Een massa van 1 kg ondervindt op aarde op de breedtegraad van Nederland en België op zeeniveau een zwaartekracht van ongeveer 9,81 newton, aan de polen is dit 9,83 N en aan de evenaar 9,78 N. In het dagelijks leven wordt dit soms afgerond op 10 newton.
Een net natuurkundig antwoord op deze vraag is niet te geven. Wel kun je zeggen dat op een massa van 1 kg een zwaartekracht van 9,8 newton werkt. Algemeen: op een massa van m kg werkt een zwaartekracht van m*9,8 newton. Dat geldt voor de zwaartekracht op het aardoppervlak, gemiddelde over de aarde.
Om kilonewton (kN) naar kilogram (kg) om te rekenen is deze formule nodig. Het aantal kilonewton (kN) x 101,97 = het aantal kilogram (kg). Om kilonewton te berekenen moet je juist precies het omgekeerde doen: Het aantal kilogram (kg) ÷ 101,97 = het aantal kilonewton (kN). Eén kilogram is gelijk aan 1000 gram.
Het is een samengestelde eenheid overeenkomend met de kracht van 1 newton (1kg = 9,81 N in Nederland) uitgeoefend op een arm van 1 meter.
Kracht wordt uitgedrukt in newton, symbool N. Een newton is gedefinieerd als de kracht die nodig is om een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m s2 te geven: 1 = 1 kg m s2 .
Eef: Nou 1 newton meter is 0,102 Kilogram volgens de berekening.
Je berekent de zwaartekracht van een object op bijvoorbeeld de aarde, de maan of Mars met de volgende formule: ð¹=ð∙ð. In deze formule is F de zwaartekracht die je wilt berekenen (in eenheid newton), m is de massa van het object (in kilo's) en g is de versnelling van objecten wanneer ze vallen.
Eén kuub droog zand weegt ongeveer 1500 kilogram (kg).
Als het nat is wordt het zand natuurlijk ietwat zwaarder: een kuub zand weegt dan circa 1750 kg.
De hoeveelheid van deze kracht wordt aangeduid in Nm (newtonmeter). Eén Nm is de kracht van 1 newton op een afstand van 1 meter tot het draaipunt.
Een kilogram is gelijk aan duizend gram.
100 kN (10 ton)
Hoeveel kilo is een ton? 1000 kilo is gelijk aan een ton.
De eenheid Newton is niet heel erg groot. Zo is de kracht om een doosje van 100 gram op te kunnen tillen maar één newton. Dus geldt: 1 Newton = 100 gram. betekent dat je krachten bij elkaar op mag tellen.
Fz = m · g
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2. Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
Een Kilonewton staat gelijk aan 1.000 Newton. Hier kun je Kilonewton omrekenen naar kg.
Hoeveel kilo kan deze gasveer drukken? Om de druk te berekenen die een gasveer kan zetten in kilo's, kun je de newtondruk delen door 10. Deze gasveer heeft een netwondruk van 200N. Dit houdt dus in dat deze circa 20kg kan drukken.
Een ton is een massa van 1000 kilogram.
Koppel wordt weergegeven in NewtonMeter (nm) bij een bepaald toerental. Nm, precies, net zoals die op een momentsleutel (voor de sleutelaars). De formule is: kracht maal arm. Als je met een balk (arm) van 1 meter precies 100 kg kunt tillen heb je 100nm, maak die arm 10cm en je kunt er nog 10kg mee optillen.
1 pk=735,5 watt. De eenheid Nm (newton maal meter) wordt gebruikt als maat voor de arbeid. Vermogen P en arbeid W zijn niet hetzelfde. Daarom kun je Nm niet zonder meer omrekenen in pk.
Directe metingen
De kracht meten tijdens trekken en duwen gebeurt met een dynamometer of trekveer. Deze kan analoog of digitaal zijn. Weegschaal. Het gewicht van een voorwerp kan men meten op een weegschaal.
De wetten van Newton hebben alle drie te maken met kracht. Ze laten bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als een kracht groter of kleiner wordt. De tweede wet van Newton zegt dat de verandering van de snelheid rechtevenredig is met de resulterende kracht. Om de snelheid van een voorwerp te veranderen is kracht nodig.
Zo is de eenheid van kracht (de Newton, N) gelijk aan kilogram meter per seconde kwadraat (kg m/s2).