De dienst studentenvoorzieningen van je hogeschool of universiteit ondersteunt je bij je studies, van geldproblemen en huisvesting tot concentratieproblemen en faalangst. Tijdens examenperiodes opent Teleblok een chatruimte om studenten met stress en andere examenproblemen te helpen.
Wie niet binnen tien jaar afstudeert, moet de ontvangen prestatiebeurs terugbetalen. In principe zijn de prestatiebeurs en de OV-studentenkaart leningen die worden omgezet in een gift, als je je diploma behaalt.
Als je een depressie hebt, dan heeft dit gevolgen voor het dagelijks leven en het sociale functioneren. Je voelt je somber en hebt depressieve klachten. Deze klachten kunnen van invloed zijn op je studieprestaties. Deze belemmeringen kunnen van invloed zijn op je studie of stage.
Wil een student écht stoppen, dan is het slim te stoppen met de studie voor 1 februari. Als je voor 1 februari de studiefinanciering stopzet hoef je de aanvullende beurs, als je die kreeg, niet terug te betalen. Ook je OV kaart hoef je niet terug te betalen.
Heb je het idee dat je huidige opleiding niet de plek is waar je een goede en succesvolle toekomst tegemoet gaat, dan is het inschakelen van hulp een logische, maar vooral verstandige stap. Je kunt in eerste instantie een afspraak maken met je studiebegeleider. Die kan je mogelijk verder helpen.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
Als u niet geslaagd bent voor een vak, dan kunt u (als u nog een examenbeurt over hebt voor dat vak) het examen opnieuw afleggen. U moet het examen opnieuw afleggen binnen de 4 maanden. U krijgt 3 examenbeurten per vak per jaar.
Wie zijn brein geen rust gunt, zal ook niets meer onthouden, zo simpel is het. Plan dus elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze van ongeveer een kwartier. 's Middags en voor het slapengaan kan je best wat langer afleiding zoeken. Pauzeer niet aan je bureau.
Studenten in het voltijd hbo zijn gemiddeld 23,4 jaar als zij hun diploma behalen. In het onderwijsgebied taalwetenschappen, geschiedenis en kunst is de gemiddelde leeftijd van geslaagden voor voltijdstudies het hoogst (25,3). Vrouwen behalen hun diploma op een gemiddeld jongere leeftijd dan mannen.
Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief. Een manier om dit te doen is de Pomodoro techniek.
Studentenorganisatie ISO onderzocht recentelijk (2021) hoe veel studenten last hebben van burn-out gerelateerde klachten, zoals emotionele vermoeidheid. Uit dit onderzoek blijkt dat 53 procent van de studenten kampt met klachten.
Klaar, stoppen of andere opleiding
Of u gaat een opleiding doen die geen recht geeft op financiering. Dan moet u zelf uw studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren stopzetten. Vul de wijzigingshulp in. Binnen een minuut weet u wat u moet regelen.
Studie struggles, bijna alle studenten hebben er weleens mee te kampen. De motivatie om te studeren is er even niet, concentratie is ver te zoeken of de berg aan leerstof heeft een afschrikwekkende hoogte bereikt. Dit uit zich vaak in wat we noemen: studieontwijkend gedrag.
Doe dit vóór of op de 10e dag van de 1e maand waarin u er geen recht meer op hebt. Onterecht reizen met het studentenreisproduct kost de 1e maand € 79,28 per halve kalendermaand, daarna € 158,57 per halve kalendermaand.
Haal je die 36 studiepunten niet, dan heb je je Bindend Studieadvies niet gehaald. Je krijgt een negatief advies van de opleiding en moet dus stoppen. Let op. Het aantal studiepunten dat je moet halen is voor elke opleiding weer anders.
Lesgeld terugkrijgen
Lesgeld dat u heeft betaald, kunt u soms (gedeeltelijk) terugkrijgen als u zich uitschrijft bij uw opleiding. Bijvoorbeeld als u voor het einde van het schooljaar uw diploma behaalt. Of als u stopt met de lessen omdat uw ouders gaan scheiden.
Een student heeft een werkweek van bijna 40 uur. Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie.