Omega 3-vetzuren zitten in grote mate in vette vis, zoals zalm, haring en sardientjes.
Ondanks dat er veel vet in avocado zit, gaat het om de beste vetzuren zoals Omega-3, die bijvoorbeeld in vis en noten zit en onmisbaar voor het lichaam zijn. De avocado draagt bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten en helpt ook andere ziekten waarschijnlijk te voorkomen.
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid. Je maakt zelf heel makkelijk een gezichtsmasker met een beetje yoghurt en honing erbij.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
De avocadovrucht is bijzonder voedzaam. De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteïne.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Vet in avocado
Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.
Door het hoge vet- en calorie gehalte twijfelen veel mensen of het gezond is elke dag een avocado te eten. Het antwoord: hoe gezond de vetten in een avocado ook zijn, het blijven vetten. Hierdoor raden veel diëtisten aan om gemiddeld een halve avocado per dag te eten.
Tot op heden is er geen officiële referentie inname vastgesteld voor de hoeveelheid EPA en DHA per dag. De meeste gezondheidsorganisaties zijn het er echter over eens dat 200-500 mg omega 3 per dag (gecombineerde EPA en DHA) voldoende is voor gezonde volwassenen. In elk geval om hun algehele gezondheid te behouden.
Avocado bevat in tegenstelling tot andere groenten veel vet. Het vet in de avocado is voornamelijk oliezuur. Oliezuur is een onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed.
Avocado rijk aan vitamine C
Vitamine C is een krachtig antioxidant dat helpt om ontstekingen (van de huid) tegen te gaan. Bovendien helpt Vitamine C de afbraak van collageen en elastine in je huid te voorkomen.
Je lichaam is slim genoeg om signalen af te geven wanneer er sprake is van een structureel laag niveau van omega 3-vetzuren. Herken de symptomen van een tekort: minder scherp zicht, moeite met concentreren, onzuivere huid, vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand.
Omega 3 gehalte per omega 3 rijk ei: 600 mg EPA en DHA (gecombineerd).
Is teveel omega 3 schadelijk? De EFSA meldt dat er geen schadelijke gevolgen zijn waargenomen in studies waarbij deelnemers meerdere jaren 2 tot 4 gram omega 3 vetzuren consumeerden. Ook zeggen ze dat er geen reden tot zorgen is bij een dagelijkse inname tot 5 gram.
Avocado's kun je goed eten voor een training of als je een wedstrijd op het programma hebt staan. Doordat ze snelle koolhydraten en eiwitten en veel mineralen bevatten, herstel je na het sporten sneller als je vooraf een avocado eet. De antioxidanten in deze vrucht gaan bovendien spierschade tegen.
Avocado. Avocado is rijk aan onverzadigde vetten. Dit zijn nu juist de vetten die helpen bij het verbranden van vet. Buiten dat zijn avocado's rijk aan vezels en mineralen die ook hun steentje bijdragen als het gaat om het verbranden van buikvet.
Dat de consumptie van avocado's de bloeddruk verlaagt, is echter nooit aangetoond. Diverse onderzoeken tonen aan dat een voeding rijk aan mono-onverzadigde vetzuren (en relatief arm aan verzadigde vetzuren) de kans op hart- en vaatziekten vermindert. In die zin passen avocado's zeker in een 'hartvriendelijke' voeding.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Avocado-olie is rijk aan gezonde bouwstoffen, zoals eiwitten, vitamine A, D en E.Deze ingrediënten hebben de eigenschappen om droog haar te voeden en herstellen en zorgen voor meer glans. Door de natuurlijke emulgerende werking kan het zelfs helpen om de ingrediënten beter samen te laten werken.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bevordert een gezonde spijsvertering
Een gemiddelde avocado bevat maar liefst 10 gram vezels. Dit draagt bij aan een soepele stoelgang en helpt constipatie te voorkomen. Vezels dragen ook bij aan een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt in ongezonde snacks. Ideaal!