Een bank van leer is de beste keuze voor een hondenbezitter. De schoonmaak is het meest praktisch omdat hondenharen gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien is leer van een goede kwaliteit van zichzelf sterk en bestand tegen krasjes. Het extra gezinslid mag dan ook gerust een plekje op de bank krijgen.
Kies voor een zetel met slijtvaste bekleding, zoals leer of stevige stof, om bestand te zijn tegen krassen en klauwen van je trouwe viervoeter. Verder is het slim om te gaan voor een kleur die vlekken minder zichtbaar maakt, zodat eventuele vuilsporen van je hond niet direct opvallen.
Leer of suède
Leer en suède zijn bekledingen met een sterke eigenschap. Leer kan tegen een stootje, maar heeft wel meer onderhoud nodig. Leer is uitermate geschikt voor huisdieren, aangezien hier geen haren in vezels kunnen komen.
Door bijvoorbeeld de zetel en vloer te beschermen met een plaid. Sommige mensen kiezen bewust voor niet al te prijzig meubilair en wat dat betreft is er keuze genoeg, tipt de Nederlandse Ellen Maat-de Kruijf. De honden- en katteneigenaar tikt jaarlijks een nieuwe, goedkope zetel op de kop via bijvoorbeeld Marktplaats.
Leer je hond de opdracht 'uit'
Voorkom dat je hond op de bank springt door hem telkens te vragen om er weer van af te gaan - zelfs als hij het maar met één pootje probeert. Zeg met vriendelijke stem 'af' of 'uit' en begeleid hem met een koekje van de zetel of gooi wat snoepjes op de grond.
Een hand over z'n kop aaien kan voor een hond een bedreiging lijken. Volgens de experts vinden honden het niet prettig wanneer je recht op ze afloopt en boven ze blijft hangen om ze een aai over hun kop te geven.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Microvezel stoffen nemen minder snel viezigheid op en zijn vaak makkelijk te reinigen, daarom is een microvezel stof op de bank ook geschikt voor honden.
Het likken aan meubels of de grond is meestal normaal hondengedrag, vooral als ze daar lekkere kruimels, geuren of etensresten vinden. Maar als je hond hier langdurig aan likt en er niet mee op wil houden, kan dit normale gedrag wel eens zijn overgegaan in een obsessief gedragspatroon.
Dit kan een ruzie zijn van mensen maar ook uit angst voor een andere hond.Ook verlatingsangst kan je ook koppelen aan stress en het verliezen van de controle over de blaas, met als gevolg een plasje in de bench, op zetel of op het kleed. Sommige honden zijn gefrustreerd en plassen vanuit frustratie in huis.
Een bank van leer is de beste keuze voor een hondenbezitter. De schoonmaak is het meest praktisch omdat hondenharen gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien is leer van een goede kwaliteit van zichzelf sterk en bestand tegen krasjes. Het extra gezinslid mag dan ook gerust een plekje op de bank krijgen.
Kortom: microleder heeft dezelfde eigenschappen als leer.Echter, dit materiaal is goedkoper én gemakkelijker in onderhoud. Een win-win situatie dus!
Welke stoffen stoten haren af? Stoffen waarop haar niet blijft plakken zijn stoffen als chiffon, zijde en satijn, microfiber, suède, leer, linnen en denim, en strak geweven stoffen.
Ga voor een slaapplek op een plaats waar je hond alles ziet – jouw viervoeter houdt de dingen graag in de gaten. Kies voor een rustig plekje, weg van een plaats waar er veel doorloop is en uit de buurt van de televisie en geluidsinstallatie.
Goede frames zijn gemaakt van harde houtsoorten (bv. beuk, eik, es…), alsook dikke metalen frames uit één stuk. Vermijd frames gemaakt van zachte houtsoorten zoals den of plastic frames en geperst hout (zoals spaanplaat, mdf, ….) Vermijd een zetel waar het frame en poten gelijmd zijn en de pootjes kunnen afbreken.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Er zijn meerdere redenen waarom een hond aan zijn pootje likt. De meest voorkomende reden is jeuk door een (omgevings)allergie, maar het kan ook komen door een grasaar of pijn in de poot vanwege artrose. Andere oorzaken kunnen zijn insectenbeten, vlooien, huidirritatie of een een huidziekte zoals schurft.
Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid. Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken).
Je kunt dit doen door bijvoorbeeld aluminiumfolie op de bank te leggen. Daarnaast moet je je hond een fijne mand geven. Als hij niet op de bank kan liggen, moet hij een ander lekker plekje hebben. Gaat je hond toch op de bank liggen, stuur hem er dan meteen af en beloon hem wanneer hij op de grond staat.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.