Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Een dekbed heeft een langere levensduur en zou na vijf jaar plaats moeten maken voor een nieuw exemplaar. Zijden dekbedden kunnen wel 10 jaar meegaan.
Eelt aan de voeten is ruw. Dit zorgt ervoor dat een hoeslaken veel sneller slijt dan een kussensloop of dekbedovertrek. Een levensduur van 1 jaar is niet verrassend.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben. Hoe onderscheid je nou de verschillende dekbedden.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Mannen tussen de 18-25 jaar zijn het ergst.
Zij wassen hun beddengoed maximaal vier keer per jaar! Ongelooflijk maar waar! Het kan toch niet dat men niet beseft hoe smerig dit is? Dit terwijl 62% van de vrouwen in de leeftijd van 35-50 jaar hun beddengoed één maal per week vernieuwen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Een fijn dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.
Beddengoed wordt minimaal wekelijks, en maximaal twee-wekelijks, gewassen. Dat is vaak en om het mooi te houden is goede kwaliteit een eerste vereiste. Je kunt er echter ook voor zorgen dat je het minder vaak hoeft te wassen.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Bed luchten
Warmte en vocht is belangrijk voor een bacterie om te groeien. Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten. Het beste is het om direct na het opstaan het dekbed op te schudden en dubbelgevouwen op het voeteneind te leggen.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Onderzoek wees uit dat er zo'n 1,5 miljoen mijten in ons beddengoed leven. Door je bed niet op te maken, is het dus minder vochtig en warm. En dat zou er voor kunnen zorgen dat de beestjes dehydrateren en sterven, zeggen de onderzoekers. Beter dus om je beddengoed opengeslagen op je bed te laten liggen.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken. Bij ons zitten er al kussenslopen bij het overtrek, dus dan bent u direct klaar.
Hotelbedden zijn vaak niet per se betere bedden. De ervaring van een hotelkamer en het frisse, zachte beddengoed speelt vaak een hele grote rol. Wel hebben hotelbedden vaak een aantal kenmerken die ze dat heerlijke, luxe gevoel geven. Zo hebben hotelbedden vaak een hoge instap, wat voor veel mensen prettig is.
Je kunt het best gebruik maken van satijn, percal katoen of twill katoen. Het zijn de typische zachte keuzes, waaronder je heerlijk comfortabel zal slapen.
Bastion: synthetisch. NH Hotels: synthetisch. Van der Valk: synthetische donsvezel + dons.