Bij perioperatieve overgevoeligheid reageert het lichaam allergisch op één van de stoffen die voor de (lokale of algemene) verdoving werden toegediend. Een allergie tijdens anesthesie komt voor bij ongeveer 1 op de 10 000 operaties.
Elk jaar krijgen zo'n 75 tot 100 Belgen een allergische reactie tijdens een algemene verdoving. Dat is niet alleen gevaarlijk, de oorzaak moet ook snel worden gevonden om de operatie alsnog mogelijk te maken.
Enkele veel voorkomende bijwerkingen na een algemene verdoving en sommige vormen van regionale anesthesie zijn: misselijkheid of braken. duizeligheid en gevoel van flauwte. gevoel van koude of rillingen.
Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren. De slaapmiddelen krijgt u via een infuus. U wordt beademd en uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en diepte van de anesthesie worden in de gaten gehouden.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven. Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Bijwerkingen en complicaties
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie.
Wat zijn de symptomen? De symptomen kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Het gaat vooral om huidsymptomen, oedeemontwikkeling, luchtwegproblemen, bloeddrukdaling.
Wat is de kans op overlijden tijdens een operatie? Deze kans is heel erg klein, ongeveer 1 persoon van de 100.000 patiënten die geopereerd wordenkomt tijdens de operatie te overlijden.
Bij narcose is er sprake van totale bewusteloosheid, die snel intreedt na toediening van medicatie via een infuus. Patiënten onder narcose worden altijd beademd.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Anesthesie is tegenwoordig heel veilig en gaat ook bij oudere patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen goed. Maar direct na een narcose is de patiënt niet meteen weer de oude. Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
Soms pakt een verdoving niet
Mogelijk moet de tandarts de verdoving opnieuw zetten. Bij extreme angst, alcoholgebruik of een hevige ontsteking kan het gebeuren dat de verdoving gedeeltelijk of niet werkt. Voel je pijn tijdens de behandeling dan is het belangrijk om dit direct aan te geven.
In uitzonderlijke gevallen werkt de verdoving niet uit. Dan kan het zijn dat er een zenuw (tijdelijk of blijvend) beschadigd is. Vermoed je dat dit bij jou aan de hand is? Neem dan contact op met je tandarts.
Licht gevoel in het hoofd en duizeligheid komen bij 10-30 der patiënten voor. 6 Ze verdwijnen meestal na 24 uur spontaan, in uitzonderlijke gevallen kan (bed)rust worden aanbevolen.
Type A is het meest risicovol, omdat de meest vitale organen – namelijk het hart en de hersenen – van het lijf dan in gevaar komen. Als de wand van de aorta dunner wordt, kan deze scheuren, waardoor iemand door massaal bloedverlies overlijdt.
Patiënten klachten
Het besluit van dit onderzoek was dat in 1 op 20 000 algemene verdovingen er sprake was van wakker zijn zonder dat de anesthesist dit wilde.
Geheugen- en concentratieproblemen, vermoeidheid
Ook de behandeling zelf en de daardoor uitgelokte stressreactie kunnen hiertoe leiden. Het is belangrijk om te beseffen dat uw lichaam na de operatie een periode nodig heeft om zich te herstellen en u zich dus niet direct weer fit voelt.
Er wordt een infuusnaald ingebracht in een arm. Afhankelijk van de voorkeur van de anesthesioloog wordt u gevraagd te gaan zitten of op een zij te gaan liggen. De ruggenprik is niet pijnlijker dan een gewone injectie. Als de verdoving is ingespoten merkt u eerst dat uw benen warm worden en gaan tintelen.
Veel behandelingen of onderzoeken worden gedaan met een vorm van anesthesie (ook bekend als narcose of een verdoving). Dit gebeurt onder leiding van de anesthesioloog. Deze arts zorgt er onder andere voor dat u tijdens de operatie veilig narcose krijgt en daarna zo min mogelijk pijn ervaart.
Patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis, raken soms ernstig in de war. Die verwardheid, een 'delier' genoemd, verdwijnt meestal snel. Maar na drie maanden zijn de verbindingen in het hersennetwerk van deze mensen nog steeds verzwakt.
Is narcose veilig? Gelukkig is narcose zeer veilig dankzij geavanceerde bewakingsapparatuur, moderne geneesmiddelen en goede opleiding van de anesthesioloog en anesthesiemedewerkers. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn complicaties niet altijd te voorkomen.
Bel bij verkoudheid, krasje, puistje of koortslip
Voordat u de operatiekamer op gaat controleren wij of u een huidbeschadiging heeft, vanwege het infectierisico kan de operatie mogelijk niet doorgaan.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.