Koele haarkleuren zullen je daarom prachtig staan.Denk aan een zwart (1.0), as donkerbruin (4.1), asbruin (5.1), bruin (5.0) of mahoniebruin (5.5). Warme kleuren kun je het beste vermijden. Deze zullen oneffenheden en rode vlekjes juist extra doen oplichten terwijl een koele kleur de harmonie in je gezicht houdt.
Koele, heldere kleuren passen het beste bij het wintertype. Kleuren zoals helderblauw, rood, smaragdgroen, fuchsia en zwart. Maar ook wit en zilver passen goed bij dit type. Warmere kleuren zoals beige en oranje staan minder goed bij het wintertype omdat deze de koele huidtint kunnen benadrukken.
Koele kleuren hebben een blauwe ondertoon, zoals blauwtinten, aubergine en paarstinten. Warme kleuren hebben een gele ondertoon, zoals geel, oranje, zalmrose, groen, geelbeige, tomatenrood, terra e.d. en staan het wintertype niet/minder mooi.
Winter type
Je ogen zijn koel bruin, grijs, blauw of bijna zwart. Het grote verschil met het zomertype: bij jou zit er veel contrast tussen je haarkleur en je huid. Net daarom kan je primaire kleuren heel erg goed dragen. haarkleur: zwarte of assige donkerbruine haarkleuren (nooit de goudblonde kleuren,…)
Wintertype
Als wintertype heb je een bleke huid met rozige ondertoon en -in contrast met je teint- een donkere haarkleur. Je ogen zijn donkerbruin, groen of blauw.
Heb je een persoonlijke kleurenwaaier? Kies dan roze- en roodtinten uit je palet wanneer je een zomer- of een wintertype bent. De warme kleuren zoals oranje, bruin en warm-rood zijn prachtig wanneer je mooi bent met warme kleuren.
Ben je een 'diepe herfst', 'diepe winter' of een 'herfst/wintertype'? Neem dan diepe groentinten, in deze kleuren kom jij het beste tot zijn recht. Uitgesproken 'lichte' kleurentypes staan daarentegen mooier in medium tot lichte groenen. Door lichte groentinten zit wat wit gemengd.
Van de drie wintertypes (koele wintertype, heldere wintertype en diepe wintertype) is dit type duidelijkst het donkerst. ^ Het diepe wintertype is donkere, vrij koele kleuren nodig.
En blauwe sterren zijn de heetste, 10.000 graden en meer. Je kan het heel goed vergelijken met een stuk ijzer dat opgewarmd wordt. Eerst kleurt dat rood, dan geel, dan wit en tenslotte blauw. Astronomen delen sterren in volgens de oppervlaktetemperatuur.
Deze ontstaat zodra twee verschillende kleuren in hun pure vorm bijeenkomen. Koud-warm-contrast ontstaat door onze gewaarwording bij het bekijken van bepaalde kleuren. Daarom wordt roodoranje als de warmste kleur ervaren, blauwgroen als de koudste.
Ieder kleurtype heeft andere neutrale kleuren. Voor het lentetype is dit bijvoorbeeld cognacbruin, voor het zomertype grijs en vergrijsd donkerblauw en voor het herfsttype donkerbruin en donkergroen. Het wintertype is het enige kleurtype wat zwart mag dragen.
De primaire kleuren zijn Geel, rood en blauw. Alle secondaire kleuren vind je in de kleuren cirkel. De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Tot de koude kleuren horen blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen.
De belangrijkste warme kleuren zijn rood, oranje en geel. Maar je kunt ook breder kijken; houtskleur, aardetinten, okergeel, roestbruin, koffiekleuren, oranjerood, steenrood, terracotta, olijfgroen en goud.
Laat het hangen. Wit in de winter kan, zolang het geheel niet al te spannend zit. Opteer dus voor een witte trui in een maatje groter dan normaal en ook de witte boyfriendjeans is een winnaar. De enige uitzondering is een witte coltrui die je onder bijvoorbeeld een jasje, een andere trui of zelfs T-shirt draagt.
Want het is een lastige kleur, zeker voor ons soort vrouwen. “Beige is een warme tint en als je boven de 50 bent, flatteren koude kleuren doorgaans meer.”
Geel is warmte, vrolijkheid en optimisme. Geel stimuleert en geeft focus.
Een vlam is onderop blauw.Het midden is wit en rondom de vlam is het geel. Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
Sterren met een temperatuur van rond de 5000K hebben een oranje-achtige gloed, die naar geel verloopt voor hetere sterren. Rond 6000K zijn de sterren geel/wit van kleur. Sterren heter dan dat, rond 8000K, zijn wit. Hele hete sterren, met een oppervlaktetemperatuur van 10.000K of meer, zijn blauw-wit van kleur.
Zoals eerder uitgelegd, is deze paarse kleur een koele kleur. Hierdoor staat het mooi naast warme kleuren, denk maar eens aan bruin of terracotta. Lila gecombineerd met hout heeft ook een verwarmend, sfeervol effect. Aardetinten vormen dus een mooi contrast met deze paarse kleur.
Sommige kleuren hebben het in zich om zowel koel als warm te kunnen zijn. Roze is daar een goed voorbeeld van, maar ook geel kan zowel fris als warm zijn.
De kleur groen is als complementaire kleur van rood echter ook voorbestemd voor een kleurrijk samenspel en staat garant voor contrasterende outfits. Zeker voor feestelijke gelegenheden kunnen donkergroene of karmijnrode wikkeljurken altijd stijlvol met een elegante blazer in de andere kleur worden gecombineerd.
Sommige kleuren zijn makkelijker te herkennen. Zoals oranje (warm), olijfgroen (warm) of zeegroen (koel). Ook roze en geel zijn vaak makkelijk te herkennen als warm of koel.
Monochrome Chic: groen met groen combineren
Zoals veel natuurlijke kleuren heeft groen een rustgevend effect. Monochrome outfits in groen zijn daarom bijzonder geraffineerd: ze ogen nooit te druk, maar ook nooit saai. Probeer eens een volledig groene combinatie.