Toeristen van over de hele wereld gaan naar huis met de typisch Nederlandse souvenirs; tulpenbollen, klompen, molens, stroopwafels én een lekker stuk kaas. Ondanks de bekende Zwitserse en Franse kazen blijft Nederland het kaasland bij uitstek.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Jerseyhoeve Schorren wint 'Best of the Best 2020' bij de International Cheese and Dairy Awards! De oude biologische Jerseykaas: Jerseyhoeve Schorren wint deze zomer bij de International Cheese and Dairy Awards: 'Best of the Best 2020'!
Harde kaas bevat minder water dan zachte en halfharde kaas. De harde, stevige structuur heeft de harde kaas te danken aan zijn lange rijpingsproces, minimaal twee jaar. Harde kaas is niet smeerbaar, maar je kunt er vele andere lekkere dingen mee doen.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Denk je aan Nederland, dan denk je ook aan Nederlandse Goudse kaas. Molenland kaas is Gouda Holland kaas. Gouda Holland kaas wordt gemaakt van 100% Nederlandse melk, volgens authentiek recept, dat samen met de passie en het vakmanschap van onze kaasmakers die lekkere échte Gouda Holland kaas oplevert.
Jonge en oude kaas kunnen beide 48+ zijn, maar oude kaas bevat minder vocht dan jonge kaas. Minder vocht betekent meer droge stof en dus meer vet. Oude kaas is daarom iets vetter dan jonge kaas.
Oude kaas smaakt zouter door de gerijpte eiwitten in de kaas. Deze eiwitten krijgen door de rijping een hartige smaak (bouillonachtig) en versterken daarmee de smaak van het zout. Dat is ook de reden dat kaas vaak wordt gebruikt in recepten om het extra smaak te geven.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Volgens Britse wetenschappers waren mensen die in de Zwitserse alpen woonden, al 3000 jaar geleden in staat om kaas te maken. Hoewel de oudste bewijzen van het produceren van kaas in Nederland 'pas' uit 800 v. Chr. stammen, beschouwt men Nederland als een kaasland.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Blue Stilton
De blauwe kaas komt altijd in een cilindervorm. En eigenlijk is Blue Stilton één van de weinige kazen die uit Engeland komt, hij wordt ook wel 'De koning van de Engelse kazen' genoemd. De stevige en pittige smaak heeft hij te danken aan het feit dat 'ie maar liefst vijf maanden lang gerijpt wordt.
Kaas kan op vele manieren worden ingedeeld. De hoofdingrediënten van kaas zijn vocht, caseïne (een eiwit) en vet. Een indeling op vochtgehalte leidt tot drie hoofdtypen, harde (geperste) kazen, zachte (ongeperste) kazen en smeerkaas. Er is rauwmelkse kaas en kaas die gemaakt is van gepasteuriseerde melk.
Tijdens de Gouda Cheese Awards is De Rotterdamsche Oude 55 weken gerijpt verkozen tot lekkerste oude Goudse kaas van Nederland. Dit is de uitkomst van een onafhankelijke jury van 50 kaasconsumenten die vanwege corona dit jaar thuis proefden en keurden.
Verenigde Staten van Amerika is de grootste kaasproducent ter wereld met een productie van 5.584.857 ton per jaar. Duitsland komt op de tweede plaats met 2.740.582 ton jaarlijkse productie. Met 1.886.044 ton productie per jaar is Frankrijk de derde grootste kaasproducent.
De prijs voor beste Belegen Boerenkaas ging naar kaasboerderij De Vliethoeve uit Snelrewaard, die een gave kaas maakte, die heel smedig en heerlijk romig is en een zachte nasmaak heeft. De beste Oude Boerenkaas is gemaakt door de Zoeterwoudse kaasboerderij Captein.
Oude kaas is duurder omdat deze langer dan jonge kaas in het kaaspakhuis verzorgd moet worden. Ook verliest de kaas naarmate deze ouder wordt gewicht door indroging. De kiloprijs van de kaas gaat daardoor omhoog.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.