€1,50 per stuk.
Je kunt ze zo eten, als een soort hartige donut, of met een lekker pittige sambal. Maar je kunt ze ook opensnijden en vullen met allerlei lekkers, zoals kip en kousenband, of bakkeljauw. De Indiase variant op deze snack heet vada. Deze worden ook vaak met aardappelmeel of gemalen kikkererwten gemaakt.
Een poedermix waarmee je bara's kunt bakken. Een bara is een Surinaamse/hindoestaanse snack gemaakt van gekruid deeg dat wordt gefrituurd in olie. Een belangrijk ingrediënt is urid meel, gemaakt van gele erwten. Dit geeft het deeg stevigheid en een lekker volle textuur.
De bara is een oorspronkelijk uit India afkomstige Surinaams-Hindoestaanse snack waarbij gekruid deeg wordt gefrituurd. Het deeg wordt gemaakt op van urdimeel (gemaakt van mungbonen) en tayerbladeren op soms verse spinazie, gekruid met onder meer komijn, knoflook, kurkuma en chilipeper (of Madame Jeanette pepers).
Bara's die binnen 1-3 dagen worden geconsumeerd kunnen bewaard worden in de koelkast. Bara's die langer bewaard worden kun je invriezen. Haal een maaltijd een avond van te voren uit de vriezer en laat ontdooien in de koelkast.
In 1 groot (110 gram) bara, gefrituurde peulvruchten zit: 277 kcal energie. 10,6 gram vet. 1,2 gram verzadigd vet.
Dit is meel van gemalen zwarte mung bonen. Mung bonen meel is onder anderen een goede vervanger voor meel. In de Indiase keuken wordt dit meel gebruikt in curries of als onderdeel van pasteitjes en in de Surinaamse keuken voor het maken van bara's.
Onze Bara's zijn niet glutenvrij. We werken hard aan een nieuw recept met glutenvrije meel.
Surinaamse broodjes zijn langwerpige witte broodjes, die qua structuur tussen een zacht wit puntje en een knapperig pistoletje inzitten. De smaak is neutraal. Ze worden opengespleten en belegd met een hartige toespijs (vulling) van vlees of vis, zoals pom, bakkeljauw of kip kerrie.
Wie weleens bij een Surinaams eethuisje bestelt, kent ze ongetwijfeld: telo of teloh. Een Surinaams gerecht, bestaande uit dikke frieten van gefrituurde cassave. Traditioneel geserveerd met bakkeljauw.
In feite is een broodje dynamite niet meer dan geroosterd varkensvlees (cha siu) en kerrie kip. Op het broodje vaak zuurgoed (komkommer).
Masala, de Surinaamse kerrie, is een kruidenmengsel gemaakt van o.a. kurkuma, komijn, mosterdzaad, gember enz. Je hoeft dit allemaal niet zelf te mengen, want je kan hele lekker masala kopen bij de toko's en supermarkten. Masala ruik je goed, maar het smaakt vooral heel goed.
Het betekent letterlijk gemengd (moksi) vlees (meti) en bestaat uit geroosterde kip, twee soorten geroosterd varkensvlees en worst (fachong). Moksi meti wordt meestal geserveerd met een bijgerecht van gebakken noedels (tjauw min) of van witte of gebakken rijst (Surinaamse nasi).
De okers kunt u wassen met water en een stukje van de boven en onderkant afsnijden. Daarna kunt u deze toevoegen aan de oerdi split daal. Dit kunt u ongeveer 10 tot 15 minuten laten doorkoken. In de tussentijd kunt u in een kleine pan met een beetje olie de djiera komijn heel bruin bakken.
Maal de mungbonen fijn in een molen en zet deze in een ruime kom weg. Pel de bol knoflook en maal de knoflook samen met de peper fijn in een molen. Doe dit bij de gemalen oerdi en voeg de gemalen komijn, kurkumapoeder en zout naar smaak toe. Meng alles goed samen.
Er zitten 277 kilocalorieën in 1 groot (110 gram) bara, gefrituurde peulvruchten.
100 g bevat 302 calorieën.
Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst). Tjauw min met meerdere soorten vlees heet tjauw min moksi meti.
Moksi Meti is een Chinees-Surinaams vleesgerecht (Moksi betekent gemixt en Meti betekent vlees) dat erg populair is in het land van herkomst, maar zeker ook in Nederland. Serveer met: Kousenband. Rijst.
Een licht pikante sambal, overal bij lekker! Roti Sambal van MoksiPatoe is een Hindoestaanse tafelsambal, lekker bij vele gerechten en snacks. Deze heerlijke sambal is bereid met geselecteerde ingrediënten en tomaten. In de Surinaamse keuken wordt sambal als bijgerecht gebruikt: een medium hot pikante smaakmaker.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Ook wel klipvis genoemd en in sommige gevallen wordt het ook gemaakt van koolvis en leng (goedkoper, maar minder lekker). De kunst van het drogen en zouten van vis werd ooit afgekeken door de Vikingen bij de Indianen.