In Nederland worden combinaties met tot vaak zo opgevat dat de genoemde einddatum (dag, week, maand, jaar en dergelijke) niet inbegrepen is. Maar ook de interpretatie van tot waarbij de genoemde einddatum wel inbegrepen is, komt voor in Nederland. Tot betekent dan 'tot en met' (zie voorbeeld 5).
'Tot 3 mei' kan betekenen dat 3 mei inbegrepen of niet inbegrepen is. Om misverstanden te voorkomen, kunnen we '3 mei inbegrepen' het beste weergeven met 'tot en met 3 mei'.
In België wordt de combinatie met tot vaak zo opgevat dat de genoemde datum inbegrepen is: tot 20 november wordt in België dus vaak geïnterpreteerd als tot en met 20 november. In Nederland is die betekenis van tot minder gebruikelijk. Tot 20 november wordt door Nederlanders meestal opgevat als tot en met 19 november.
Het woord volgend betekent 'komend na iets (of iemand)'. Vaak wordt daarmee bedoeld 'komend na datgene (of diegene) waarvan nu sprake is', bijvoorbeeld de volgende dag of de volgende patiënt. Het is dan synoniem met eerstvolgend. Maar volgend heeft ook vaak de betekenis 'komend na de eerstvolgende'.
Voor tot en met wordt de afkorting t.e.m. gebruikt. Het is aan te bevelen om tot en met voluit te schrijven.
Vanaf betekent namelijk 'te beginnen met/bij' of 'met ingang van'.
Normaal gesproken eindigt een arbeidsovereenkomst dus aan het einde van de laatste dag van de looptijd daarvan. Dat is de laatste werkdag. Als gekozen is voor opzegging “tegen het einde van de maand”, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag van die kalendermaand.
Een tijdelijk contract eindigt op de datum die u met uw werknemer heeft afgesproken. Volgens de wet geldt daarbij vaak een aanzegplicht. De aanzegplicht houdt in dat u uw werknemer uiterlijk een maand voor de afloop van een contract schriftelijk moet laten weten of u het contract verlengt of niet.
Ouleh wordt als antwoord gegeven aan iemand die een wens, een plan of een verwachting heeft uitgedrukt, en dan aanduidende dat hij zich met ijdele hoop vleit, in de zin van och kom / 't mocht wat! Maar het betekent ook gewoon 'zij' in het Arabisch.
'Kaulo', wat eigenlijk als 'kaolo' zou moeten worden geschreven, is een Surinaamse straatterm. Letterlijk vertaald betekent het poepgat, maar als scheldwoord wordt het vooral gebruikt om iets aan te dikken: 'heel erg', of 'rot'.
In Nederland worden combinaties met tot vaak zo opgevat dat de genoemde einddatum (dag, week, maand, jaar en dergelijke) niet inbegrepen is. Maar ook de interpretatie van tot waarbij de genoemde einddatum wel inbegrepen is, komt voor in Nederland. Tot betekent dan 'tot en met' (zie voorbeeld 5).
Zo kort je 'nota bene' af als 'NB', curriculum vitae als 'cv' en 'aanstaande' als 'a.s.'.
5. Ofc. Nog een handige tijdbesparing om iemand snel te laten weten dat je het met ze eens bent. Frank: Heb je een dutje van drie uur gedaan en weer nul werk gedaan?
Op woensdag, donderdag of vrijdag wordt volgend weekend doorgaans opgevat als het weekend dat ruim een week later begint. Maar bijvoorbeeld op maandag kan ook het eerstvolgende weekend bedoeld zijn, omdat dat voor je gevoel nog vrij ver weg is (en er net een ander weekend afgelopen is).
Een week is een term waarmee we een periode bedoelen van 7 verschillende dagen. De week begint vaak op maandag en eindigt met zondag (de rustdag). Op Christelijke kalenders begint de week op zondag. De dagen van de week zijn maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.
De 'tenminste houdbaar tot'-datum (THT) daarentegen, geeft een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Het verschilt per product wanneer het écht niet meer goed is. Droogwaren zoals pasta en rijst of conserven in blik zijn bijvoorbeeld nog jaren na THT te eten.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar is het vaak nog veilig om te gebruiken.
Op elk levensmiddel moet een houdbaarheidsdatum staan, tenzij specifiek is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Bij bederfelijke producten is dat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot (einde)').
Ten minste houdbaar tot: langer bewaren
Het betekent dat de fabrikant garandeert dat het product tot de genoemde datum lekker smaakt en veilig te eten is. Is de datum voorbij dan kan de smaak, geur of kleur achteruitgaan. Na het verstrijken van de THT-datum mag je een product nog gebruiken.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten die je lang niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. Bijvoorbeeld groente in een pot, soep in blik, chips, broodbeleg, koekjes, eieren en frisdrank.
Vaak wordt in een vaststellingsovereenkomst of opzeggingsbrief opgenomen dat de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd of eindigt per (bijvoorbeeld) 1 maart. Hiermee wordt in de arbeidsrechtpraktijk dan bedoeld dat de laatste dag van het dienstverband (indien we spreken over het jaar 2018) 28 februari is.