Echte wintergasten in Nederland zijn: Kleine zwaan. Wilde zwaan. Taigarietgans.
Zo zijn er meer soorten die 's winters blijven hangen: tjiftjaf, zwartkop, grote stern, bontbekplevier, lepelaar en kleine zilverreiger. Incidenteel kun je op een winterwandeling zelfs een regenwulp of gele kwikstaart tegenkomen.
Een zomergast is een niet-broedvogel die in de zomerperiode in een bepaald land verblijft. Dit is in Nederland een onbeduidende categorie. In de Avifauna van Nederland 2 staat geen vogelsoort, die getypeerd wordt als zomergast. De reden hiervan is dat soorten die zomergast zijn, tevens doortrekker en wintergast zijn.
Ganzen, kieviten, buizerds en veel andere trekvogels kun je in deze tijd van het jaar in grote aantallen zien. Maar het is vooral de trek van zangvogels die de najaarstrek tot een belevenis maakt. Spreeuwen, vinken, sijzen, veldleeuweriken, graspiepers en koperwieken die met duizenden tegelijk doortrekken.
Van bergeend, rosse grutto, kuifeend, topper, zwarte zee-eend, keep, vink, oeverpieper, kramsvogel, ijsgors, rotgans, roodkeelduiker, drieteenmeeuw, dwergmeeuw, kleinste jager en veel meer.
Winter: voer en water
Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Ze kunnen ieder extraatje gebruiken: zadenmengsel, fruit en als extra energiebron kunt u vetbollen en pinda's ophangen.
De heremietibis is een van de meest zeldzame vogels ter wereld.
Voor veel mensen zijn ijsvogels de mooiste vogels in ons land. Ze hebben opvallend kobaltblauwe vleugels, rug en kop. IJsvogels vliegen razendsnel over het water en hebben bijnamen als 'blauwe schicht' of 'vliegende edelsteen'. Zie je een ijsvogel, dan is je hele dag goed.
Zeearenden leven monogaam: een koppel blijft hun hele leven bij elkaar. Pas als één van de partners sterft, zoekt de overblijver naar een nieuwe partner. Zeearenden zijn niet de enige vogelsoorten die dit doen! Zo leven onder andere zwanen, tortelduiven en grutto's ook monogaam.
In 2011/2012 lag de presentatie dan weer geheel bij Heertje. In de laatste week van 2021 kwam Wintergasten terug, ditmaal gepresenteerd door Zomergasten-presentatrice Janine Abbring. De laatste aflevering van 2023 werd gepresenteerd door Femke van der Laan.
Een wintergast is een vogel die in het winterhalfjaar noordelijk gelegen streken waarin hij heeft gebroed, verlaat om in zuidelijker gelegen streken met een gematigder klimaat te overwinteren. Aldus verlaten miljoenen vogels Scandinavië en Noord-Rusland.
Het is een vreemde vogel, de nachtzwaluw. De zomergast is dankzij zijn camouflerende verenkleed nagenoeg onzichtbaar, maar zijn krekelachtige gezang, dat vanaf zonsondergang te horen is, is des te opvallender. In de volksmond wordt de nachtzwaluw ook wel de geitenmelker genoemd.
Vogels houden geen winterslaap, daarom is het extra belangrijk dat ze goed doorvoed blijven, zeker wanneer het kouder wordt en hun vetreserves dienen als warme mantel om hun te beschermen tegen de kou.
Denk aan soorten als eider, grote zee-eend, zwarte zee-eend, ijseend, ijsduiker, roodkeelduiker, parelduiker, kuifduiker, geoorde fuut, zwarte zeekoet, zeekoet, middelste zaagbek en brilduiker. Op het talud scharrelen groepjes drieteenstrandlopers rond die de winter doorbrengen in ons land.
De noordse stern is de kampioen van alle trekvogels. Jaarlijks vliegt hij tussen de 59.500 en 81.600 kilometer. Hij reist verder dan elk ander dier op aarde en is het enige dier dat op de Noordpool én de Zuidpool komt. De vogels vliegen van de Noordpool naar de Zuidpool.
Middelgrote vogels zoals dwergpapegaaien en conures zijn over het algemeen aangenaam om te houden. Ze hebben een minder lange levensduur dan hun neven papegaaien. Ze zijn een uitstekende keuze voor beginnende eigenaren, omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn en een goede band met hun baasje hebben.
De oudste bekende wilde vogel is een Laysan-albatros. Ze heeft de naam 'Wisdom' gekregen, is nu 67 jaar en broedt nog elk jaar een ei uit!
Duif Armando werd verkocht voor 1,25 miljoen euro en heeft daarom nu een eigen bewaker. Armando is volgens kenners een van de beste duiven ter wereld. Daarom betaalde een Chinese zakenman vorige week 1,25 miljoen euro voor de vogel.
De Reuzenibis (Thaumatibis gigantea)
De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
Uit de resultaten van hun onderzoek bleek dat de niet-vliegende loopvogel Vorombe titan (een combinatie van Malagasi en Grieks die staat voor 'reuzenvogel') de grootste vogel is die ooit op aarde heeft rondgelopen en daarmee die eretitel overneemt van een verwante soort, Aepyornis maximus.
Het grootste deel van de Nederlandse merels is standvogel, een ander deel overwintert in Engeland of zuidelijker tot in Spanje en Portugal. In september tot november trekken veel Noord-Europese vogels door ons land, met name 's nachts. Tussen half maart en half april vindt de trek in omgekeerde richting plaats.
Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak. De gierzwaluw dut onbereikbaar hoog in de lucht. Veel vogels zoeken slaapgenoten, wel zo veilig. Spreeuwen en kauwtjes kruipen hoog in een boom bij elkaar.