Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer.
Controleer of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie door de dikte van de buitenmuur te meten. Dit doe je het beste bij een voor- of achterdeur. Als deze minder dan 24 cm dik is, dan heeft je woning zeker geen spouwmuur. Is de muur meer dan 24 cm, dan kan er mogelijk geïsoleerd worden.
Niet elke woning is geschikt om op lage temperatuur te verwarmen. Hou rekening met het volgende. De woning moet redelijk tot goed geïsoleerd zijn om met een temperatuur van maximaal 50 graden te kunnen verwarmen.
Circa 20 procent van de woningen in Nederland heeft een energielabel van E, F of G. Deze woningen zijn slecht geïsoleerd.
Een oud huis verwarmen met centrale verwarming kan flink in de papieren lopen. Slecht geïsoleerde muren zorgen dat de kou snel kan ontsnappen, waardoor er veel energie verloren gaat en de stookkosten alsmaar oplopen.
De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis.
Overisoleren bestaat niet.
Laat u niet misleiden door dergelijke foute geruchten en beweringen. Het is immers daar waar je niet of onvoldoende isoleert dat er zich condensatieproblemen kunnen voordoen. Wegens de grote oppervlakte van een dak treedt hier meer warmteverlies op dan bij muren.
Er zijn nu nog ruim 250.000 slecht geïsoleerde woningen over. Dit blijkt uit het zogenoemde Benchmarkonderzoek dat de vereniging van woningcorporaties, Aedes, jaarlijks houdt onder de leden. Het tempo van de verduurzaming moet de komende jaren nog verder omhoog tot ruim 35.000 woningen per jaar.
Woon je in een appartement dan ben je voor ruim 11.000 euro klaar. Heb je een hoekwoning dan ben je zo'n 17.000 euro kwijt. Een tussenwoning kost 16.500 euro om te isoleren. Huiseigenaren met een vrijstaand huis betalen het meest: bijna 33.000 euro en dat bedrag kan in het slechtste geval oplopen naar ruim 70.000 euro.
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.
Over het algemeen wordt een temperatuur lager dan 16 graden Celsius als ongezond beschouwd voor de meeste mensen. Blootstelling aan koude temperaturen kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals onderkoeling, verhoogde kans op luchtweginfecties, stijve spieren en gewrichten, en een verminderd immuunsysteem.
Thermostaat tijdens vorst niet lager dan 15 graden
Dat de thermostaat niet lager dan 15 graden moet staan wanneer het buiten vriest, heeft een aantal redenen. Zo bestaat er bij vrieskou het risico dat leidingen bevriezen. Dit kan schade veroorzaken aan uw radiatoren door het ontstaan van barsten en lekkages.
Je controleert gemakkelijk of je vloer is geïsoleerd door het luik van je kruipruimte te openen.Is er isolatiemateriaal gevestigd tegen de onderkant van je vloer?Dan is je vloer geïsoleerd. Met vloerisolatie zorg je ervoor dat de kou niet in je vloer trekt en dat jij met warme voeten door het huis loopt.
Als je aan de buitenkant de bakstenen kunt zien en er aan de binnenkant geen voorzetwand is aangebracht, is de gevel niet geïsoleerd. Spouwmuurisolatie kun je herkennen aan het patroon van boorgaten op de gevel en de aanwezigheid van (meestal plastic) ventilatieroosters voor de ventilatie van de kruipruimte.
Wilt u zeker weten of de spouwmuur van uw woning juist wel of niet geïsoleerd is dan is een zogenaamd endoscopisch onderzoek de meest betrouwbare manier om bevestiging te krijgen. Een kleine camera wordt via een gaatje in de muur gebracht en laat direct zien of de spouwmuur van isolatie is voorzien.
Bij een niet-geïsoleerde woning kan vocht ongestoord naar binnen dringen. Zo ontstaat er tocht, condens en dit kan zelfs leiden tot ongedierte en schimmel. Door goede isolatie worden de wanden en vloeren warmer en droger, waardoor er geen schimmel kan ontstaan. Minder stookkosten betekent ook minder CO2-uitstoot.
Zeker de echte doe-het-zelver gaat zelf isoleren. Je moet alleen wel weten welke klus je het beste kan uitvoeren en welke materialen daarvoor geschikt zijn. Zeker de echte doe-het-zelver gaat zelf isoleren. Je moet alleen wel weten welke klus je het beste kan uitvoeren en welke materialen daarvoor geschikt zijn.
Woningisolatie moet in de goede volgorde worden aangebracht, wilt u vochtproblemen voorkomen. Bij voorkeur begint u met vloer- of bodemisolatie, gevolgd door spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement. Met goede spouwmuurisolatie zal het gasverbruik per jaar verminderen met 9 tot 11 m3 per m2. Daardoor is de terugverdientijd het kortste met ongeveer 3 tot 5 jaar. Daarna volgt dakisolatie met 9 m3 per m2 per jaar.
Bouwjaar
Woningen die voor 1920 gebouwd zijn hebben geen spouwmuur. Huizen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn hebben meestal wel een spouwmuur. Vanaf de jaren '60 werden spouwmuren verplicht, dus vanaf die tijd heeft iedere woning spouwmuren.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.