Als je schnitzel, of een ander soort vlees, wilt invriezen, dan is het belangrijk om te weten dat dit snel moet gebeuren. Als je vlees te langzaam invriest, dan vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen.
Hoe lang kun je schnitzel bewaren? Onbereide schnitzel kun je doorgaans 1 tot 1,5 maand in de vriezer bewaren. Gebakken schnitzel kun je daarentegen drie maanden bewaren in de vriezer. Gebakken schnitzel, net als nog niet gebakken schnitzel, kun je maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Schnitzel bewaren, ongepaneerd of gepaneerd, doe je bij voorkeur in de koelkast als je het vlees kort wilt bewaren, of in de vriezer als je het vlees langer wilt bewaren. Tenminste als het vlees nog niet gebakken is. Hoewel je schnitzel ook kun bewaren in de vriezer of de koelkast, als het vlees al wel gebakken is.
Je kunt zowel de bereide als onbereide schnitzel in koelkast bewaren gedurende maximaal 2 dagen. Consumeer de schnitzel in elk geval niet meer na de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Dit duurt gemiddeld 2-4 uur, afhankelijk van de grootte van de kip en hoe koud je vriezer is.
Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.
Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.
We adviseren om varkensvlees dat je invriest maximaal drie maanden na de aankoop te eten. Maar in theorie kunnen een paar maanden extra ook nog wel. De ham kan dan meer zout en vet bevatten, waardoor de kwaliteit (smaak, structuur) minder wordt.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Bereidingsadvies: Fritteuse: Verwarm de plantaardige olie tot 180°C. Bak de diepgevroren schnitzel 3-4 minuten goudbruim en krokant. Braadpan: Braad de schnitzel in hete plantaardige olie (of boter) gedurende 6-7 minuten tot ze goudbruin en krokant is, af en toe draaien.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.
Wanneer je dingen invriest, gaan de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor bederf in een soort slaapstand. Tijdens het ontdooien worden ze weer actief, waardoor je op je hoede moet zijn voor voedselvergiftiging. Meteen ook de reden waarom iets wat ontdooid is, niet opnieuw mag ingevroren worden.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Het ziet er niet meer smakelijk uit en er kunnen taaie stukjes inzitten, maar het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Kijk wel goed of het vlees enkel vriesbrand heeft en niet ontdooid is geweest in de vriezer, daardoor kan het wel over datum zijn geraakt.
Hoe vriesbrand te voorkomen
Je kunt vriesbrand tot een minimum beperken door je vriezer op -18°C of lager te zetten. Bij deze temperatuur bevriest voedsel sneller, waardoor zich kleinere ijskristallen kunnen vormen. Deze zullen de kwaliteit van je voedsel minder snel aantasten dan grotere kristallen (3, 5, 6).
Er heerst echter een mythe dat wanneer je diepvriesmaaltijden invriest, de vitamines grotendeels verdwijnen. Dit is volgens kenners echter een misvatting. Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens in de vriezer plaatst, blijven de vitamines gewoon in tact.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
'Nooit doen,' zegt Carothers. 'Terwijl de binnenkant van de kip nog stijf bevroren is, komt de buitenkant al op kamertemperatuur, en dat is de temperatuur waarbij bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Zo ontwikkelen zich giftige stoffen, die er zelfs bij het bakken niet uitgaan.
Het koude water geleidt beter dan lucht, waardoor de voedingswaren sneller ontdooien. Ontdooien in de koelkast is niet per se slecht, daar kun je ontdooid eten ook het beste in bewaren, maar het duurt een stuk langer.
U moet het water ook elke 30 minuten verversen zodat het vlees niet op een temperatuur komt waarin het bacteriën kan ontwikkelen. Dat is ook de reden waarom u geen producten in warm water mag ontdooien, aangezien dat een open uitnodiging is voor bacteriën.