Een zwangerschapskussen is een kussen dat speciaal ontwikkeld is voor zwangere vrouwen. Het doel is om het jou zo comfortabel mogelijk te maken tijdens het slapen of tijdens het zitten. Je lichaam verandert en je buik groeit. Dit heeft invloed op jouw slaaphouding.
Kort na de geboorte kun je nog veel last hebben van je lichaam. Je lichaam heeft natuurlijk tijdens de zwangerschap en de bevalling veel te verduren gehad. Door het zwangerschapskussen kun je jouw lichaam precies daar ondersteunen waar het nodig is. Dat zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.
Je gebruikt het kussen tijdens het voeden als ondersteuning voor je arm of voor je baby. Zeker als je vaker op een dag moet voeden (en dat is in de eerste levensmaanden van je baby uiteraard het geval) is een voedingskussen geen overbodige luxe; bij een verkeerde houding krijg je snel last van je nek- en rugspieren.
Wanneer je op je zij ligt kun je het beste met een voedingskussen tussen je voeten en knieën slapen. Op deze manier blijft het bekken recht en komt er geen rotatie in de heup. Wij adviseren je om geen XL kussen te kopen, omdat je dan heel weinig gaat bewegen in je slaap, wat juist weer voor klachten kan zorgen.
Links beperk je de inwendige druk op je organen en belangrijke zenuwen. Dat is beter voor de bloedcirculatie, waardoor de kans op gezwollen voeten en enkels kleiner wordt. Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Hij kan er met neus en mond in wegzakken. Ook kussens die lucht zouden doorlaten, zijn ongeschikt. Baby's hebben nog geen krachtige uitademing. Daarnaast bestaat de kans dat uitgeademde lucht in het kussen blijft hangen en weer wordt ingeademd (rebreathing).
Optimaal gebruik voedingskussen
Leg één arm van het kussen achter de rug van de moeder. Vouw het kussen om haar zij aan de kant waar de baby gaat drinken. De andere arm van het kussen komt zo voor de buik van de moeder te liggen. De baby kan comfortabel op deze arm van het kussen liggen.
Het kleine zwangerschapskussentje of wig is een handig kussentje voor verschillende vormen van ondersteuning; leg 'm tussen je enkels of tussen de knieën voor ontspanning van benen, buik en bekken, achter je rug als extra rugsteuntje zodat je goed op je zij blijft liggen, of onder je steeds zwaarder wordende buik.
Een goede nachtrust is van essentieel belang, zeker als je zwanger bent. Er moet veel geregeld worden waar je overdag energie voor nodig hebt. Gemiddeld heeft een mens 6 tot 9 uur slaap per nacht nodig. In de eerste 3 maanden van je zwangerschap kan het zijn dat je last hebt van vermoeidheid of misselijkheid.
Slaap je op je rug, dan kan dat gewicht de grote ader afklemmen die bloed terugvoert naar je hart (de vena cava). Daar kun je even misselijk of duizelig van worden. In uitzonderlijke gevallen kan het ook de bloedtoevoer naar de placenta en de baby blokkeren.
Een uitgeruste zwangere is een blije zwangere. Het is daarom belangrijk om op tijd naar bed te gaan en volledige nachten (proberen) te slapen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in het derde trimester, wanneer je misschien gekweld wordt door allerhande kwalen, van bekkenpijn tot zwangerschaps-insomnia.
Je wilt geen draaiing in je bekken vanaf je heup krijgen als je zwanger bent. Dat is precies de reden dat je een voedingskussen gaat gebruiken. Dat je buik erop kan rusten is mooi meegenomen. Vanaf de 20e week van je zwangerschap is het toch wel echt een goed idee om te beginnen met een voedingskussen.
Zolang je je comfortabel voelt, kun je gewoon op je buik slapen, aangezien je baby goed wordt beschermd door het vruchtwater. Je zult echter merken dat deze houding oncomfortabeler wordt naarmate je zwangerschap vordert.
Linkerzij beste slaaphouding in zwangerschap
Als je op je linkerzij ligt wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd. Hierdoor heeft je baby een betere voorziening van zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien werken je nieren beter als je op je linkerzij ligt.
Hoe moet je slapen met een voedingskussen
Hoe gebruik je een voedingskussen? Ga op je zij liggen en stop het voedingskussen tussen je benen, zowel je knieën als voeten steunen op dit kussen. Let wel goed op dat je je voeten net zo goed ondersteunt als je knieën.
Met het kussen om je peuter heen creëer je een geborgen gevoel voor peuters die het grote bed toch nog wel erg groot vinden. Zelf een boek lezen of t.v.-kijken in bed, leg het kussen om je heen en je hoofd en armen worden heerlijk ondersteunt. Even slapen op de bank, ook dit kan fijn met een voedingskussen om je heen.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Als het enkel dient om jouw kindje warm te houden, opteren wij eerder om hem warmer aan te kleden of/en om een slaapzakje te blijven gebruiken tot de overgang van een ledikantje naar een groot bed rond de leeftijd van 2,5-3 jaar (Wij schreven hier een blog over – zie hieronder).
Een dekbed is vaak te warm voor een baby. Je baby kan het snel warm krijgen tijdens het slapen onder een dekbed, waardoor er warmtestuwing kan ontstaan. Hierdoor kan je kindje uiteindelijk oververhit raken en dit kan gevaarlijk zijn.
Heeft een baby een kussen nodig? Om daar maar eens mee te beginnen: nee, een baby heeft geen kussen nodig om lekker te kunnen slapen. Het hoofd van een baby is relatief groot, waardoor het niet ondersteund hoeft te worden om de nek te ontlasten. Baby's liggen prima in een slaapzak op een matras.
In en uit bed komen
Bij het uit bed komen, kunt u het beste proberen op uw zij te rollen met uw knieën tegen elkaar aan. Als u dan uw voeten buiten het bed steekt, kunt u zich daarna met uw armen opduwen tot u zit, en vervolgens opstaan, met de handen steunend op uw bovenbenen.
Bedrust. (Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed.
Waarom moet het bed op klossen? Tijdens de bevalling en in de kraamweek moet je bed een hoogte hebben van 80-90 cm, gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de matras. Dit is zodat de verloskundige (bij een thuisbevalling) en de kraamverzorgende je beter kan verzorgen, zonder haar eigen rug geweld aan te doen.