Erythritol is de meest toegankelijke zoetstof, die je veilig kunt gebruiken in een koolhydraatarm/keto dieet. Het geeft geen buikklachten, en zorgt ervoor dat je bloedsuikers niet stijgen.
Is erythritol hetzelfde als stevia? Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels.
In een zoetstofpoeder met stevia kan wel bijvoorbeeld 98% koolhydraten en 2% steviolglycosiden zitten. Dat heeft met het gebruiksgemak te maken: één theelepel van dit poeder heeft dezelfde zoetkracht als één theelepel suiker.
Erythritol (E968) is een natuurlijke zoetstof die voornamelijk wordt gebruikt als suikervervanger. De zoetstof komt van nature voor in fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kaas, wijn en sojasaus. Erythritol werd in 1848 ontdekt door de Schotse scheikundige John Stenhouse.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Canderel Green is een uniek recept op basis van het natuurlijke extract* afkomstig uit de Stevia-plant. Stevia is een van nature zoete plant die geen calorieën of koolhydraten bevat. Tevens is het Stevia-extract* 200x zoeter dan suiker. Canderel Green is verkrijgbaar in zoetjes, klontjes, poeder en rietsuiker & stevia.
Het zijn zoetstoffen die gebruikt worden in producten voor diabetici, bijvoorbeeld de koeken van Céréal. Ze zijn minder of even zoet als suiker, maar ze leveren minder calorieën omdat ze in mindere mate opgenomen worden door de dunne darm. Ze hebben ook bijna geen invloed op de bloedsuikerspiegel.
Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.
Dat deze zoetstof van natuurlijke oorsprong toch niet helemaal aanslaat, heeft vooral met de prijs te maken: stevia is veel duurder dan suiker. Alsook met de bittere nasmaak: na de zoete suikersmaak volgt een soort dropachtige smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Conclusie: kan stevia helpen bij het afvallen? Ja, stevia kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Al is het alleen al doordat je minder suiker -en daardoor minder calorieën- binnenkrijgt. Of stevia zorgt voor een remming van eetlust of trek, kan heel persoonlijk zijn en zal je dus zelf moeten uitproberen.
Zoetstoffen met een lage glycaemische index zijn geschikt voor het keto dieet. Natuurlijke zoetstoffen hebben daarbij de voorkeur. Uit bovenstaand overzicht zijn Erythritol, Stevia, Inuline en Monkfruit volledig natuurlijke zoetstoffen en sowieso goed. Vooral Stevia en Erythritol zijn in Nederland bekend.
Xylitol kan spijsverteringsproblemen veroorzaken wanneer het wordt gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm zoals diarree, winderigheid, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Erythritol daarentegen wordt door veel mensen beter verdragen omdat het voor 90% wordt opgenomen voordat het de dikke darm bereikt.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Is Stevia veilig bij diabetes? Stevia heeft geen invloed op de bloedsuiker en het geeft geen calorieën. Het is veilig te gebruiken door mensen met diabetes. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft Stevia onderzocht en gekeken hoeveel er veilig is om te gebruiken per dag.
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.
Extensieve zoetstoffen
Deze zoetstoffen beïnvloeden niet of nauwelijks de bloedsuiker en zitten vaak in 'suikervrije' producten met de claim 'geschikt voor mensen met diabetes'. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn isomalt, lactitol, mannitol, sorbitol, xylitol en maltitol.
Zeer recent heeft het ESFA opnieuw onderzoek gedaan naar de veiligheid ervan. Ook hieruit is gebleken dat aspartaam veilig is bij normaal gebruik en dus niet tot bijwerkingen leidt. De EFSA-experts concluderen dat aspartaam niet schadelijk is voor het brein en het zenuwstelsel.
Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt.De aanvaardbare dagelijkse inname van zoetstoffen is voor volwassenen maximaal 7 glazen light-producten per dag. Voor kinderen van 1 tot 4 jaar geldt maximaal 2 glazen light-producten per dag.
Je kunt Stevia niet met normale suiker 1:1 vervangen. Qua massa heeft Stevia veel minder volume en daarbij is de smaak veel zoeter. Stevia kan dus nog niet echt worden gebruikt als vervanging van suiker in recepten die je thuis kunt maken.
Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.