De maaltijdsalades bevatten allemaal meer vet dan de pizza. Wel is het gehalte verzadigd vet ongeveer de helft lager. Welke vetten zitten er dan in de maaltijdsalades? De quinoa salade bevat verreweg de meeste vetten.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Salades zijn gezond, dat is algemeen bekend. Toch zijn het vaak caloriebommen, laat de Australische diëtiste Paula Norris ons zien. Hoe gezond een maaltijd is, wordt beïnvloed door de toppings en bijgerechten. Aan de sla zelf ligt het niet: die bevat 11 calorieën per 100 gram.
Reken ongeveer 100-150 gram per persoon. Kies een dressing, wij vinden alle dressings goed die zelf gemaakt zijn met een goede extra vierge olie (1 eetlepel per persoon), azijn en kruiden. Voor variatie en smaak kun je ook een eetlepel yoghurt, mayonaise of pesto etc gebruiken.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Sla – van ijsbergsla tot verschillende soorten bladsla – doen niet erg veel voor je qua voedingswaarde maar zijn wel een grote last voor het milieu en een belangrijke bron van voedselverspilling.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
Hou je in met dressings of grote blokken kaas. Dan kan de salade al snel meer calorieën bevatten dan een bord pasta of roerbakschotel. Wil je de salade als hoofdmaaltijd serveren, dan moet je er ook voor zorgen dat hij aan 'De Schijf van Vijf' voldoet. Gebruik ijsbergsla: dat is de gezondste sla-soort.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Veel kant-en-klare maaltijdsalades bevatten namelijk ontiegelijk veel zout, suiker, vet en calorieën. Logisch, want kant-en-klare producten moeten op de een of andere manier smaakvol en houdbaar worden gemaakt.
Wat is een 'gezonde kant-en-klaarmaaltijd' eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum moet een kant-en-klaarmaaltijd 400 tot 700 kilocalorieën en minstens 150 gram groente bevatten; maximaal 100 g vlees, vis, ei of tofu; maximaal 15 gram (onverzadigd) vet en maximaal 2 gram zout.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad. Maar door het bewaren, bereiden of eten van nitraatrijke groente, wordt een deel ervan omgezet in nitriet. En nitriet kan weer omgezet worden in nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Neem een minder aantal en kies voor meer soorten. Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon.