De Sheikh Lotfollah Moskee is aan te merken als de mooiste moskee ter wereld die je op dit moment zelf kunt bezoeken. Robert Byron heeft ooit gezegd dat de stad Isfahan in Iran mooi genoeg is om de concurrentie aan te kunnen gaan met steden als Athene en Rome.
Als je in Abu Dhabi bent dan zie je die prachtige moskee al op afstand. Het is zeer zeker de moeite waard om deze moskee te bezoeken. Iedereen is welkom en het is meer dan indrukwekkend.
Mashad is dé heilige stad van Iran. In deze stad staat de grootste moskee ter wereld in vloeroppervlakte en trekt jaarlijks miljoenen pelgrims.
In Tsjetsjenië is, na 7 jaar bouwen, in 2020 de grootste moskee van Europa onthuld. De moskee is twee keer zo groot als de Blauwe Moskee in Istanboel en er is plaats voor 30.000 mensen. Het buitenterrein is prachtig aangelegd met fonteinen en veel groen, waaronder bomen en meerstammigen.
Mekka en Medina
In Saoedi-Arabië vind je de twee belangrijke heiligdommen van de islamitische religie. De grote moskee in Mekka en de Moskee van de Profeet van Medina. In Mekka vind je de Grote Moskee genaamd Masjid al-Haram te vinden.
De Quba-moskee (Arabisch: مسجد قباء, Masjid al-Quba) ligt in Medina in Saoedi-Arabië. De moskee is de eerste moskee die ooit werd gebouwd. De eerste stenen zouden nog persoonlijk door de profeet Mohammed gelegd zijn.
Het gebedshuis van moslims heet een moskee. Je mag daar niet met je schoenen naar binnen, zoals ook vaak in de woningen van moslims de schoenen uitgaan. Vooral op vrijdag gaan moslims in de moskee bidden en luisteren naar de imam, de voorganger.
De Al-Khalil moskee in Molenbeek is de grootste in België, tenminste qua opkomst van gelovigen.
Uit een studie van de Koning Boudewijnstichting, geschreven door Meryem Kanmaz en Mohamed El Battiui, blijkt dat er in België ruim 300 moskeeën zijn: 162 in Vlaanderen, 89 in Wallonië en 77 in het Brussels Gewest.
De-Koepel moskee in Borgerhout is de eerste moskee in België die gesticht en gerund wordt door bekeerlingen. In 2008 werd hij geopend. De aankoop werd gefinancierd door het Turkse Diyanet, de renovatie door de lokale Turkse en Marokkaanse gemeenschappen.
Binnen de muren van Istanboels duizenden moskeeën leven verhalen van toewijding, trots en kunstzinnigheid. De grootste stad van Turkije telt meer dan drieduizend moskeeën, van imposante bouwwerken omringd door tuinen en bijgebouwen tot onooglijke houten optrekjes in achterafsteegjes.
De Sultan Ahmetmoskee (Turks: Sultan Ahmet Camii) of de Blauwe Moskee is een moskee in Istanboel. De naam "Blauwe Moskee" is hoofdzakelijk internationaal gebruikelijk vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje İznik (İznik-keramiek) die te zien zijn aan de binnenkant van de moskee.
De moskee is het gebedshuis van de moslims. Vijf keer per dag kunnen ze erheen om te bidden. Voordat een moslim meedoet aan het gebed moet hij zich ritueel wassen. Alles drie keer.
Volgens Pew Research Center zal het aantal moslims wereldwijd groeien tot 2,76 miljard mensen – circa 30 procent van de wereldbevolking – in 2050. Er zijn op dit moment ongeveer 3,6 miljoen moskeeën over de hele wereld.
De Jumeirah Moskee werd gebouwd tussen 1975 en 1978 en officieel geopend in november 1979. De architectuur is gebaseerd op de stijl van het Kalifaat van de Fatimiden, een dynastie die van 909-1171 regeerden over de Noord-Afrika.
Uit de gegevens van Hertogen komt duidelijk naar voren dat moslims, net als in Nederland, geconcentreerd in de grote steden en in bepaalde gewesten wonen. Slechts in drie gewesten ligt het aantal moslims op of boven het Belgisch gemiddelde: Brussel (24,2%), Antwerpen (7,8%) en Luik (7,2%).
In Rusland wonen, in absolute getallen, de meeste moslims. De grootste groei komt de komende jaren op rekening van West-Europa.
Van de islamieten bezoekt 27 procent wekelijks of vaker de moskee. Slechts 7 procent van de rooms-katholieken ten slotte gaat elk weekend naar de mis, 57 procent gaat zelden of nooit.
Van Arabisch masjid (moskee), van ma (plaatsaanduidend voorvoegsel) + sajada (hij wierp zich terneder).
Het hindoeïsme is de oudste godsdienst ter wereld. Wanneer het hindoeïsme is ontstaan, is niet precies bekend. Er zijn tegenwoordig bijna één miljard hindoes. Die komen voornamelijk uit India en andere landen in Zuidoost-Azië.
Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Volgens de traditie is die Kaaba gebouwd door de bijbelse aartsvader Ibrahim (Abraham). Ten tijde van Mohammed was het een tempel met drie standbeelden van goden en godinnen, die door de profeet werden buiten gegooid om het monotheïsme te symboliseren.