Let op een valkparkiet kan wel 60 km ver vliegen.
Valkparkieten, kanaries en vinken met een grijze of bruine kleur worden veel minder vaak teruggevonden. De kans dat je die binnen twee weken terug krijgt ligt tussen de 5% en 30%. Je maakt de grootste kans in de vogel terug te vangen wanneer je binnen een uur na ontsnapping gaat zoeken.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
De kans dat u een ontsnapte parkiet buitenshuis weer vang is afhankelijk van hoe snel u zich realiseert dat het dier is ontsnapt. Het zal makkelijker zijn om het te verleiden terug te komen als hij nog in de buurt is van zijn kooi en kooi-genootjes. Als uw vogel al verder weg is zal dit erg lastig zijn.
De valkparkiet is een sociale en slimme vogel die veel aandacht nodig heeft. Je kunt de valkparkiet het beste in een koppel houden omdat ze zich anders snel gaan vervelen. Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Niet elke valkparkiet kan praten, mannetjes praten over het algemeen vaker dan vrouwtjes, mannetje imiteren ook vaker geluiden in huis of bepaalde deuntjes. Er is veel geduld en tijd voor nodig, gebruik dan ook hetzelfde woordje en op dezelfde toon.
De afstand ligt oa aan een paar factoren. Dit ligt aan de conditie van de parkiet, aan de weersomstandigheden, waait het hard, regent het, wat komt het dier tegen op z'n pad. Parkieten in gevangenschap weten zich buiten niet te orienteren, dus vliegen ze maar steeds weg, zeker als er steeds gevaar op de loer ligt.
Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan. Wen de vogels geleidelijk aan vers voer om diarree te voorkomen. Geef ze kleine stukken en controleer de mest.
Vliegt telkens weg van hand in kooi
Blijf de stappen volgen totdat de valkparkiet gewend is aan je vingers dan kan je met trosgierst de valkparkiet lokken. Zet dan je hand tegen de buik aan en duw er zachtjes tegen en trek het trosgierst van de valkparkiet weg met je andere hand.
Sommige parkietensoorten moeten iedere dag eten, doen ze dit niet, dan krijgen bepaalde bacterién in hun ingewanden de touwtjes in handen en gaan ze na een dag of drie dood Een parkiet kan best een paar dagen zonder eten.
Afstand doen is onherroepelijk. Wanneer u afstand wilt doen van uw papegaai, kaketoe, parkiet of andere exotische vogel, bedenk dan goed dat deze beslissing onherroepelijk is. Wij geven dieren namelijk niet meer terug. Ook worden zij niet doorverkocht.
Plaats zijn favoriete speeltje op of in de buurt van de kooi om hem te lokken. Als er geen kooigenootjes zijn die hem kunnen teruglokken, probeer het dan met opgenomen geluiden van parkieten (op YouTube is zeker iets te vinden). Houd een net en handdoek bij de hand om hem snel te kunnen vangen als hij terugkeert.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Dit doe je door voorzichtig een doek (bijvoorbeeld een theedoek) over de vogel heen te gooien. Deze kan dan niet meer wegvliegen en je kunt de vogel dan, met de doek eromheen, voorzichtig oppakken. Doe de vogel in een doos, voorzien van voldoende luchtgaten. De doek kun je erbij laten.
Parkieten zijn slim, amusant en relatief gemakkelijk te trainen en te verzorgen. Veel parkieten zijn van nature bang voor mensen, maar met tijd en training kan deze angst overwonnen worden, en je parkiet kan je gaan zien als een bron van liefde en genegenheid.
Als het donker is geworden in de avond hangen we de doek half over de kooi zodat hij gewoon mee kan doen als hij dat wil en als hij niet wil kruipt hij zelf naar boven waar het donkerder is. Als we naar bed gaan hangen we de doek helemaal over de kooi.
Het gezichtsvermogen van de grasparkiet is veel beter ontwikkeld dan dat van de mens. Daarnaast is zijn gezichtsveld veel groter, aangezien zijn ogen aan de zijkant van de kop zitten. Ze kunnen alle zijwaartse bewegingen waarnemen, waardoor hij zeer goed beseft wat er opzij en schuin achter hem allemaal gebeurt.
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten!
Het kan zijn dat je parkietje nog erg bang is en dat hij daarom trilt. Het beste is ook om hem eerst een tijdje met rust te laten, zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. Als een parkietje ziek is, gaan ze meestal bol zitten.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Valkparkieten zien niet goed in het donker, en vormen als de albino, lutino en witmasker valkparkieten hebben daar nog meer last van. Valkparkieten kunnen bovendien soms last hebben van paniekaanvallen 's nachts. Ze fladderen dan wild door de kooi heen.
Het komt regelmatig voor dat een valkparkiet knarst. Maak je geen zorgen, dit is een teken dat de vogel zich tevreden en ontspannen voelt. Het knarsen kan misschien wat vreemd aanhoren maar het is juist goed dat je dit hoort.