Veel insecten zoals kevers en vlinders koop je gedroogd en opgevouwen; die moeten eerst worden opgeweekt, voor je er iets mee kunt doen. Het opweken kan in een bak met vochtig zand, waar keukenpapier op ligt. De insecten worden op het papier gelegd, zodat het vocht weer er in kan trekken.
Zet ook een takje in het dekseltje, tegen de rand van de kooi omhoog. De vlinders die uit de pop kruipen, hebben namelijk nog natte en opgevouwen vleugels. Ze moeten langs het takje omhoog kruipen om hun vleugels op te pompen en te laten drogen.
Een vlinder opzetten. Leg de vlinder gedurende twee à zeven dagen in een pot met een nat stuk keukenpapier. Als vlinders doodgaan, worden hun lichamen erg broos en breekbaar, tenzij ze ontspannen zijn. Maak een stuk keukenpapier nat met warm water en leg het op de bodem van een glazen pot met deksel.
Direct op een speld prikken: Mits groot genoeg kunnen ze aan een insectenspeld worden geprikt en gedroogd. Sommige insecten zijn te klein om op een dunne insectenspeld te worden geprikt zonder ernstig te worden beschadigd; deze kunnen vaak op een klein kartonnetje worden geplakt dat weer op een speld wordt geprikt.
Insecten in ontsmettingsalcohol bewaren. Vul een kleine glazen pot voor de helft met ontsmettingsalcohol. De ontsmettingsalcohol zal het lichaam van het insect bewaren en ervoor zorgen dat het niet vergaat, uitdroogt of in stukken breekt. De pot moet groter zijn dan het insect, maar niet te groot.
' Wat volgens hem helemaal geen goed idee is: bijen honing geven. 'Daar kunnen ze ziek van worden. Er kan in de honing iets zitten waar mensen niet gevoelig voor zijn, maar hommels wel', aldus de bijendeskundige.
Zet een emmer water voor ze neer
Bijen hebben niet alleen voeding nodig in de vorm van nectar, maar ze hebben ook water nodig, zowel voor henzelf als voor de larven. En met de droge zomers van de afgelopen jaren kan het voorkomen dat ze moeilijk aan water kunnen komen.
De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten.
Mark van de Nederlandse Entomologische Vereniging vertelt hoe zij vlinders omleggen voor onderzoek. “De eerste manier is om cyanide te gebruiken, een gore gifstof op basis van zout die verdampt. Dus je vergast ze. De tweede manier is ze te laten doodvriezen.
Suikerwater met spons
Kunstnectar kunt u maken door negen delen water in een bakje te doen met één deel suiker of honing. Doe ook een pannenspons in het bakje, of doe er een deksel met gaatjes op. De vlinders kunnen dan droog zitten en met hun roltong toch bij de kunstnectar komen.
Warmte en beschutting
Vlinders kunnen pas vliegen als hun lichaamstemperatuur tenminste 20°C is, maar 30°C is beter. Op een zonnige warme dag is dat geen probleem: door met zijn vleugels wijd uitgespreid te gaan zitten, vangt de vlinder zoveel mogelijk zonnewarmte op. Vooral op beschutte plekjes kan het warm worden.
Van nature overleven vlinders door de nectar van verschillende soorten bloemen te consumeren. Het beste voedsel dat je ze kunt geven is deze nectar. IJzerhard (Verbena), Vlinderstruik (Buddleija), Phlox en goudsbloemen zijn populair bij vlinders – plant deze in je tuin om vlinders aan te trekken en te voeden.
De vleugels van een vlinder zijn namelijk bedekt met schubben. Deze zijn zó klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn; als men de vleugel van een vlinder aanraakt, blijft er een soort poeder achter op de vinger. Als de schubben beschadigen, komen ze niet meer terug (niet aanraken dus!).
Vlinder, als de vlinder in jouw leven verschijnt dan geeft de vlinder jou de boodschap mee van transformatie. Komt de vlinder in jouw leven dan laat deze je weten dat er een nieuw begin heel dichtbij is. Een transformatie naar een leven in liefde, vreugde en gezondheid, Elk dier brengt een boodschap mee.
Hun vleugels zijn erg kwetsbaar. Als ze beschadigd raken, herstellen ze niet meer. Dus kijken mag, maar aanraken niet… Metamorfose Vlinders zijn leuk en mooi, maar hun kinderen zorgen voor overlast.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Elke vlinder heeft z'n favoriete bloem of plant. Ze drinken van de nectar die in bloemen zit. Daarom kun je die vlinders goed lokken met suikerwater, dat is net zo zoet als nectar. Sommige soorten - zoals de atalanta - houden meer van rottend fruit.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Het is mogelijk – niet wenselijk – om de bijen te voederen met droge suiker. De bijen 'verspillen veel kristallen en moeten over water beschikken om de suiker te kunnen oplossen. Als de weeromstandigheden slecht zijn, is dat niet het geval.
Je kunt bijen helpen door ze een goed plekje te geven om te nestelen. Wilde bijen en hommels maken nesten in de grond of in rommelhoekjes met vermolmde stronken en holle takjes. Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan.
Al is het een enkele bloempot op je balkon op vier hoog, bijen en hommels weten die te vinden." Uitgeputte hommel of bij gevonden, en nu? Pak hem voorzichtig op en geef ze wat suikerwater of honing, je moet ze wel een handje helpen want vaak hebben ze niet meer de kracht om er heen te lopen.
Dat is geen Saharazand, zoals veel mensen denken, maar poep van honingbijen die allemaal tegelijk uit hun winterkorven komen. Dat schrijft bijendeskundige Bram Cornelissen woensdag op Natuurbericht.nl. Bijenhouders noemen de dag dat bijna alle bijen tegelijk hun ontlasting laten vallen, de reinigingsvlucht.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
Bijen zoemen, dat weet iedereen. Maar niet alle bijen zoemen wanneer ze pollen verzamelen. Iets meer dan de helft van alle bijensoorten, 58 procent om precies te zijn, zoemt wanneer ze in een bloem kruipen om pollen te zoeken.