Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoe kan ik het best mijn gebakken koekjes bewaren? Je kunt het best je koekjes bewaren in een afgesloten trommel. In een koektrommel blijven de koekjes ongeveer 4 tot 6 weken goed. Je kunt kiezen voor een trommel die je luchtdicht kunt afsluiten of voor de bekende metalen koektrommels.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
THT en TGT
Een THT (ten minste houdbaar tot) -datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Tot de THT-datum garandeert de producent veiligheid en smaak.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten die je lang niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. Bijvoorbeeld groente in een pot, soep in blik, chips, broodbeleg, koekjes, eieren en frisdrank.
Zachte koekjes bewaar je in een luchtdichte bewaardoos zodat er geen vocht weg kan. Krokante koekjes kunnen wel in de typische metalen koekjestrommel. Je kunt ook nog bakpapier tussen de koekjes leggen om ze krokant te houden. Zet de koekjes ook steeds weg op een frisse, droge en donkere plek.
Wil je koekjes langer bewaren, dan kun je de meeste gebakken koekjes ook invriezen. Zorg er in dat geval ook voor dat je de koekjes goed luchtdicht verpakt, in bijvoorbeeld plasticfolie of een goed afsluitbaar plastic bakje.
Even kort samengevat: Het maakt niet uit waar je de koekjes in bewaart, zolang je het maar gescheiden houdt en goed luchtdicht is. Dus of het nou een blik, trommel, bewaarbox met luchtdichte deksel of plastic zak is, het kan allemaal.
Bij snoepjes die suiker bevatten moet je rekening houden met een houdbaarheid van 18 maanden. Bij snoepjes die geen suiker bevatten kun je de snoepjes ongeveer 12 maanden bewaren. Dit zijn richtlijnen en hangt natuurlijk van de datum af die als THT-datum op de verpakking staat.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
De houdbaarheid van chocolade heeft te maken met het type chocolade. Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders.
Tot enkele weken na de t.h.t.-datum: afbakbroodjes, eieren. Tot enkele maanden na de t.h.t.-datum: vet, meel, (droge) koekjes, cornflakes, muesli, zacht snoep, pindakaas, hagelslag, zoutjes, pinda's, chips, fritessaus, ketchup, et cetera. Minimaal een jaar: koffie, thee, gedroogde pasta, rijst, mie.
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.