Sclerodermie (systemische sclerose, afgekort SSc) is een auto-immuunziekte en wordt tot de reumatische aandoeningen gerekend. Door sclerodermie verstrakt uw huid en neemt het bindweefsel in uw organen toe, met name in de longen. De oorzaak van sclerodermie is niet bekend.
Dit gebeurt in de huid, maar bijvoorbeeld ook in de slokdarm, longen, hart en nieren. Bij ernstige vormen van deze ziekte is het dodelijk; zonder behandeling overlijdt vijftig procent binnen drie jaar.
Uw huid wordt dikker, stugger en droog. De huid die ontstaat, kunt u vergelijken met littekenweefsel. Soms ontstaan er pijnlijke zweertjes en jeuk. Ook vermoeidheid komt bij patiënten met sclerodermie vaak voor.
Vaak wordt er een huidbiopt genomen om de diagnose te stellen. Bij systemische sclerodermie vormen de symptomen en een lichamelijk onderzoek de basis voor diagnose. Met laboratoriumonderzoek kunnen andere gelijkaardige aandoeningen uitgesloten worden en kan beoordeeld worden hoe actief de sclerodermie is.
De oorzaak van systemische sclerose is onbekend. Er is sprake van vaatbeschadigingen en een actief afweersysteem. Daarom valt de aandoening onder auto-immuunziekten. De ziekte is niet erfelijk, maar komt wel vaker voor in dezelfde familie, doordat er een aanleg is voor auto-immuunziekten in het algemeen.
Bij sclerodermie kunt u last hebben van de volgende klachten: Pijnlijke blauwverkleuring van de vingers na blootstelling aan kou. Strakke huid, vooral van de vingers. Zweertjes aan de vingertoppen.
Lineaire sclerodermie ziet eruit als een streep op de arm, het been of de romp. Het proces kan de weefsels onder de huid aantasten, met inbegrip van de spieren en het bot. Soms kan lineaire sclerodermie ook op het gezicht of de behaarde hoofdhuid ontstaan.
1.2 Hoe vaak komt het voor? Sclerodermie is een zeldzame ziekte. Het treft naar schatting ieder jaar minder dan 3 op de 100.000 personen. Locale sclerodermie is de meest voorkomende vorm bij kinderen en treft vooral meisjes.
Sclerodermie is een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel in het lichaam steeds stugger wordt. Sclerodermie is een auto-immuunziekte.
Voor de huid, gewrichten en longen worden vaak reuma-remmende medicijnen gebruikt zoals methotrexaat en prednison. Bij ernstigere vormen van systemische sclerose wordt het medicijn cyclofosfamide (Endoxan) of mycofenolaat mofetil (Cellcept) gebruikt.
De ziekte komt frequenter voor bij vrouwen dan bij mannen en begint hoofdzakelijk tussen 30- en 55-jarige leeftijd. Bij kinderen is systeemsclerose heel zeldzaam. De oorzaak van systeemsclerose is niet gekend. De ziekte is niet erfelijk in de klassieke zin.
Sclerodermie is een zeldzame reumatische ziekte (auto-immuunziekte) waarbij het bindweefsel in het lichaam steeds stugger wordt. Ongeveer 3000 mensen in Nederland hebben de ziekte.
Zorgpad Sclerodermie in het HagaZiekenhuis
De ziekte kan verschillende organen aantasten. Daarom werken behandelaars van verschillende specialismen nauw samen aan de behandeling van sclerodermie.
Het is een overmatige afweerreactie.” Dat een auto-immuunziekte zich op latere leeftijd plotseling openbaart en dan gelijk zo ernstig als in het geval van shorttrackster Lara van Ruijven, is volgens Leavis uitzonderlijk. “Het kan wel dat het in een keer zo ontploft, maar dat is echt zeldzaam.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Symptomen van zwak bindweefsel zijn: Vaker last van pijn in spieren, pezen en gewrichten. Hypermobiliteit. Striae.
Bekend is dat patiënten met reuma ook een vorm van longfibrose kunnen ontwikkelen. Bij longfibrose vormen zich blijvende littekens (fibrose) in de longen, waardoor de longen minder goed zuurstof kunnen opnemen en ademen moeilijker wordt.
Een goede manier om zelf je bindweefsels aan te pakken is met een foamroller. Hiermee maak jij je bindweefsel los en bewerk je de doorbloeding zodat de af- en aanvoer van afvalstoffen een boost krijgt. De foamroller is geschikt voor het losmaken van je bindweefsel van je nek, rug, buik, armen en benen.
De meeste mensen krijgen last van hun spieren, gewrichten en organen. Voorbeelden van organen die aangetast kunnen worden, zijn je slokdarm, longen, hart of nieren.
Bij de meeste auto-immuunziekten kan men in het laboratorium aantonen (vooral in de vorm van afweerstoffen = antistoffen) dat het lichaam afweerreacties vertoont tegen bestanddelen van het eigen lichaam (men spreekt van autoantistoffen). Bloedonderzoek is de meest gebruikte manier om autoantistoffen aan te tonen.
Systemische verschijnselen
Systemische tekenen ontstaan vaak bij snel progressieve of gevorderde aandoeningen bij acute buik. Extreme bleekheid, hypothermie, tachycardie, tachypnoe en zweten wijzen op een dreigende vasculaire collaps (grote intra-abdominale bloeding (bv.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Bindweefsel (fascia) bestaat uit het zachte deel in on hele lichaam en vormt een aaneengesloten netwerk. Bindweefsel bevind zich om spieren, maar ook in spieren en in de spiervezels. Maar ook om organen, botten en zenuwen en onder onze huid. Bindweefsel is als een soort lijm.
Sclerodermie betekent letterlijk 'harde huid'. Het is een zeldzame reumatische aandoening die zich kenmerkt door toename van bindweefsel in de huid, waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt.
Morfea (gelokaliseerde sclerodermie, morphea) is een ontsteking van de huid waarbij een verdikking van de huid optreedt, meestal gevolgd door littekenvorming en pigmentatie. Morfea wordt 3x vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien.