BPV staat voor beroepspraktijkvorming. Tijdens een mbo-opleiding doe je praktijk- en werkervaring op bij een erkend leerbedrijf (stage of werken en leren) en op een geaccrediteerde werkplek, dit wordt beroepspraktijkvorming genoemd.
Een BPV beleidsplan is een systematische beschrijving van de uitvoering van de beroepspraktijkvorming (bpv) in uw organisatie. Hierin werkt u de visie van de organisatie op de beroepspraktijkvorming uit tot een herkenbaar en uitvoerbaar plan voor de direct betrokkenen.
Een BPV-plan geeft een systematische beschrijving van de uitvoering van de beroepspraktijkvorming in een zo concreet mogelijke beschrijving.
De beroepspraktijkvorming ( bpv ) bij een leerbedrijf , ook wel de leerbaan of stage genoemd, is een verplicht onderdeel van iedere mbo -opleiding. Jongeren krijgen dankzij de bpv ervaring op de arbeidsmarkt die aansluit op de kennis die zij tijdens hun opleiding opdoen.
Tijdens uw stage is de werkgever wettelijk niet verplicht om u een stagevergoeding te geven. Het mag wel, maar uw werkgever bepaalt zelf hoe hoog het bedrag is. Er is geen minimumbedrag of maximumbedrag voor een stagevergoeding.
Als je 14 of 15 jaar bent mag je onder voorwaarden stage lopen. Je mag dan maximaal 7 uur per dag werken. En in totaal 35 uur per week. De tijd dat je naar school gaat, telt mee als arbeidstijd.
BPV staat voor beroepspraktijkvorming. Tijdens een mbo-opleiding doe je praktijk- en werkervaring op bij een erkend leerbedrijf (stage of werken en leren) en op een geaccrediteerde werkplek, dit wordt beroepspraktijkvorming genoemd.
Je bent als BPV begeleider de schakel tussen theorie en praktijk en leert de scholier/student hun eigen handelingsrepetoire uitbreiden door het faciliteren van uitdagende leeromgeving. Je kunt praktijkopdrachten begeleiden en scholieren/studenten hierin coachen en motiveren.
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een bbl-opleiding combineer je leren en werken, wat betekent dat je meestal 1 dag per week naar school gaat en 4 dagen per week gaat werken bij een leerbedrijf in de sector waar jij voor gekozen hebt.
BPV is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert het bedrijfsleven kennen en je kunt wat je op school leert, oefenen in de praktijk. Kortom je leert 'de kneepjes van je vak'. Het doel van beroepspraktijkvorming is om in een bpv-bedrijf je aanstaande beroep te leren uitoefenen.
Een goede werkbegeleider speelt in op de leerstijl, bekwaamheid, taakbereidheid en beginsituatie van de student en creëert een veilige leeromgeving, waar de student alle ruimte heeft om zich te ontwikkelen.
Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) In de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) werken mbo en bedrijven samen om studenten in het beroepsonderwijs de beste praktijkopleiding te geven.
Deze persoon is je vraagbaak voor dagelijkse werkgerelateerde zaken. Hij kan je de dagelijkse begeleiding geven om uiteindelijk succesvol je stage- of afstudeerperiode te doorlopen. Je kunt bij je bedrijfsbegeleider terecht met alle vragen over je stage. Daarnaast is hij vaak ook je directe leidinggevende.
Stel vooral uitnodigende vragen die de student bewust maken van de loopbaancompe- tenties. Als studenten hun leerervaringen leren verwoorden, dan verhoogt dit hun leer- effect tijdens de BPV. Als praktijkopleider kun je daar studenten actief in stimuleren.
Hoe je de begeleiding aanpakt, hangt af van je eigen stijl en misschien ook van je eigen ervaring (hoe ben je zelf begeleid?). Het is goed om te reflecteren op je begeleidingsstijl, het liefst samen met anderen. Dan wordt ook duidelijk welke andere mogelijkheden er zijn, en kun je bewust keuzes maken in je begeleiding.
Hij werkt samen met studenten, managers, beleidsmakers en de contactpersonen uit het onderwijs. Als praktijkbegeleider volg je ook de voortgang en ontwikkeling van de mensen die je begeleidt en je toetst hun vaardigheden tegen de criteria die je bedrijf of de onderwijsinstelling gesteld hebben.
U heeft tijdens uw stage aanspraak op 160 vakantie-uren op jaarbasis bij een stage van 40 uur per week. Is de stage voor minder dan 40 uur per week overeengekomen? Dan wordt de aanspraak op vakantie-uren naar evenredigheid vastgesteld. Dit geldt ook voor stages die een gedeelte van het jaar beslaan.
Afgesproken aantal uren wel of niet werken
Staat in de stageovereenkomst een vast aantal uren en haalt de stagiair dit aantal uren niet door de corona crisis? Dan krijgt de stagiair deze uren alsnog uitbetaald, tenzij de stagiair weigert te werken. Dan krijgt de stagiair geen stagevergoeding.
Werk dat kinderen van 13 en 14 jaar mogen doen
Bijvoorbeeld oppassen bij familie of kennissen of auto's wassen. Dit mag op schooldagen en op vrije dagen. Je mag op vrije dagen helpen bij ander licht, niet-industrieel werk. Bijvoorbeeld vakken vullen in de supermarkt of reclamedrukwerk bezorgen.
In 2021 ligt de gemiddelde stagevergoeding voor hbo studenten in Nederland rond de €395,- per maand. Voor universitaire studenten is dit bedrag iets hoger, deze krijgen gemiddeld rond de €406,- per maand.
Stagevergoeding niet wettelijk verplicht
Stages zijn gericht op leren en niet op werken. Werkgevers zijn daarom niet wettelijk verplicht om stagiairs een stagevergoeding te bieden. De meerderheid van de werkgevers biedt desondanks wel een stage- dan wel onkostenvergoeding, al dan niet op basis van een cao.