De courgette is een veelzijdige groente die je rauw kunt eten. Je kunt de courgette bakken (in de koekenpan of wok), grillen of in de oven bereiden. De bereidingstijden zijn hieronder weergegeven. Ook kun je een courgette in blokjes snijden en net als een augurk inleggen in azijn met kruiden.
Meestal grillen, koken of bakken we courgette voordat we het in onze maaltijden verwerken. Daardoor denken veel mensen onterecht dat courgette niet rauw te eten is. Het tegenovergestelde is waar: het rauw eten van courgette is hartstikke gezond, en zelfs gezonder dan wanneer je de groente verhit.
Courgette kan je rauw eten. Het is zelfs zo dat de goede stoffen die erin zitten beter bewaard blijven als je de courgette rauw serveert. Je kan courgette zelfs met schil eten, spoel hem wel altijd even goed schoon en gebruik het liefste en bio courgette.
Denk jij bij courgettes meteen aan soep, ovenschotels, pasta en quiche, maar niet aan salades, broodjes en koude hapjes? Het wordt nog niet heel vaak gedaan, maar we kunnen je geruststellen: courgette rauw eten is niet enkel mogelijk, het is ook gezond en superlekker!
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
De courgette is een veelzijdige veggie, je kan er namelijk alle kanten mee op. En dat is super leuk! Schillen van een courgette is zonde en helemaal niet nodig. In de schil zitten voedingstoffen en smaak, dus die zijn een goede toevoeging aan je gerecht.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Wil je afvallen?Dan kunnen we je zeker aanraden om vaker courgette te eten. Deze groente bevat namelijk erg weinig calorieën en extreem veel vezels. Vezels, die we in Nederland nauwelijks genoeg binnenkrijgen, zijn geweldig belangrijk voor een goede spijsvertering en een tiptop darmflora.
Courgettesoep heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die gunstig kunnen zijn voor mensen met ontstekingsziekten zoals artritis. Zucchini bevat bepaalde stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmend zijn, waaronder carotenoïden zoals lycopeen, luteïne en bètacaroteen en de flavonoïde quercetine.
Courgette is eigenlijk Frans voor 'kleine pompoen' en dat is ook wel logisch als je weet dat deze groente nauw verwant is aan de pompoen en de komkommerfamilie. Het eetbare deel van de courgette is de onrijpe vrucht.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten.Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Schoonmaken. Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Courgette bewaren gaat het beste buiten de koelkast. Op een koele, donkere plek blijven ze minstens een week goed. Gebakken courgette kun je ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt.
Bewaar een hele courgette buiten de koelkast. In de koelkast verliest hij smaak. Een restje courgette kun je beter wel in de koelkast bewaren. Bewaar het in huishoudfolie.
Courgette bewaren
De courgette blijft 1 à 2 weken goed. Een restje rauwe courgette kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie. Gekookte courgette kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Dan kunnen we je zeker aanraden om vaker courgette te eten. Deze groente bevat namelijk erg weinig calorieën en extreem veel vezels. Vezels, die we in Nederland nauwelijks genoeg binnenkrijgen, zijn geweldig belangrijk voor een goede spijsvertering en een tiptop darmflora.
Het helpt astma te genezen en heeft een hoog gehalte aan vitamine C, koolhydraten, eiwitten en vezels. Dat courgette gezond is komt onder andere door de aanzienlijke hoeveelheden kalium, foliumzuur en vitamine A. Indien je regelmatig courgette eet kan het effectief je homocysteïnegehalte verlagen.
Het Voedingscentrum raadt af sperziebonen rauw te consumeren. ,,Peulvruchten maken van nature lectine aan'', zegt Boon. ,,Dit zijn gifstoffen die de plant aanmaakt tegen ongewenste indringers zoals kevers en paracieten.” Het gif zit niet in de schil, maar in de boontjes.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Mag je rauwe aardappelen eten? Rauwe aardappelen eten is af te raden omwille van het feit dat er te veel onverteerd zetmeel of resistent zetmeel in de dikke darm terecht kan komen. De darmbacteriën fermenteren het zetmeel, wat aanleiding kan geven tot flatulentie en darmkrampen, eventueel zelfs tot diarree.