Het verdoven van de vis Als ze bewusteloos zijn, wordt hun kop eraf gehaald en vervolgens gestript. Dit is tot dusver de meest diervriendelijke methode. Dit 'stunnen' gebeurt over het algemeen nog maar weinig. Met de huidige kennis geldt dat verdoven van de vis de minst vervelende vissendood is.
Methode één: de vis humaan doden met kruidnagelolie. De meest humane manier om je vis te euthanaseren is met kruidnagelolie. Kruidnagelolie bevat eugenol, wat afhankelijk van de dosis een verdovend of zelfs dodelijk effect heeft op vissen.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Euthanasie is dan een oplossing om het dier uit zijn lijden te verlossen. Vissen ervaren pijn, dus dit moet met zorg gebeuren. Er zijn gespecialiseerde dierenartsen bij wie je verdovingsmiddelen voor vissen kan krijgen. Door een overdosis zal de vis op een pijnloze manier sterven.
kruidnagelolie in een liter aquariumwater en los dit goed op.Doe de vis(sen) in het water: binnen enkele minuten zijn ze dood.
Vissen slapen door een deel van hun hersenen in rust te laten. Ze sluiten niet hun ogen maar staan in standby stand. Zo rust de vis zich uit. Ze zullen langzamer gaan ademen en zwemmen.
Laat het water met kruidnagelolie afkoelen, totdat het water het aquariumwater temperatuur heeft bereikt. Leg de vis(sen) in het bakje; De vis zal verdooft raken en na enkele minuten pijnloos en stressvrij sterven. Verwijder de vis(sen) uit het bakje.
Vissen kunnen daarom ook niet overdag slapen als het licht is. In het donker hoeven vissen hun ogen niet dicht te doen, omdat er onder water geen licht is.
Vissen die in donkere holen leven of blind geboren zijn (zoals de Mexicaanse Typhliasina pearsei) lijken nooit te slapen. Volgens de onderzoekers hebben deze soorten geen slaap nodig omdat ze geen visuele prikkels krijgen, waardoor hun hersenen dus ook niet veel zintuiglijke informatie hoeven te verwerken.
Zoet water
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding.
Vissen voelen wel degelijk pijn, op een gelijkaardige manier als zoogdieren. Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt.
Het doden van de vis is iets wat snel en makkelijk kan met een stevig knuppeltje. Deze zijn in de winkel te verkrijgen. Een vis doden gaat op deze manier heel snel en scheelt een boel onnodig leed. Pak de vis halverwege het lichaam en dood deze met een ferme tik vlak achter het hoofd.
snelle BegrAving
onderzoek aan dode vissen heeft laten zien dat zij binnen een aantal dagen tot enkele weken helemaal vergaan. Per- fect bewaard gebleven fossiele vissen die geen tekenen van afbraak vertonen moeten dus bijzonder snel zijn begraven.
Deze methode is even eenvoudig als doeltreffend en wordt meestal toegepast rond wrakken of obstakels waar zich veel vis schuilhoudt. Staand want vissers vangen vissen zoals tong, kabeljauw, tarbot, harder en zeebaars. De staand want visserij kent weinig bijvangst en wordt als duurzaam betiteld.
In Nederlandse sloten en beken worden regelmatig goudvissen gevonden. Maar: een goudvis is een exoot en mag niet zomaar in een sloot worden losgelaten, "dan verstoren ze het natuurlijk evenwicht", zegt Frank Spikmans in Vroege Vogels.
Bij ikejime (of ikijime) loopt een vis niet het risico om te stikken. De visser prikt eerst een vlijmscherpe pin net achter de ogen, waardoor de vis meteen hersendood is.
Ook bij ongewervelde diersoorten als schorpioenen, bijen en fruitvliegjes zien onderzoekers slaap: ze hebben elke dag periodes waarin ze nauwelijks bewegen en niet meer reageren op prikkels.
Ook deze kleine gaatjes spelen een belangrijke rol in hoe vissen horen. Via deze gaatjes, die in contact staan met een gevoelige zenuw, kan de vis trillingen uit het water opvangen. Vissen kunnen dus op twee en soms zelfs drie manieren 'horen', je zou bijna kunnen zeggen dat ze één groot oor vormen.
Zo slaapt de grote bruine vleermuis het langst van alle dieren – maar liefst twintig uur per cyclus van 24 uur. Maar dat is niet omdat dit dier dat nodig heeft.
U hoeft niet bang te zijn, harde geluiden en praten schrikken vissen niet per se af. Het zijn vooral de geluiden (trillingen) onder water die de vissen afschrikt. En hoogstwaarschijnlijk heeft uzelf die trillingen veroorzaakt.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Regen kan zowel een positief als negatief effect hebben op de hoeveelheid vis die je zult gaan vangen. Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Het antwoord op de eeuwige vraag van íedereen met een goudvis: herkent 'ie me? Ja, waarschijnlijk wel. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Australische wetenschappers. Die hebben aangetoond dat visjes gezichten uit elkaar kunnen houden.