Nee, om gebruik te kunnen maken van 4G of 5G internet heb je geen speciale simkaart nodig. Wel heb je hiervoor desgewenst een sim only abonnement met 5G nodig en een toestel dat vervolgens ook geschikt is voor 5G.
Daarnaast heb je een abonnement nodig dat 5G verbinding ondersteunt. Let op: Een 5G toestel gebruik je ook als je een 4G mobiel internetabonnement hebt.
In een 5G toestel moet de kleinste maat SIM-kaart, een nano-SIM. Haal de SIM-kaart uit je telefoon en kijk hoe groot die is. Als de SIM-kaart net zo groot is als de afmetingen van de chip (goud/koperkleurige deel) dan heb je een nano SIM-kaart die geschikt is.
Om gebruik te maken van 4G internet heb je een smartphone nodig, die geschikt is om de grote snelheid van 4G te ondersteunen. Niet elke smartphone is namelijk geschikt voor 4G. Het 4G netwerk van KPN gebruikt de 800 Mhz frequentie. Als je telefoon deze frequentie kan ontvangen, kun je met Simyo 4G internetten.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Je bent zuinig op je data
Ook daarom is 4G een slimme keuze. Met dit mobiele internet verbruik je minder data dan je in dezelfde tijd met 5G kan doen. Zo heb je met 4G misschien kleinere bundel nodig voor je Sim Only abonnement dan wanneer je 5G zou hebben. Dat scheelt geld.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
De hogere frequenties waarop deze kleine antennes uitzenden zorgen ervoor dat met 5G hogere datasnelheden bereikt worden dan met 4G. Ook kan 5G meer verbindingen tegelijk ondersteunen. Ten slotte is 5G ingericht op het leveren van een betrouwbaardere verbinding met een kortere reactiesnelheid dan bij 4G.
En bij 5G is de capaciteit van het netwerk veel groter dan bij 4G. Er worden meer en hogere frequenties worden gebruikt. Dat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk. Er kunnen veel meer data worden verzonden tussen apparaten onderling.
Ga naar 'Mobiel netwerk'; Tik op 'Opties mobiele data'; Tik op 'Gesprekken en data'; Kies hier tussen 5G On, 5G Auto of 4G.
Neem contact op met uw aanbieder als u het niet zeker weet. Ga naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' > 'Opties mobiele data'. Als u dit scherm ziet, is 5G op uw apparaat geactiveerd. Als u dit scherm niet ziet, neem dan contact op met uw aanbieder om te bevestigen dat uw abonnement 5G ondersteunt.
Navigeer naar Verbindingen. Klik onder Verbindingen op Mobiele netwerken. Klik vervolgens op Netwerkmodus. Selecteer 4G/3G/2G (automatisch verbinden)
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
4G is snel en blijft nog jaren actief
Bovendien blijft 4G 'gewoon' beschikbaar, ook als 5G straks een stuk sneller wordt. Providers houden het 4G-netwerk nog vele jaren in de lucht, dus je 4G-toestel blijft naar behoren werken.
Sneller en betrouwbaarder dan 4G
Op het 5G netwerk kunnen hogere hoeveelheden data verzonden worden. Dit zorgt ervoor dat het internet dat je met 5G tot je beschikking hebt veel sneller is. Maar 5G is niet alleen sneller dan 4G, maar ook betrouwbaarder, omdat de vertraging in de verbinding tot drie keer korter is.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.
Bij een noodinterventie kunnen ambulanciers slimme brillen dragen die via een 5G-verbinding live video's opnemen en streamen. Dokters kunnen van in het ziekenhuis meekijken en aanwijzigingen geven. Met de huidige 4G-standaard is de beeldkwaliteit daar nog te laag voor en is er te veel vertraging op de verbinding.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.