Industrialisatie is het proces van veranderingen in het productieproces door mechanisatie en de daaropvolgende veranderingen in de produktieorganisatie, zoals de invoering van het fabriekssysteem. Het betreft dus niet alleen technologische, maar ook sociale veranderingen.
De industriële revolutie is de overgang van handmatig naar machinaal vervaardigde goederen die gepaard ging met grootschalige organisatorische en sociale veranderingen.
Industrialiseren definities
tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft geïndustrialiseerd (volt. deelw.) overgaan van handmatige productie op massaproductie in fabrieken Voorbeelden: &n...
De industriële revolutie werd mogelijk gemaakt door grootschalige toepassing van gemechaniseerde arbeid, die geleverd werd door stoommachines. Stoommachines vervingen paarden, mensen, windmolens en watermolens als leverancier van arbeid. De industriële revolutie begon in Engeland, rond 1750.
Door de industriële revolutie veranderde de landbouwstedelijke samenleving in een industriële samenleving. De industrialisatie maakte massaproductie mogelijk van goederen, voedsel, machines, apparaten en vervoersmiddelen. Dit zorgde ervoor dat de winning van grondstoffen en de productie van goederen gigantisch toenam.
Een revolutie of omwenteling is een plotselinge opstand van het volk die tot een blijvende politieke verandering leidt. Het is daarmee de tegenhanger van evolutie, of geleidelijke verandering. Zo worden bijvoorbeeld de gebeurtenissen in Rusland in 1917, waarbij de tsaar werd afgezet, aangeduid als revolutie.
Door onder meer het oprichten van de Industriebank in 1822 en het verstrekken van exportpremies stimuleerde de koning de industrie in Wallonië. In Maastricht was in de eerste helft van de 19e eeuw ook al sprake van aanzienlijke industrialisatie.
De Industriële Revolutie geeft de overgang van handwerk naar machines aan. Vroeger werd alles met de hand gemaakt. Er bestonden bijvoorbeeld geen elektriciteit of machines. In de 18e eeuw begon in Engeland de Industriële Revolutie met de uitvinding van de stoommachine.
De derde wereld bestond uit staten in Latijns-Amerika, Afrika en Zuid-Azië. Tegenwoordig slaat de term op ontwikkelingslanden – niet-geïndustrialiseerde, arme landen.
Een industriële samenleving is een samenleving waarin de meeste goederen in fabrieken worden gemaakt en veel mensen in steden wonen. Basisvoorwaarden voor het ontstaan van een industriële samenleving zijn de aanwezigheid van kapitaal en arbeid.
Andere industrieën omvatten diamantslijperij (Antwerpen is een belangrijk diamantcentrum), cement en glasproductie, en de verwerking van leer en hout. Meer dan 55 procent van de elektriciteit van België wordt opgewekt uit kernenergie.
De industriële revolutie begint na de uitvinding van de stoommachine. Het was een revolutie: een grote verandering. Door de industriële revolutie veranderde de manier waarop spullen werden gemaakt. Eerst werden spullen (zoals kleding) met de hand gemaakt.
Industry 4.0 - of ook wel de vierde industriële revolutie - is hier en nu. Waar men onder de eerste industriële revolutie fabricage en mechanisatie bedoelt, de tweede draaide om massaproductie en de derde revolutie werd omgedoopt tot de digitale revolutie is het nu tijd voor een nieuwe revolutie.
De negentiende eeuw is de eeuw dat Nederland zich heeft ontwikkeld tot een industriële natie. Deze industriële revolutie staat ook wel bekend als de ijzeren eeuw.
De oorzaken voor de eerste industriële revolutie zijn ingewikkeld en blijven tot op de dag van vandaag een onderwerp voor debat. Sommige historici geloven dat de revolutie het gevolg was van de sociale en institutionele veranderingen, veroorzaakt door het einde van het feodalisme in Groot-Brittannië in de 17de eeuw.
De Amerikaanse revolutie, de Franse revolutie en de Bataafse Nederlandse revolutie zijn daar een voorbeeld van.
Een revolutie is een grote opstand van een volk waarbij de oude regering (vaak met geweld) wordt afgezet en vervangen door een nieuwe. Er worden ook grote veranderingen doorgevoerd in die landen qua wetten en dergelijke. De toestand verbetert soms, maar kan bij een revolutie natuurlijk ook verslechteren.
Ook met die revoluties kunnen de historici wel leven, zeker wanneer zij in hun vakbladen ruzie mogen maken over de precieze datering. Maar dan de Wetenschappelijke en Militaire Revoluties, die elk zo'n twee eeuwen duurden.
Verreweg de grootste branches binnen de industrie zijn raffinaderijen en chemie, de elektrotechnische en machine-industrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie. Op enige afstand volgen de basismetaal en metaalproductenindustrie, en de overige industrie, waaronder reparatie en installatie van machines.
Industriële kunst is een studierichting in de hogere graad van het kunstsecundair onderwijs met focus op techniek en vormgeving.