Veel mensen denken dat de naam 'Jansen' het meest voorkomt, maar dat klopt niet. De achternaam die het vaakst voorkomt is 'De Jong'. Meer dan 55.000 mensen hebben deze achternaam.
Op nummer één staat de achternaam Brink. Brink is een adresnaam en duidt op de plek waar men vroeger woonde. Op nummer twee staat de naam Beek, wat ook een adresnaam is. Daarnaast kan deze achternaam ook een patroniem zijn.
In Guinness world records 1997 wordt de naam Zhang (ook gespeld als Chang) nog als recordhouder vermeld, maar na nieuw onderzoek bleek dat die naam niet alleen ingehaald was door Li, maar ook door Wang.
Peeters & Janssens
Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen, zijn er slechts 181 personen met familienamen zoals Berkvens, Dehez, Mai, Nahimana, Noteboom of Pâques.
Voor de Middeleeuwen waren er geen achternamen in gebruik. Je had een voornaam en soms ook wel een bijnaam. Je kunt van een achternaam spreken als zo'n bijnaam erfelijk wordt, en dat gebeurde in Nederland pas op grote schaal in de 17e eeuw.
Met acht letters zijn Snellens en Kinkink de langste en de van een waternaam afgeleide familienaam Aa de kortste. In totaal zijn er 74 familienaam palindromen.
In officiële documenten staat altijd uw officiële achternaam. Bijvoorbeeld op uw paspoort of rijbewijs. Meer informatie over het gebruik van de achternaam van uw partner vindt u op de website van Justis.
Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams.
De achternaam die het vaakst voorkomt is 'De Jong'. Meer dan 55.000 mensen hebben deze achternaam. Daarna volgt 'De Vries' met bijna 50.000 keer en pas op de derde plaats met bijna evenveel naamdragers staat Jansen.
Een fantastische eerste winnaar van wat een traditie ging worden en door de jaren heen namen opleverde die je amper gelooft: Coos Busters, Beau ter Ham, Charrel Kip, Fokje Modder, Till Bal, Ferry Kuhlman, Jack Pot, Cock Kriebel, Ka Ching, de lijst is eindeloos.
De meest voorkomende achternaam in Nederland is De Jong (86.534 keer). Jansen komt met 75.698 personen op de tweede plek, maar er zijn ook nog ruim 55 duizend Janssens met dubbel 's'.
Je kunt zelf kiezen met welke achternaam je aangesproken wilt worden en hoe de gemeente je aanschrijft. Voor alle duidelijkheid: in officiële documenten, zoals bijvoorbeeld je reisdocument en/of rijbewijs, staat altijd alleen je geboorte-achternaam.
Een weduwe mag echter altijd nog in het maatschappelijk verkeer de naam van haar overleden echtgenoot gebruiken. U kunt dus gewoon altijd blijven tekenen zoals u gewend was. Het is zelfs zo dat een gescheiden vrouw altijd nog de naam van haar ex-man mag voeren. Een weduwe mag dat dus zeker.
Regels versoepeld. Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder. De voorwaarden zijn: Er is door uw ouders na 1998 naamskeuze gedaan. U bent 18, 19 of 20 jaar op het moment dat u de aanvraag indient.
Iedereen moet een officiële achternaam hebben, dat wil zeggen een achternaam die bij de overheid geregistreerd is. Deze verplichting is twee eeuwen geleden tijdens de Franse Tijd ingevoerd, toen ons land deel uitmaakte van het keizerrijk onder N. Bonaparte. EVRM Tegelijkertijd is iemands naam ook een recht.
De kortste plaatsnaam van Nederland is wat eenvoudiger: dat is al sinds jaar en dag het dorpje Ee in Fryslân (bekend bij puzzelaars ;-) . In het buitenland zijn diverse nog kortere plaatsnamen, met slechts 1 letter dus.
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.
Het oudste voorbeeld dateert uit 867: vader Liodricus heeft een zoon Liudricus (aan de IJzer). In de hoge middeleeuwen (1000-1250) werd vernoeming een mode bij adellijke families.
Brouwer legt in de uitzending uit dat het achtervoegsel –ma een samentrekking is van –monna dat 'de mannen van' betekent. Meestal gaat daar een voornaam aan vooraf. Zo betekent Douma bijvoorbeeld 'de mannen van Douwe'. Het is van oorsprong een zogenaamde clan-naam.