Herfstappels worden geoogst vanaf midden augustus, maar vooral in september. De appels die je doorgaans in de supermarkt vindt, zijn winter-of bewaarappels: Jonagold, Jonagored, Kanzi, Greenstar, Boskoop, Elstar, Golden Delicious, enzovoort. Ze worden geplukt in september of oktober en kunnen vaak lang bewaard worden.
Appels. Appels kunnen in de meeste gevallen in de laatste week van september worden geplukt. Ook bij appels is het op het zicht vaak al goed te zeggen of ze klaar zijn voor de oogst of niet. De meeste appels kunnen worden geplukt tussen einde september en half oktober.
De Nederlandse Jonagold is van januari tot en met juni en van oktober tot en met december verkrijgbaar. Het is een stevige appel met een zoete en zure smaak. In België is het de meest gegeten appel, maar ook in Nederland is de appel erg populair.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Van de bewaarappelen (zoals Elstar, Jonagold, Kanzi, Jonagored, Golden Delicious) mag je verwachten dat ze tot eind december allemaal lekker zijn.
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.
Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen.
De Royal Gala is een appel met een geelrode kleur. De appel is vooral in Amerika erg populair. In Nederland wordt de appel vooral veel gegeten in juni en juli.
Bekende appelsoorten die in oktober worden geoogst zijn de Granny Smith en de Jonagold. De Granny Smith is geschikt als: handappel, dessertappel en bewaarappel. De Jonagold is een sappige, zachtzure appel.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
De eerste rijpe appels hangen aan de bomen. Dit zijn de zogenaamde zomerappels die vanaf eind juli rijp zijn. Hoewel het vaak heerlijke appels zijn, komen we ze nauwelijk meer tegen in ons land. Dit komt doordat de meeste fruittelers de voorkeur geven aan bewaarappels als de bekende jonagold en elstar.
Waar komt de Granny Smith vandaan:
De Granny Smith is ontdekt in Australië en groeit nu over heel de wereld. De appel wordt voornamelijk gekweekt in Frankrijk, Spanje, Italië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Appels in de supermarkt zijn soms wel een jaar oud… Normaal gesproken kun je appels na de pluk ongeveer één tot twee weken bewaren. In de koelkast kun je de levensduur verlengen tot hooguit twee maanden.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Elstar. Elstar is een populaire appelsoort die je herkent aan de gele schil met rode blos. Deze appel smaakt lichtzoet en is knapperig en sappig tegelijk.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, ze bevatten daarentegen wel veel vezels en kalium. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
De manzanillaboom is hiervan een van de gevaarlijkste. De Spanjaarden noemen hem niet voor niets manzanilla de la muerte, een onheilspellende naam die letterlijk 'appeltje des doods' betekent.
Jonagold. Deze appel is één van de meest populaire appelrassen in Nederland. Het is een frisse handappel met een stevige en sappige beet. Ook heel geschikt voor bakken.
Het is een appel met een gelijkmatige vorm. Hij heeft een heldere geelgroene schil met een oranjerode blos. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig. De appel smaakt friszoet en heeft een verfijnd aroma.
Welke appel heeft de minste suiker? Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen.
De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
Fuji appels zijn ontstaan als een kruising tussen de Red Delicious en de Ralls Genet appel. Fuji appels komen uit Japan maar worden ook geteeld in Japan, China, Zuid-Europa en Australië.