Mensen met hooikoorts hebben last van stuifmeel (pollen) in de lucht. De verschijnselen komen het meeste voor in het voorjaar, met name in mei en juni.
De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.
De bloeitijd is doorgaans van februari tot en met eind september/oktober, wat inhoudt dat in oktober er pas een einde komt aan het hooikoortsseizoen. Dit betekent dat het hooikoortsseizoen maar liefst tot wel negen à tien maanden kan duren!
Een neusspray of medicijnen tegen allergie kunnen helpen. Ook een neusspray met een ontstekingsremmer kan helpen. Hou de ramen dicht op zonnige dagen met veel wind. Draag buiten een zonnebril.
Hoe verder landinwaarts, hoe minder schoon de lucht wordt. Boven land verspreiden planten immers wel weer pollen dat meegevoerd wordt met de wind. Conclusie: je hebt het minst last van hooikoorts op een bewolkte en regenachtige dag, waarbij de temperatuur vrij laag is en de wind van zee komt.
De vraag is of we met zijn allen meer last van hooikoorts hebben door klimaatverandering. Onderzoek dat gepubliceerd is in tijdschrift Nature Communications voorspelt dat het aantal pollen in 2100 tijdens het pollenseizoen mogelijk met 40% stijgt.
Mensen met een pollenallergie hebben voornamelijk last van: niezen. een verstopte of lopende neus. tranende, jeukende ogen.
Wat zijn de symptomen van pollenallergie? Pollenallergie veroorzaakt vooral symptomen in de luchtwegen (neus, keel, luchtwegen) en de ogen: niezen, gevoel van een verstopte neus, lopende neus, verstopte sinussen, verlies van reuk- en smaakzin.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
Het antwoord hierop is kort maar krachtig: ja!Je kunt vermoeid raken door hooikoorts.
Bij een verkoudheid heb je last van veel dikker snot.Ook heb je vaak last van hoestbuien als je verkouden bent, terwijl je bij hooikoorts juist continu een kriebelhoest hebt." En heb je last van brandende ogen of een geïrriteerd gehemelte? "Ook dan is de kans groot dat je last hebt van hooikoorts.
De hooikoorts tabletten die het beste werken, zijn die antihistamines bevatten. Zoals bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine. De meeste mensen gebruiken cetirizine tabletten of loratadine tabletten tegen hooikoorts. De verschillen tussen twee soorten zijn klein.
Neussprays op basis van een corticosteroïde (zoals Avamys, Beconase Aqua, Allegra Nasal, Flixonase Aqua, Otrivine Ant-Allergie, Nasonex, Mometasone, Momepax en Rhinocort) genieten de voorkeur.
Andere symptomen van hooikoorts zijn: Grieperig gevoel.
Aanleg voor overgevoeligheid
Als u 'plotseling' hooikoorts ontwikkelt, betekent dit dat u altijd al een mate van overgevoeligheid voor pollen had. Anders gezegd: u had er al een aanleg voor.
Leven met hooikoorts
Naast neus- en oogklachten kun je je ook benauwd voelen, slecht slapen of moeite hebben met concentreren.
Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder 10 mg eenmaal per dag (1 tablet).
Net als cetirizine, is loratadine een anti-allergiemedicijn dat onder andere werkt bij hooikoorts. De stof werkt binnen een halfuur en deze werking houdt een etmaal aan.
Helaas kan hooikoorts op elke leeftijd én bij iedereen toeslaan. Er zijn veel theorieën over de redenen waarom volwassenen 'plotseling' hooikoorts krijgen. De meest voorkomende theorie is dat de allergie altijd al in het lichaam aanwezig is, maar dat een bepaalde prikkel het op latere leeftijd aanwakkert.
Hooikoorts begint meestal rond de puberteit en is op zijn hoogtepunt in het 20e levensjaar. Soms ontstaat hooikoorts al op zeer jonge leeftijd. Jongens hebben er vaker last van dan meisjes. Bij veel mensen nemen de klachten af als zij ouder worden.
Na regenbuien minder last van hooikoorts
Alhoewel de lucht gunstiger wordt bij lichte en matige regenval, ontstaat er bij zware regen het tegenovergestelde effect. Onderzoekers constateerde een stijging van het poliklinische bezoek voor hooikoorts na zware regenval of tyfoons.
Soms groeien mensen er overheen. De meeste mensen krijgen dus tussen hun tiende en dertigste hooikoorts, en de meesten groeien er vanzelf overheen, gemiddeld tussen de tien en dertig jaar na het ontstaan ervan, maar meestal blijf je er in lichte mate last van houden.
Wanneer deze de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts raken, worden de slijmvliezen geactiveerd. Dit leidt tot een ontstekingsreactie en de bekende hooikoortssymptomen. Om deze klachten te verminderen, is het essentieel om binnenshuis de hoeveelheid pollen te minimaliseren.
De symptomen van hooikoorts lijken op die van verkoudheid. Net als bij een verkoudheid, raken de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd, maar je kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen zoals vermoeidheid en hoofdpijn.