Het korte antwoord is: dat kan. Hoewel voorvocht zelf geen sperma bevat, bestaat de mogelijkheid dat het in contact komt met sperma. Uit onderzoek blijkt dat levend sperma bij mannen in het voorvocht kan lekken. In één onderzoek werd sperma aangetroffen in het voorvocht van 16,7% van de gezonde mannen1.
Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting, 70 procent binnen een half jaar en ruim 80 procent na een jaar. Na 2 jaar is 90 procent zwanger. Mocht je na een jaar nog niet zwanger zijn dan kan de huisarts je, als je dat wilt, doorverwijzen naar een gynaecoloog.
De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Na hoeveel dagen nadat je seks hebt gehad je een zwangerschapstest kunt doen, is een lastige vraag. Een zwangerschap vindt in principe plaats 6 dagen na de ovulatie (eisprong). Dat is ongeveer twee weken na je laatste menstruatie. Maar voor een écht betrouwbare uitslag test je als je minimaal één dag overtijd bent.
Kun je zwanger worden als je voor de eerste keer seks hebt met een jongen? Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is.
Enkele druppels urine volstaan om te weten of je al dan niet in blijde verwachting bent. Al ben je met een zwangerschapstest nog niet 100% zeker. Wil je héél zeker zijn, dan ga je na een doe-het-zelf urinetest best naar de huisarts. Alleen een bloedtest bevestigt een zwangerschap met 100% zekerheid.
Van alle stellen die proberen zwanger te worden is:
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Elke zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hoeveelheid die daarin aangetroffen wordt, bepaalt de uitslag van de test. Dit hormoon wordt door jouw lichaam aangemaakt direct na de innesteling. In het begin is dat hormoon nog heel erg weinig, maar het wordt al snel heel veel meer.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
De betrouwbaarheid wordt uitgedrukt in percentages: bijvoorbeeld 'de kans op zwangerschap is 0,1 procent (0,1%) per jaar'. Dit betekent dat als 1000 vrouwen één jaar lang het voorbehoedmiddel gebruiken, er gemiddeld één van die vrouwen toch zwanger wordt.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Wat is een vruchtbaarheidstest? Een vruchtbaarheidstest voor vrouwen is een test die je thuis kunt doen.Een voorbeeld is een ovulatietest of een test die de hoeveelheid follikelstimulerend hormoon (FSH) in je urine meet. FSH is een essentieel hormoon voor een normale menstruatiecyclus.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Eisprong herkennen
Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden. De ovulatie vindt zo'n 14 dagen voor je menstruatie plaats, dus rond die tijd kun je extra op je hoede zijn om deze ovulatiepijn te voelen.
Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven.
Kalendermethode
Je eisprong is 14 dagen vóór de eerste dag van je volgende menstruatie. Je vruchtbare dagen zijn 7 dagen vóór en 2 dagen na de eisprong, omdat zaadcellen nog een aantal dagen in de baarmoeder kunnen blijven leven. Op die dagen heb je geen seks.
Er zijn een paar mogelijkheden om na onveilige seks te zorgen dat de vrouw niet zwanger raakt. Als vrouw kun je een morning-afterpil slikken of een spiraaltje laten plaatsen in je baarmoeder. De morning-afterpil kun je kopen bij de drogist of apotheek. Je hebt geen recept nodig van de huisarts.
Laat je testen als je seks zonder condoom had
Doe dan een soa-test. Alleen door een test weet je of je wel of geen soa hebt. Een soa hoeft namelijk geen klachten te geven. Je kunt een test doen via je huisarts of de GGD.
Hadden jullie penis-in-vagina-seks zonder pil, condoom of ander anticonceptiemiddel? Dan kan zij zwanger zijn. Neem snel actie als jullie dit niet willen. En doe allebei een soa-test!
Vanaf 2 weken zwangerschap kunnen de eerste zwangerschapssymptomen en – kwaaltjes beginnen optreden. Sommige zal je vroeger ervaren, andere later.
Vroege zwangerschapstekenen na de bevruchting kunnen op verschillende momenten door vrouwen worden opgemerkt. Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding).
Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.