Bij een lumbosacraal radiculair syndroom (LSRS) is een zenuwwortel in de onderrug bekneld. Meestal komt dit door een uitpuilende tussenwervelschijf (een hernia).Soms komt het door een vernauwing van het wervelkanaal als gevolg van slijtage. Bij een LSRS hebt u hevige pijn in uw been.
De behandeling bestaat uit het geven van advies over hoe om te gaan met de klachten en het stimuleren van beweging. Operatie wordt alleen in ernstige gevallen overwogen. Bedrust draagt niet bij aan sneller herstel, daarom wordt (onbelaste) oefentherapie toegepast om de lagerug beweeglijk te houden.
Ongeveer 75% van de patiënten geneest zonder behandeling binnen 3 maanden. Het is goed om in beweging te blijven, bijvoorbeeld met ondersteuning van een fysiotherapeut. Met medicijnen: Als de pijn nog niet zo lang bestaat kunnen paracetamol en NSAID's (naproxen, ibuprofen, diclofenac) gegeven worden.
Een cervicaal radiculair syndroom is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door beklemming van een zenuwwortel in de nek. Nekzenuwwortels komen uit het ruggenmerg via de wervelkolom naar buiten, richting de nek en de arm.
De incidentie van het lumbosacraal radiculair syndroom is 9 per 1000 patiënten per jaar.
Wat is het? Bij een lumbosacraal radiculair syndroom (LSRS) is een zenuwwortel in de onderrug bekneld. Meestal komt dit door een uitpuilende tussenwervelschijf (een hernia). Soms komt het door een vernauwing van het wervelkanaal als gevolg van slijtage.
Bij lumbosacrale radiculaire pijn heb je hevige pijn in je been, bil en soms in de liezen. De oorzaak is een beknelde zenuwwortel in je onderrug. De pijn ontstaat dus in je rug, maar straalt uit naar je been of bil, daarom wordt het ook wel uitstralende pijn genoemd.
Natuurlijk herstel duurt ongeveer 6 tot 9 maanden. Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om zo normaal mogelijk te blijven bewegen, maar niet te forceren.
Wat is het cervicaal radiculair syndroom? Dit syndroom ontstaat door druk op een zenuwwortel of een ontstoken zenuw vanuit de nek. Iedere zenuwwortel innerveert een bepaald gebied: het voorziet dat gebied van informatie. De klachten komen dan ook voor in het gebied, dat die zenuwwortel innerveert.
Zo'n zenuwwortel kan geïrriteerd raken door bijvoorbeeld beklemming. Deze beklemming kan ontstaan door onder andere overmatige botaangroei bij artrose of een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als een zenuwwortel geïrriteerd is, kan dat uitstralende pijn geven in uw nek, schouder en/of arm.
Het lukt niet altijd om de pijn helemaal weg te krijgen. U begint eerst met paracetamol. Bij pijn in spieren of gewrichten kunt u een NSAID-gel gebruiken. Als dat niet genoeg helpt, kunt u een andere pijnstiller nemen: een pijnstiller zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen (NSAID).
Schietende, zeurende tot stekende uitstralende pijn in één been of bil. Pijn kan ook branderig van aard zijn. De pijnscheuten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om rechtop te staan. Spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen.
Douchen en baden is vanaf de dag na de behandeling toegestaan. Het is mogelijk dat u napijn krijgt ter hoogte van de prikplaats. U kunt dan in overleg met uw (huis)arts een pijnstiller nemen. Na een zenuwblokkade kunnen de pijnklachten eerst enkele weken erger worden.
Tijdens de behandeling
De anesthesioloog ontsmet uw huid. Vervolgens plaatst hij of zij een naald bij de betreffende zenuwwortel. De juiste plaats wordt zichtbaar gemaakt met behulp van röntgendoorlichting en een kleine hoeveelheid contrastvloeistof. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even pijnlijk zijn.
Tijdens de behandeling controleert de specialist met röntgenstralen of echo of het goed verloopt. De blokkade duurt 15 tot 45 minuten. In totaal bent u ongeveer twee uur in het ziekenhuis.
Allereerst kun je pijnstilling nemen tegen de pijn die de beknelde zenuw veroorzaakt. Ook is het belangrijk om rust te nemen, maar niet volledig te stoppen met bewegen. Alleen bewegingen die pijn veroorzaken moeten vermeden worden. Ook kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of manueel therapeut jou helpen.
De meest voorkomende nekhernia's liggen tussen de 5e en de 6e (C5-6) en tussen de 6e en de 7e halswervel (C6-7), maar ze kunnen ook op andere plaatsen binnen de halswervelkolom optreden (behalve tussen C1 en C2, want daar zit géén tussenwervelschijf).
Door deze beknelling kunt u last hebben van: Pijn in uw nek of in uw schouders, erger door het buigen of draaien van de nek. Prikkelingen, pijnscheuten of elektrische stroom door het buigen van de nek. Pijn of moe gevoel in één of beide armen.
Na 3 weken start u met rustig oefenen en wordt de belastbaarheid langzaam opgebouwd. Na 6 weken is de hand meestal weer normaal belastbaar. Het herstel van de zenuw kan echter nog weken, maanden en zelfs wel meer dan een jaar duren.
In de meeste gevallen probeert een chiropractor de zenuwbeknelling te verhelpen door het uitoefenen van handmatige druk op de punten van het lichaam waar de beknelling zich bevindt. Op die plek vergroot de bewegelijkheid, waardoor er ruimte ontstaat voor de beknelde zenuw.
Zenuwpijn is heel vervelend en kan weken tot maanden blijven. Vaak verdwijnt de pijn ook weer. U kunt samen met uw huisarts kijken wanneer u minder medicijnen kunt gaan gebruiken of ermee kunt stoppen. Probeer door te gaan met de dingen die u elke dag doet.
Pijn in de onderrug en buik is vaak het gevolg van uitstralingspijn. Uitstralingspijn kan veroorzaakt worden door verschillende ontstekingen of door nier- en galstenen. Uitstralingspijn in onderrug en buik is diep, constant, diffuus en schrijnend en verergert vooral 's nachts.
De neuroloog kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft. De arts onderzoekt of de pijn toeneemt door bepaalde bewegingen of standen van het been.Ook kijkt hij naar de stand en de beweeglijkheid van de rug.
Symptomen. Symptomen die bij een beknelde zenuw horen zijn onder andere krachtsverlies en uitstraling van de pijn naar andere gebieden. Ook kunt u last hebben van scherpe, stekende pijn in het aangedane gebied. De pijn kan uitstralen naar het been en in het been kan een slapend gevoel optreden.