De meeste kansen in 2022 liggen in de maanden april, mei en juni. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste in mei je vrije dagen opnemen. Dan heb je namelijk maar liefst 16 dagen achter elkaar vrij voor maar 8 vakantiedagen. Een maand later kan je precies hetzelfde trucje weer toepassen voor een lange vakantie.
Elke werknemer moet tussen 1 mei en 31 oktober twee weken onafgebroken vakantie kunnen nemen. Vakantiedagen dienen bij voorkeur opgenomen te worden in rustigere periodes. Vraag je verlof binnen een redelijke termijn schriftelijk aan. Neem je vakantie vóór 31 december op.
Wat je het beste zou kunnen doen om zo veel mogelijk vakantiedagen te hebben, is om de week tussen Hemelvaart en Pinksteren vrij te nemen. Van 22 tot en met 26 mei dus. Zo heb begint jouw vakantie op 18 mei en hoef je pas weer op 30 mei aan het werk.
Als je de kalender van 2022 erbij pakt, zou je in principe 20 vakantiedagen kunnen omtoveren tot 43 vrij dagen, met weekend- en feestdagen erbij. Dat is meer dan een verdubbeling! Het voordeel begint in april, deze maand kan je in totaal 16 dagen vrij zijn in ruil voor 8 vakantiedagen.
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Dat het onderwijs de sector is met het grootste aantal officiële vakantiedagen is bekend.
Uw werkgever kan ervoor kiezen om u meer vakantiedagen te geven dan de wettelijke vakantiedagen. Dit zijn bovenwettelijke vakantiedagen. In uw arbeidscontract of cao staat of u recht heeft op bovenwettelijke vakantiedagen. Ook bovenwettelijke vakantiedagen moet u op tijd opnemen.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle vakantiedagen boven het wettelijk minimum. Deze dagen vervallen pas na vijf jaar. Deze uren kunt u dus gerust meenemen naar het nieuwe jaar. De bovenwettelijke uren die u dit jaar heeft opgebouwd, moet u uiterlijk binnen vijf jaar gebruiken.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Je kunt per kalenderjaar maximaal 20 werkdagen onbetaald verlof nemen. Dit kan in de vorm van halve of volle dagen. Die 20 dagen worden wel in verhouding verminderd als je: deeltijds werkt (bijvoorbeeld door opname van een verlof voor deeltijdse prestaties, een deeltijds zorgkrediet of deeltijds federaal zorgverlof)
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
2022 is geen lustrum jaar – wat staat er in de cao? In een aantal cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Is er geen cao, dan is het aan de werkgever of de werknemers vrij zijn op 5 mei. Soms is dit recht opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Als je op vakantie wilt, dan moet je dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je laat weten wanneer en hoe lang je op vakantie wilt. Je werkgever heeft 2 weken de tijd om je aanvraag goed te keuren.
Voor het verval van vakantiedagen bij een zieke werknemer geldt een iets ander regime dan het standaardregime. Artikel 7:640a BW bepaalt dat de aanspraak op het minimum vakantie uren niet vervalt na 6 maanden in het nieuwe jaar, als de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om de vakantie op te nemen.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Goede Vrijdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
Gemiddeld hebben we in Nederland 30 vrije dagen per jaar, dus vakantiedagen en verplichte dagen bij elkaar opgeteld. Ter vergelijking: In Duitsland of Denemarken zit je op een gemiddelde van maar liefst 40 vrije dagen per jaar!
Als een goedbetaalde baan vinden voor jou erg belangrijk is, kun je als laatste kijken of de branche waarin je werkzaam bent jou wel genoeg (salaris) te bieden heeft. Volgens het onderzoek van RTLZ bieden de branches Techniek, ICT, Mondzorg en Bedrijfseconomie de beste (start)salarissen.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.