In de stad Anchorage van Amerika's koudste staat Alaska is gisteren een recordtemperatuur gemeten van 32,2 graden. Het is de hoogste temperatuur die ooit werd gemeten in de ruim honderd jaar dat er statistieken worden bijgehouden.
Met -63 graden is Snag de koudste plaats ooit in continentaal Noord-Amerika. Fort Selkirk, op 180 kilometer van Snag, claimde later een temperatuur van -65 graden Celsius. Helaas voor Fort Selkirk, het record werd nooit bevestigd en dus bleef Snag de koudste plaats in continentaal Noord-Amerika.
Het zuidwesten van het land - de staten Arizona, New-Mexico, Texas en Oklahoma - is het warmste en vochtigste gebied van de Verenigde Staten. Hier komt heftige storm, compleet met tornado's, regelmatig voor. De zomers zijn erg warm. Temperaturen kunnen oplopen tot wel 38°C.
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).
In de Verenigde Staten worden temperaturen tot -40 graden Celsius gemeten doordat een extreem koude luchtstroom vanaf de Noordpool het land heeft bereikt. Zelfs als zo'n systeem richting Europa zou trekken dan houdt de Oostzee het tegen.
De reden: de overheersende windrichting op deze breedtegraden is westelijk. In Nederland is dit milde zeelucht, maar in het midden en oosten van Amerika is het juist koude continentale lucht. Om echte kou in Nederland te krijgen, moet de windrichting tussen noord en oost liggen. Dat gebeurt weinig.
De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
Ojmjakon, Rusland (-67,8°C)
Een van de koudste bewoonde plekken is te vinden in het verre oosten van Rusland. Ojmjakon telt bijna 500 vaste inwoners die dagelijks te maken krijgen met erbarmelijke temperaturen. In het dorp daalde de temperatuur op 6 februari 1933 naar maar liefst -67,8 graden.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
In Noordoost-Amerika is er sprake van een warm en vochtig continentaal klimaat. In de zomermaanden is het vaak droog en soms zeer warm met temperaturen regelmatig boven 30 graden. In de winter kan het soms ontzettend koud worden met regionaal een dik pak sneeuw en temperaturen ruim beneden -10 graden.
Met uitzondering van het noorden zijn de seizoenen in Australië precies tegenovergesteld van de seizoenen in Nederland. Australië ligt namelijk op het zuidelijk halfrond, waardoor de zomer van december tot februari is en de winter van juni tot augustus.
De koudste officiële temperatuur die in Jakoetsk gemeten werd, was ruim 64 graden onder nul. Bewoners beweren echter dat het kwik ook wel eens tot onder de min 71 graden daalde. Het is hiermee de koudste permanent bewoonde stad op aarde. De droge lucht in Jakoetsk maakt de kou extra verraderlijk.
New York City heeft een gematigd zeeklimaat, met warme zomers en gemiddeld vrij milde winters. Onder de aanvoer van koude poollucht die via een arctische stroming New York bereikt, kan het in de wintermaanden soms extreem koud worden, met temperaturen die ruim onder de min tien graden kunnen dalen.
Seizoenen. Grote delen van de Verenigde Staten hebben net als in West-Europa vier seizoenen. Omdat de VS op het noordelijk halfrond ligt is het midden in het jaar zomer en aan het einde en begin van het jaar winter.
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
In de zomer van 2020 werd in De Bilt op acht opeenvolgende dagen meer dan 30 graden gemeten. Nog nooit eerder sinds het begin van de metingen telde De Bilt zoveel tropische dagen achter elkaar. Het record stamde uit 1975 en 1941, beide jaren telden 6 tropische dagen op rij.
1. Reykjavik (IJsland) De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Reykjavik is 7.0 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 1.9 °C.
Volgens Guinness World Records bedraagt de laagste temperatuur die ooit gemeten werd in Oymyakon -67,7 graden Celsius. Die waarneming dateert van 6 februari 1933. Volgens een monument op het dorpsplein was het er in januari 1924 echter -71 graden en meteoroloog Christopher C.
In Siberië wordt het 's winters met gemak 30 of zelfs 40 graden onder nul. Maar waar je in Nederland zelf de temperatuur in huis bepaalt, doet in Rusland de overheid dat. En die stoken er flink op los: in Russische huizen is meestal zo'n 25 graden.
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en heeft een ideale reisinfrastructuur. Het overgrote deel van bezoekers of reizigers ondervindt geen problemen.
De temperaturen liggen het hele jaar rond de 20 graden. De pampa's van Argentinië hebben warme zomers. Ook heeft dit gebied het meeste zonne-uren van het land.