Een te lage of veel te hoge pH kan leiden tot een veelheid aan klachten, zoals bijvoorbeeld jicht, psoriasis, chronische pijnklachten, spier- en gewrichtspijnen, huid- haar- en nagelklachten, vermoeidheid. De pH-waarde van je urine kan variëren van uitgesproken zuur (pH 4,8) tot basisch (pH 8,0).
De urine is neutraal, of licht alkalisch bij een waarde van 7. Een pH van de urine tussen 6.0 en 6.5 is licht zuur. Op basis van de zuurtegraad van de urine bepaalt men de mate van gezondheid van het lichaam. Bij lagere pH-waarden van de urine spreekt men van een sterkere verzuring (zie de tabel hieronder).
Bij een pH-waarde van minder dan 7 spreken we van een verzuurd lichaam. Is je pH-waarde hoger dan 7,0 dan spreken we van basisch. De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45. In een westers voedingspatroon worden (te) veel voedingsmiddelen geconsumeerd die het lichaam verzuren.
Als je urine niet zuur genoeg is (alkalisch), heb je een probleem in je distale tubulus. Bijvoorbeeld bij distale renale tubulaire acidose of bij nierinsufficiëntie. Bij diarree gaat veel bicarbonaat verloren in de ontlasting, de zuurgraad (pH) in het bloed wordt dan lager, maar in de urine juist hoger (alkalisch).
Acidose en alkalose
Bij een te hoge pH (hoger dan 7,45, te basisch) heeft de patiënt een alkalose. Een gezond lichaam zal de zuurgraad van het bloed bij afwijkingen herstellen via de longen en de nieren. Een alkalose ontstaat als iemand veel zuur verliest, zoals bij heftig braken.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Ontzuren moet comfortabel zijn
Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.
Je kunt je lichaam helpen ontzuren door een verandering van voedingswijze en levensstijl. Beperk hierbij de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij kun je denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol en koffie.
Verzuring verhoogt de kans op het krijgen van diabetes, hypertensie, osteoporose, een lage immuniteit, vermoeidheid en hart- en vaatziekten. Door het herstellen van uw zuurtegraad houdt u dus het interne milieu van u lichaam gezond en helpt u tal van gezondheidsproblematieken te voorkomen!
Er wordt wel eens beweerd dat een te hoge zuurtegraad schadelijk zou zijn voor het lichaam. Als het natuurlijke evenwicht tussen zuren en basen in ons organisme te veel doorslaat naar zuur, zouden we ziek worden.
Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen.
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Het gaat om spiervlees van met name rood vlees (van rund, varken en lam) en orgaanvlees. Vis (behalve vette zeevis, zoals paling en makreel), garnalen en kreeft zorgen ook voor een stijging in urinezuur. Eet hiervan dus geen grote hoeveelheden.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Tomaten en jicht
Circa 70% van de ruim 2000 mensen met jicht zegt dat bij hen bepaalde voedingsmiddelen een jichtaanval uitlokken. Het meest genoemd worden vis, schaal- en schelpdieren, alcohol en rund- en varkensvlees, gevolgd door tomaten. Van de mensen in deze studie zegt 1 op de 7 dat tomaten jicht uitlokt.
Basisch of alkalisch water is kraanwater dat door een scheikundig proces een basische zuurgraad ofwel pH-waarde heeft (hoger dan 7). Ook zijn er bedrijven die allerlei pillen, druppels en apparaten aanbieden om water basisch te maken.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee.
Drink veel water. Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water te drinken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Stilstaand water en kruidenthee zijn het beste om de nieren te ondersteunen.
Alka Thee: Ontzuren en genieten
Kruiden zijn de kracht uit de natuur! Ieder kruid bevat energierijke elementen die de bouwstenen vormen van ons lichaam. Met een selectie van maar liefst 52 soorten kruiden bevat Alka Thee het gehele spectrum aan elementen die zorgen voor een optimale ontzuring van het lichaam.