epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Resin Art is het maken van sieraden en andere kunst met epoxy giethars. Resin Art staat voor "kunst met hars". Epoxy is een kunsthars met enorm veel mogelijkheden. Ben jij beginner en wil jij meer weten van het maken van sieraden en andere kunst met epoxy?
Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig. Epoxy wordt onder andere gebruikt bij boten en bootreparaties, maar ook als basis van lijmen, harsen, verven en vloeren.
Polyurethaan giethars wordt gebruikt in onze PU gietvloeren. Dit is een designvloer die geschikt is voor elke ruimte in huis. De vloer is onderhoudsarm, waterdicht en loopt prettig doordat de giethars licht elastisch is.
De verhouding epoxy
Voor het beste resultaat moeten de hars en de harder in de juiste verhouding met elkaar worden vermengd. Als de verhoudingen verkeerd zijn, omdat je bijvoorbeeld meer verharder aan het mengsel toevoegt dan kan de epoxy resin zacht blijven. Meer verharder betekent dus niet sneller uitharden.
De epoxy coating veel sterker, slijtvaster en makkelijker te reinigen, daarnaast ook bestand tegen chemicaliën. Deze is zowel geschikt voor binnen als buiten toepassingen.
Voor je aan de slag gaat is het handig om te weten waar epoxy niet op hecht: - Siliconen: kant en klare siliconenmallen, kneedbare siliconen voor het maken van kleine replica's of siliconenrubber voor het maken van grotere epoxy mallen.
Vaak heb je een hechtmiddel nodig om cement te repareren of op te vullen, of om betonnen oppervlaktes opnieuw op te bouwen. Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Epoxy kun je circa 2 jaar bewaren mits koel en donker bewaard. De verharder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen. In de praktijk is epoxy nog veel langer te gebruiken.
Wat is epoxy? Vloercoating bestaat uit epoxy. Dit is een kunststof die door een chemische reactie van vloeistof naar een vaste stof verandert. Epoxy is wel tweemaal zo sterk als beton en daarom zeer geschikt als ondergrond.
Naast de universele epoxy, bestaat er o.a. ook transparante epoxy coating, epoxy primer (voor gladde ondergronden) en epoxy giethars. Transparante epoxy coating is extra resistent voor UV-stralen, waardoor de heldere en glanzende kleur steeds mooi behouden blijft.
Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken. Naast epoxy speelt arbeid ook een grote rol.
Wanneer een epoxy wordt gegoten in te dikke lagen kan de epoxy geel worden, scheuren en zelfs zo heet worden dat het kan gaan roken tijdens de uitharding. In de onderstaande foto zie je wat er kan gebeuren wanneer je een te dikke laag epoxy giet.
Op elke ondergrond aan te brengen
Deze afwerking kan worden toegepast op elk type ondergrond (staal, beton, hout en kunststof). Toepassingsmogelijkheden van de Himgrip epoxy slijtlaag zijn onder andere: brugdekken, RoRo linkspans, parkeerdekken, hellingbanen of loop- en fietspaden.
Wanneer gelijke volumes hars en verharder worden gemengd, reageren deze elementen door een taaie en zeer sterke binding te produceren. Je kunt epoxyhars voor beton gebruiken om betonnen oppervlakken te repareren, op te vullen, te lijmen en opnieuw op te bouwen.
Een op epoxy gebaseerde polymeer is mechanisch zeer sterk, (Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton) bestand tegen chemicaliën (in de vaste vorm) en heeft een zeer groot hechtingsvermogen gedurende de overgang van vloeistof naar vaste stof.
Epoxy vormt de basis van dit product. Deze soort kunststof is licht, sterk, krasvast, weer- en waterbestendig, vloeistofdicht en slijtvast.
Met epoxylijm bij de hand weet je zeker dat je je klus kunt klaren! Of je nou hout, steen, beton, aluminium, staal, polyester of epoxy moet lijmen: met epoxylijm zit je goed. Epoxy bestaat standaard uit twee componenten. Wanneer je deze bij elkaar voegt ontstaat er een chemische reactie, waardoor de epoxy uithardt.
In ieder geval 24 uur na het aanbrengen van de laatste laag (onder normale omstandigheden) kunt u de vloer weer in gebruik nemen, maar met beleid, het is nog vers! De maximale mechanische en chemische uitharding wordt na 5 tot 7 dagen bereikt.
Epoxy is eenvoudig en veilig te verwerken, ook voor de doe-het-zelver. Belangrijk hierbij is dat de mengverhouding nauwkeurig wordt aangehouden, dat beide componenten goed door elkaar worden gemengd en dat de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt.
Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt. Ga door met polijsten tot je tevreden bent over het eindresultaat.
Waterdicht en andere voordelen van epoxy
Naast dat het nu waterdicht is door die epoxy, biedt het nog een paar bijkomende voordelen. Zo is de vloer makkelijk schoon te maken en gaat het ook de groei van schimmels, mossen en algen tegen.
Deep Epoxy Resin, 5 tot 20 cm dik gieten. Speciaal voor het gieten van dikke objecten hebben wij deze epoxy giethars geselecteerd. Deze heldere epoxyhars kun je van 5 tot 20 cm dik gieten. Uitermate geschikt voor dikke riviertafels, grote objecten of het ingieten van objecten.