Wie kaas zegt, zegt Gouda! Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten kaassoorten ter wereld. De beroemde GOUDA KAAS wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt.
Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap. Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.
Kaasmarkten in Nederland
Edam, Hoorn, Gouda en Woerden hebben hun eigen versies, maar de Alkmaarse Kaasmarkt is de oudste, grootste en meest bekende Kaasmarkt van Nederland.
Kaas met deze vermelding in het kaasmerk mag alleen Nederland als oorsprong hebben en dient gemaakt te zijn van Nederlandse koemelk. Goudse boerenkaas wordt ook nog, zoals ooit gebruikelijk was, op boerderijen in de regio gemaakt, zoals in de buurt van Stolwijk en Haastrecht in de Krimpenerwaard.
Een hele kaas wordt ook wel een kaaswiel genoemd en is erg geliefd onder kaasliefhebbers.
De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Goudse kaas is een type kaas afkomstig uit Nederland en wordt vanaf de 17e eeuw al gemaakt. Het recept bepaald of het een Goudse kaas is, namelijk een 48+ volvette harde kaas, welke gerijpt wordt tot verschillende smaken.
Overal ter wereld kon Goudse kaas gemaakt worden en gerefereerd worden aan Nederland in de communicatie en marketing. Om de kwaliteit van onze Nederlandse Goudse kaas te beschermen heeft de Europese Unie in 2010 het keurmerk 'Beschermde Geografische Aanduiding' (BGA) aan Gouda Holland en Edam Holland toegekend.
Edammer en Gouda Kaas uit Nederland hebben een beschermde status gekregen. De Europese Unie heeft dat na een jarenlange lobby van de Nederlandse Zuivel Organisatie besloten. Alleen kaas uit Nederland mag voortaan het keurmerk 'Gouda Holland' of 'Edam Holland' voeren.
De twee bekendste monumenten van de stad zijn het Oude stadhuis en de Sint-Janskerk. Daarnaast staat de stad natuurlijk bekend om zijn overheerlijke stroopwafels, de kaarsen en de Goudse Kaas. Volgens de stad en de inwoners de beroemdste kaas ter wereld. Gouda is een leuke stad voor een stedentrip dicht bij huis.
Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap. Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.
Kaasmarkt in Gouda. De Goudse kaas is wereldberoemd.
Er zijn nog vijf kaasmarkten in Nederland, namelijk in Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. Op de markten in Gouda en Woerden wordt nog echt gehandeld tussen de kaasboeren uit de regio en groothandelaren. De overige kaasmarkten zijn toeristische demonstraties of reconstructies uit vroegere tijden.
Naam. Gouda werd lange tijd aangeduid onder andere namen als Golde, Die Goude, Ter Goude en Tergouw, alle verwijzend naar de rivier de Gouwe. De Gouwe werd in 1139 voor het eerst vermeld in een oorkonde, onder de Latijnse naam Golda.
Is Gouda kaas vegetarisch? Op het etiket van Gouda kaas staat helaas dat één van de ingrediënten dierlijk stremsel is. Dit betekent dat Gouda kaas niet vegetarisch is.
Denk je aan Nederland, dan denk je aan échte Nederlandse Goudse kaas. Want Gouda Holland wordt gemaakt van echte Nederlandse melk van Hollandse koeien die veelal op groene weiden grazen. En alleen die melk past binnen het eeuwenoude recept van Gouda Holland.
Zuursel bestaat uit natuurlijke melkzuurbacteriën die de suiker (lactose) in de melk omzetten in melkzuur. Stremsel zorgt ervoor dat de vaste stoffen in de melk (melkeiwit en melkvet) samenklonteren tot wrongel. Het vocht dat overblijft wordt wei genoemd. Voor Gouda Holland kaas wordt natuurlijk stremsel gebruikt.
Oude kaas heeft een rijpingstijd van minimaal 12 maanden. Elk soort kaas heeft zijn eigen rijpingstijd, die zorgt ervoor dat de kaas zijn smaak ontwikkelt. Hoe ouder de kaas wordt, des te meer vocht hij verliest en daarom steeds pittiger wordt. Oude kaas heeft een heerlijk sterke en volle smaak.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.