Juist is: koning Willem-Alexander met een kleine letter k, tenzij koning toevallig aan het begin van een zin staat. Wat voor koning Willem-Alexander geldt, geldt ook voor koningin Máxima.
We schrijven koning en koningin, al dan niet gevolgd door een naam, doorgaans met kleine letters.
Conversation. #taaltip 'Koninklijk Huis' geldt als eigennaam en krijgt daarom hoofdletters. Dat geldt niet voor 'koningshuis' en 'koninklijke familie'.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
De correcte spellingen zijn prins en prinses, met kleine letter. Aanspreekvormen, functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we met kleine letters. Dat geldt ook voor de adellijke titels prins en prinses.
Koning Willem-Alexander: Majesteit; voor H.M. Koningin Máxima: Majesteit; voor H.K.H.
Koning Willem-Alexander wordt aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Zijne Majesteit de Koning. De Koninklijke aanspreektitel en de aanhef van een brief luiden: Majesteit. Koningin Máxima wordt ook aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Hare Majesteit Koningin Máxima.
Klassieke academische titels schrijf je in principe met een kleine letter: 'Aanwezig was drs. Jan de Vries'. Op visitekaartjes krijgen die titels meestal een beginhoofdletter, omdat ze aan het begin van de regel staan.
Functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we volgens de spellingregels met kleine letters. Ook Engelse functieaanduidingen schrijven we met kleine letters. In een briefaanhef werden functiebenamingen traditioneel vaak met hoofdletters geschreven om bijzonder respect uit te drukken.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
koning Willem-Alexander , koning der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau. Koning Willem-Alexander bekleedt sinds 30 april 2013 het koningschap. Hij werd in 1967 geboren als oudste zoon van prinses Beatrix en prins Claus.
1. Namen moeten altijd met een hoofdletter. Dit geldt voor voor- en achternamen, bijnamen, merknamen, fictieve karakters, bedrijven, organisaties en persoonlijke titels.
Koning is na keizer de hoogste vorstelijke titel. Met deze titel wordt het (mannelijk) staatshoofd van een koninkrijk aangeduid. Het vrouwelijke equivalent heet een koningin.
Toelichting. Aanspreekvormen, functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we met kleine letters: koning Boudewijn, koningin Beatrix, prinses Máxima, kardinaal Danneels, mevrouw Smidt, pastoor, minister-president.
De correcte spelling is koninkje.
Bij verkleinwoorden van woorden op -ing met het achtervoegsel -kje valt de g van het grondwoord in de spelling weg.
Schrijf het eerste woord van de titel van een boek, film of theaterproductie met een hoofdletter. In titels van naslagwerken en referentiewerken kunnen alle betekenisvolle woorden een hoofdletter krijgen.
Hoe vermeld je academische of hbo-titels op je cv? Voeg je Nederlandse titel of internationale graad toe aan je naam. Dat is de enige juiste manier om een titel te gebruiken. Een Nederlandse titel komt voor je naam, een internationale graad komt achter je naam.
Titels kunnen tussen aanhalingstekens geplaatst worden in contexten waar om technische redenen geen cursivering wenselijk of mogelijk is, bijvoorbeeld in e-mailberichten. De aanhalingstekens worden meestal weggelaten als elk woord van de titel een hoofdletter draagt, bijvoorbeeld in titels van kranten en tijdschriften.
Als er mevrouw, meneer of heer gebruikt wordt, krijgt die genderaanduiding een kleine letter. Die aanduiding geen naam en er is ook geen andere reden om een hoofdletter te gebruiken.
Officiële academische titels krijgen na de afkorting een punt. In principe schrijf je ze in kleine letters: drs., ir., dr.Als de afkorting aan het begin van een zin staat begin je met een hoofdletter: Drs.
De traditionele titels staan voor de naam (na eventuele aanspreekvormen als mevrouw, de heer of professor) in de volgorde dr., mr., ir., drs., ing., bc. Ze worden van elkaar gescheiden door een spatie. Bij het behalen van de doctorstitel vervalt een eventuele doctorandustitel.
Voor de zoons van Prinses Beatrix en Prins Claus, Willem-Alexander, Friso en Constantijn, is vastgesteld dat zij de titels 'Prins der Nederlanden' en 'Prins van Oranje-Nassau' mogen voeren en tevens 'Jonkheer van Amsberg' zijn. Willem-Alexander is sinds zijn troonsbestijging 'Koning der Nederlanden'.
Dat betekent dat een koning het staatshoofd is of eigenlijk: het 'onschendbare deel' van de regering. Het Statuut voor het Koninkrijk bepaalt dat de Kroon van het Koninkrijk wordt gedragen door de erfgenamen van koningin Juliana . Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning der Nederlanden.
Koning Willem-Alexander heeft een officiële aanspreektitel, namelijk: 'majesteit'.