Gehandicaptenvoertuigen mogen over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad en de rijbaan rijden. Rijden op autoweg en autosnelweg is niet toegestaan. Parkeren op het trottoir is toegestaan. Voor bestuurders van gehandicaptenvoertuigen gelden dezelfde voorrangsregels als voor andere bestuurders.
Voor een gehandicaptenvoertuig zijn er verschillende maximumsnelheden: Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden.Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen, en daarvoor is geen kenteken nodig. Wel is een WA verzekering verplicht aangezien je er de openbare weg mee op kunt.
Een brommobiel is volgens de wet een bromfiets (en dus geen gehandicaptenvoertuig). Hij heeft vier wielen (soms drie), een gesloten carrosserie, meestal een dieselmotor en is over het algemeen breder dan een gesloten gehandicaptenvoertuig, waardoor hij vaak op een gewone auto lijkt.
Voor een Canta gelden dezelfde verkeersregels als voor de brommobiel, met één groot verschil: u mag met de Canta namelijk ook op fietspaden, voetpaden en zelfs in winkelpromenades rijden. En u mag 'm parkeren op de stoep. In de Canta is een veiligheidsgordel niet verplicht.
De Canta is 45 km gehandicaptenvoertuig wat speciaal ontwikkeld is om de mobiliteit en onafhankelijkheid van mensen met een mobiliteitsbeperking te garanderen. De Canta is het enige rijbewijsvrije 45 km gehandicaptenvoertuig in Nederland met een elektro of benzine motor.
Een brommobiel wordt gezien als een voertuig waar je een bromfietscertificaat voor nodig hebt. De Canta wordt niet als brommobiel beschouwd, maar het wordt gezien als een gesloten gehandicaptenvoertuig met carrosserie. Je kunt daarom in een Canta rijden zonder rijbewijs of bromfietscertificaat.
U moet als bestuurder, blinden voorzien van een witte stok met één of meerdere rode ringen en mensen die zich moeilijk voortbewegen voor laten gaan. U moet als bestuurder, voetgangers en bestuurders van gehandicapten voertuigen die oversteken of van plan zijn over te steken bij een zebrapad voor laten gaan.
Waar mag ik met een brommobiel niet komen? Op autowegen, autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer mag u niet rijden met uw brommobiel, dit zijn dus de wegen die voorzien zijn van de borden G1, G3 of C9.
Als scootmobilist bent u op de stoep rijdend gelijk aan een voetganger. Op het fietspad of op een rijbaan gelden dezelfde regels als voor een bestuurder van een bromfiets. Zo dient u voorrang te krijgen als u van rechts komt én dient u ook voorrang te verlenen aan verkeer van rechts.
Een Canta is een gesloten gehandicaptenvoertuig. Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig is geen rijbewijs nodig. In beginsel moet de bestuurder van een gehandicaptenvoertuig wat sneller kan rijden dan 10 km/u minimaal 16 jaar oud te zijn.
Ter bescherming van voetgangers en uw eigen veiligheid is de maximum snelheid voor scootmobielen 6 km per uur. Op een zebrapad heb je net als een voetganger voorrang. Een scootmobiel mag op het trottoir geparkeerd worden. Op het fietspad moet u de verkeersregels volgen die gelden voor een fietser of bromfietser.
Gehandicaptenvoertuigen mogen over het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad en de rijbaan rijden.Rijden op autoweg en autosnelweg is niet toegestaan.
Een scootmobiel met 1 hand besturen. Met mogelijkheden voor lange afstanden, rijden met hogere snelheid en joystickbediening, combineer je de voordelen van een scootmobiel met de kenmerken van een elektrische rolstoel met joystick. Zo bestuur je jouw scootmobiel eenvoudig met 1 hand.
Een gehandicaptenvoertuig kwalificeert volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen als motorrijtuig en moet daarom verzekerd worden.
Voor het parkeren van een scootmobiel is geen speciale gehandicaptenparkeerkaart nodig. Zonder deze speciale kaart mag de scootmobiel dus gewoon geparkeerd worden op een gehandicaptenparkeerplaats. Maar dan wel alleen als het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van een gehandicapte.
Reguliere 45 km auto's mag u besturen zonder auto rijbewijs. Wanneer er wordt gesproken over een 45 km auto rijden zonder rijbewijs, wordt met rijbewijs vaak een auto rijbewijs bedoeld. Je hebt namelijk geen autorijbewijs nodig om een 45 km auto te mogen besturen.
Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben. Dit wordt ook wel AM rijbewijs genoemd. Heb je nog een geldig motorrijbewijs, dan volstaat dat ook.
'Stoornissen' betreffen afwijkingen op orgaanniveau, 'beperkingen' worden door een persoon ondervonden bij het uitvoeren van activiteiten, en 'handicaps' hebben betrekking op de sociale nadelen die een persoon ondervindt als gevolg van gezondheidsproblemen.
De benzinemotor van de Canta (type 1 & 2) is alleen vrijgegeven voor gebruik met loodvrije benzine met een pomp-octaangehalte (RON) van 86 of hoger (een research-octaangehalte (PON) van 91 of hoger). Tanken dient plaats te vinden in een goed geventileerde ruimte en met uitgezette motor.
De fabrikant uit Veenendaal - de Canta is een oer-Hollands product - besloot de productie stil te leggen. Een grote investering bleek niet de moeite waard, omdat het onduidelijk is of ze in de toekomst nog de juiste onderdelen kunnen krijgen.
Een Canta is een gehandicaptenvoertuig en heeft veel weg van een brommobiel. De Canta is in 1995 ontwikkeld door Waaijenberg in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Het is het enige voertuig in Nederland met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur waar geen rijbewijs voor nodig is.