bloedvaten vernauwd. Dat vermindert de doorstroming van je placenta. Je baby krijgt dan minder voedingsstoffen en zuurstof via de placenta. Is de bloeddruk steeds hoger dan 140/90 , dan kom je onder controle bij de gynaecoloog.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Oorzaken harde buiken
Je baarmoeder zal tijdens de bevalling samentrekken. Daarvoor is je baarmoeder nu alvast aan het oefenen, en doet dat door middel van harde buiken, ofwel oefenweeën. Hierdoor maakt je baarmoeder zich klaar voor de bevalling.
Men spreekt van een lage bloeddruk tijdens zwangerschap wanneer de bloeddruk onder een waarde van 90/60 (bovendruk en onderdruk) daalt. Buiten de zwangerschap om, kan een lage bloeddruk weinig kwaad. Het is in veruit de meeste gevallen hooguit vervelend.
Kortademigheid is vaak een van de eerste tekenen van zwangerschap. De reden hiervoor? Van bij het begin van de zwangerschap is er een toename van het bloedvolume door de verdunning van het bloed. Om deze bloedtoevoer te kunnen rondpompen, moet het hart harder werken, wat een lichte kortademigheid kan veroorzaken.
Veelal is de oorzaak van hartkloppingen en hartritme stoornissenterug te voeren op een autonoom zenuwstelsel wat ontregeld is. Je lichaam geeft een stress signaal, terwijl de situatie zelf veilig is, bijvoorbeeld wanneer je in je bed ligt.
In rust is er weinig afleiding en valt de hartslag meer op. Over het algemeen zijn hartkloppingen onschuldig, maar soms zijn ze het gevolg van een onderliggende aandoening. Ook sommige medicijnen kunnen hartkloppingen als bijwerking hebben. Bijvoorbeeld van medicijnen die de luchtweg verwijden bij astma of COPD.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Maak een afspraak bij de huisarts als je: een hoge hartslag hebt in rust zonder duidelijke oorzaak. regelmatig merkt dat je hartslag hoog is en dit past niet bij de situatie. hartslag bij geringe inspanning al heel snel oploopt.
Bij extreme spanning die een goede prestatie in de weg staat, kan de arts een medicijn als propranolol voorschrijven. Propranolol zorgt ervoor dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een uur. De werking houdt zes tot acht uur aan.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Schade aan hart door virus
Bekend is al dat zich onder de ernstige zieke COVID-19-patiënten, veel hart- en vaatpatiënten bevinden. Zij kunnen ernstige complicaties zoals hartfalen of een ontstoken hartspier oplopen en zelfs overlijden.
Oorzaken van een verhoogde hartslag
Veelvoorkomende oorzaken zijn lichamelijke inspanning zoals sporten en het eten van een zware maaltijd. Na het eten van de maaltijd hebben de organen extra bloed nodig voor het verteren van het eten, het hart moet dan sneller kloppen om het bloed naar de organen te brengen.