Volkoren couscous telt mee, net als andere volkoren producten zoals volkorenbrood, volkoren pasta, bulgur en zilvervliesrijst. Het vervangen van witte producten zoals witte couscous, witbrood, witte pasta en witte rijst door deze volkoren producten geeft winst voor de gezondheid.
Volkoren couscous biedt meer vezels en voedingsstoffen dan traditionele couscous, wat het een betere optie maakt voor diegenen die streven naar een hoger vezelgehalte in hun dieet.
Is parelcouscous gezond? Jazeker!Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Er zijn verschillende soorten couscous; de populairste zijn Marokkaanse, Israëlische en Libanese. De kleinste, Marokkaanse, is ongeveer drie keer zo groot als maïsmeel en is in ongeveer vijf minuten klaar. Israëlische couscous (ook wel parelcouscous genoemd) is het type dat mijn familie het lekkerst vindt.
De gezondste keuze
Dan is couscous niet de beste keuze, aangezien deze graansoort erg calorierijk is en gluten bevat. Bij een glutenvrij dieet kun je het beste voor quinoa kiezen. Dit is de enige glutenvrije graansoort. Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur.
Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram), zoals de volkorenvariant staat in de Schijf van Vijf. Volkoren couscous bevat koolhydraten en vezels, vitamines en mineralen. Volkoren couscous is een gezonde basis van een maaltijd.
Hoewel alle koolhydraatsoorten deel kunnen uitmaken van een uitgebalanceerd dieet als je probeert af te vallen, geeft quinoa je het meeste waar voor je geld . De eiwitgehaltes in quinoa helpen het spijsverteringsproces te vertragen, waardoor je langer vol blijft en minder snel zult snacken.
Bron van vezels
Couscous is een bron van vezels, maar om de niveaus te optimaliseren, is het de moeite waard om te zoeken naar volkoren couscous, dat is gemaakt van de hele korrel. Vezels ondersteunen de spijsvertering en verlichten constipatie, en onderzoek suggereert dat het kan helpen de niveaus van nuttige bacteriën in de darmen te verbeteren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De couscous ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tunesië : Alles behalve de gootsteen
Als er één ding is waar de 11 miljoen inwoners van Tunesië – en de inwoners in het buitenland – het over eens zijn, dan is het wel de geweldigheid van hun couscous, bekend als "kousksi".
Couscous Calorieën
Couscous bevat 176 calorieën per gekookte kop (157 g) . Van die calorieën komt 85% uit koolhydraten, 14% uit eiwitten en 1% uit vet. Hier zijn enkele calorietellingen van vergelijkbare granen en graanproducten per portie van één kop: Witte rijst: 242 calorieën.
Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Couscous is calorierijk, bevat minder eiwitten dan quinoa en scoort op het gebied van vezels ook het minst goed. De gezondste keuze is op basis van deze informatie toch echt bulgur. Bulgur bevat het minste aantal calorieën, is daarnaast goed voor de stoelgang omdat het veel vezels bevat en het bevat ook weinig vet.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Parelcouscous is technisch gezien een grotere versie van Marokkaanse couscous , hoewel het soms ten onrechte als synoniem met Israëlische couscous wordt gebruikt. Parelcouscous is ongeveer zo groot als een erwt en is zelfs groter dan Israëlische couscous.
Parelcouscous is over het algemeen best gezond. De bolletjes bevatten bijvoorbeeld minder vetten, net zoveel vezels, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten dan de gezonde zilvervliesrijst. Je krijgt er lekker veel energie van.
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Gemiddeld zit je met 75 gram couscous per persoon altijd goed. De couscous neemt tijdens het koken namelijk nog wat vocht op en is daarom een iets zwaarder als het op je bord ligt. Met een hoeveelheid van 75 gram heb je na het koken een mooie hoeveelheid voor een gezonde en gebalanceerde maaltijd.
De couscous die de meesten van ons kopen bij de plaatselijke supermarkt is eigenlijk instantcouscous; couscous die al voor ons is gestoomd en gedroogd .
Couscous is een rijke bron van eiwitten en heeft een relatief hoog vezelgehalte. Het biedt een voedingsboost die een positieve invloed kan hebben op uw algehele welzijn. Bovendien is het een welkom alternatief voor het eten van pasta elke dag van de week .
Israëlische couscous, ook wel ptitim, reuzencouscous en parelcouscous genoemd, wordt vaak gezien als een volkoren graansoort, maar het is eigenlijk een soort pasta gemaakt van griesmeel en water . Het werd in de jaren vijftig ontwikkeld door premier David Ben-Gurion als een manier om de toestroom van immigranten naar Israël te voeden.
Couscous is niet glutenvrij, maar quinoa is glutenvrij. Vergeleken met couscous heeft quinoa sterkere ontstekingsremmende en antioxiderende effecten . Met 7 procent minder calorieën per 100 gram gekookte couscous dan quinoa, is het gezonder voor gewichtsverlies. Elke 100 gram gekookte quinoa bevat 120 calorieën.
Omdat het vezels bevat, kan couscous helpen om de vertering van voedsel te verbeteren. Dit kan je langer vol houden en honger en overeten verminderen, wat kan bijdragen aan gewichtstoename .
Hoewel couscous een kleine hoeveelheid kalium levert , zijn fruit en plantaardige voedingsmiddelen, zoals avocado, bananen of aardappelen, veel betere bronnen van kalium. Couscous bevat veel koolhydraten en is mogelijk niet de beste keuze voor mensen met bloedsuikerproblemen, coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.
Vergeleken met couscous en quinoa is bulgur uitzonderlijk vezelrijk , met 8 gram per gekookte kop. Bulgur heeft echter iets minder proteïne, met 5 gram per kop. De textuur van bulgur verschilt niet zo heel veel van die van couscous en quinoa.