#1 deodorant eten Nicole heeft misschien wel de raarste verslaving ter wereld. Ze eet deodorant. En werkt gemiddeld een halve stick deo per dag naar binnen. Met alle gevolgen vandien.
Een verslaving kan hardnekkig zijn. Er vanaf komen is zo eenvoudig nog niet. Voor veel verslavingen geldt dat je dit beter niet in je eentje kunt doen. Door te kiezen voor professionele begeleiding kun jij snel en veilig afkicken.
Er zijn vaak verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van een verslaving. Zo kunnen er psychische, erfelijke en omgevingsoorzaken zijn. Een psychische oorzaak van een verslaving is bijvoorbeeld een depressie. Door de depressie kan iemand grijpen naar verslavende middelen zoals alcohol en/of drugs.
Bij een verslaving heb je geen controle meer over het gebruik van middelen of over bepaald gedrag. Je wil bijvoorbeeld stoppen met gebruiken, maar dat lukt steeds maar niet. Je kunt verslaafd zijn aan middelen zoals alcohol of drugs, maar bijvoorbeeld ook aan gedrag zoals gokken of gamen.
Alcoholverslaving, oftewel alcoholisme is verreweg de meest voorkomende vorm van verslaving en komt in alle lagen van de bevolking voor.
Je ervaart een sterk verlangen om te gebruiken. Door gebruik schiet je tekort op het werk, school of thuis. Je blijft gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt op sociaal of relationeel vlak. Door gebruik heb je hobby's, sociale activiteiten of werk opgegeven of sterk verminderd.
Die moeten eerst worden behandeld voordat je je verslaving kunt aanpakken' Verslaving komt vaak samen voor met psychische klachten, zoals depressie of angstklachten. Vaak denken mensen dat verslaving is ontstaan door deze psychische klachten.
Een verslaving kan erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan onder druk van de omgeving of door bepaalde gebeurtenissen. Er zijn veel verschillende soorten van verslaving.
Junkiegedrag is een term die wordt gebruikt om het gedrag te beschrijven van iemand die verslaafd is aan drugs of andere stoffen en dat gekenmerkt wordt door impulsiviteit, obsessieve gedachten over het verkrijgen en gebruiken van de stof, en vaak ook door crimineel gedrag om de verslaving te kunnen bekostigen.
Veel mensen denken nog steeds dat het iemands eigen schuld is als hij of zij verslaafd is. En dat diegene geen wilskracht of ruggengraat zou hebben. Maar dit is niet juist. Al jaren is verslaving terecht erkend als een psychische aandoening (een ziekte).
Niet iedereen is even verslavingsgevoelig. Hoe makkelijk jij ergens aan verslaafd raakt, heeft te maken met verschillende factoren.
Hoe lang duurt het en wat helpt? Moeilijk te voorspellen, want iedereen reageert anders. De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt). De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'.
De GGD vreest dat het lange excessieve roken nog wel veel slachtoffers zal maken. Nu hun gemiddelde leeftijd rondom de 45 jaar schommelt, verdwijnen de junkies langzamerhand uit het zicht. De levensverwachting van spuiters ligt rond de 55 jaar, rokers worden gemiddeld 10 jaar ouder.
Er zijn twee soorten verslavingen. Namelijk de verslaving aan stoffen/middelen en verslaving aan gedrag/handelingen. Bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol, nicotine of drugs. Bij een verslaving aan stoffen of middelen wordt de verslaving in stand gehouden door het blijven gebruiken van middelen.
Er bestaan twee soorten verslavingen: aan stoffen (alcohol en drugs zoals cocaïne) en gedrag (gok- en gameverslaving). Alcohol- en drugsverslaving bestaan al eeuwen, de afgelopen jaren zijn daar nieuwe vormen bijgekomen, denk aan gamen en medicijn.
Niet iedereen raakt verslaafd. Men moet lang genoeg het middel genomen hebben voordat de 'verslavingsknop' in de hersenen om gaat. Hoeveel tijd daarvoor nodig is, hangt af van het middel en van de gebruiker. Hersenen veranderen op een gegeven moment door drank of drugs.
Een ander woord voor verslaving is afhankelijkheid, of stoornis in gebruik. Niet iedere verslaving is hetzelfde of even ernstig. Een verslaving verschilt per persoon en per middel.
Wetenschappelijk onderzoek geeft antwoord: verslaving is een chronische hersenziekte die iedereen kan treffen. Het is een ziekte die niet simpelweg te genezen valt met wilskracht alleen. Verslaafden moeten dan ook niet gezien worden als zwakke mensen die niet flink genoeg zijn om met hun middelenmisbruik te stoppen.
Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. Onder internetverslaving vallen verschillende soorten verslavingen, zoals gameverslaving, social media verslaving, chatverslaving en pornoverslaving.
Bij adolescenten worden de receptoren in de hersenen, die de nicotine ontvangen, sterker gestimuleerd door de nicotine dan bij volwassenen. Dat zorgt voor een groter dopamine- en beloningsniveau waardoor jongeren vaker geneigd zijn om te blijven roken.
Uw kind is verslaafd als het afhankelijk is van een gewoonte. Bijvoorbeeld van computerspelletjes spelen. Of van drugs gebruiken of alcohol drinken. Verslaving kan samenhangen met andere problemen op sociaal of emotioneel gebied.