Rozenroest is een schimmelziekte die meestal voorkomt bij minder goed verzorgde en verzwakte planten. De sporen van de Phragmidium mucronatum worden door de wind verspreid. In het voorjaar verschijnen er kleine oranje vlekjes op stengel en bladstelen.
Roest op rozen
Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat. Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Bomen zijn groter en sterker dan andere planten, maar toch kan plantroest veel schade toebrengen. Vooral in de zomer komt roest op planten veel voor. Dit komt door het vochtige weer; schimmels houden van vocht. Ook in de herfst moet u oppassen.
Roest is een parasiterende schimmelziekte. Schimmels behoren tot een lagere plantensoort. Ze hebben geen bladeren, stengels en wortels om zelf de voedingsstoffen te kunnen vormen die nodig zijn om te kunnen groeien. Roest parasiteert op een gastheer, veroorzaakt bladval en soms sterft de gastheer zelfs.
Bij roest gaat het om een schimmel die de ziekteverwekker is. Deze tast in de meeste gevallen de bladeren van planten aan, maar kan ook takken aantasten. De ziekte heeft - om zich te ontwikkelen - twee waardplanten nodig.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Om roest te bestrijden op rozenstruiken heb je een schimmelwerend middel nodig dat de sporen vernietigt. Een product verstuiven op basis van zwavel kan helpen om deze microscopisch kleine schimmels te verwijderen.
Folicur werkt goed tegen roest. Kunt U de roest niet goed genoeg bestrijden, spuit dan een keer met 1,0 ltr/ha Corbel. De veiligheidstermijn van Folicur is 2 weken, en van Corbel 3 weken. Houd vooral het ras Harston goed in de gaten.
Zet een emaillen gebruiksvoorwerp dus nooit ruw neer of ergens tegenaan. Hierdoor kunt u stukjes emaille eraf stoten. Dit ziet er 'brocante' uit voor een decoratie model. Maar als u het gebruikt met als doel om eten te bereiden en u onderhoudt het vervolgens niet goed, kan het gaan roesten.
Stokrozen zijn in principe tweejarige planten. Maar als je de uitgebloeide stokken op tijd verwijdert, dan kunnen ze rustig een paar jaar doorgroeien. Snijd ze bij de grond af en dan komt er van onderen weer groen blad. Dan bloeien ze het jaar erop ook wel weer.
Cladosporium fulvum is te herkennen aan gele vlekken aan de onderzijde van het blad. Later zullen deze vlekken bruin verkleuren als de schimmel sporen begint aan te maken. Wanneer de schimmel zich verder doorzet, dan verkleurt ook de bovenzijde van het blad geel.
Rozen in de (half)schaduw
Rozen staan het liefste in de zon. Zelfs soorten zoals in het lijstje hieronder willen het liefste minimaal 2 tot 3 uur zon per dag. Ze verdragen wel minder zon, maar zullen dan minder hard groeien. Zorg in elk geval voor bemeste grond als de roos op een (half)schaduw plek komt te staan.
Voor het bemesten van rozen is paarden- of koeienmest geschikt. Deze mestsoorten, en dan voornamelijk paardenmest, zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Strooi deze mestsoorten nooit rechtstreeks na productie bij je rozen. Paarden- of koeienmest moet namelijk eerst minimaal 18 maanden composteren.
Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden.
Roest is vervelend, maar niet altijd gevaarlijk. Neem bijvoorbeeld metalen tuindecoratie. Dit wil je graag mooi houden, maar op het moment dat het doorroest is het niet levensbedreigend. In dit geval zou je kunnen stellen dat roest niet gevaarlijk is.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Coca-Cola. Misschien wel een bekend trucje; cola als roestverwijderaar. Leg je gereedschap in een bak met cola en de volgende dag kan je de roest er zo vanaf borstelen. Werkt natuurlijk ook met Pepsi.
Roest (Puccinia porri, Puccinia allii) is gemakkelijk te herkennen aan de rood/bruine sporenhoopjes op de bladeren (foto). De hoopjes kunnen vervloeien tot grote vlekken. Bij ernstige aantasting sterft het buitenste blad af.
Je kan preimineervlieg voorkomen door prei onder gaas te telen. De beste manier om schade te voorkomen bij late herfstprei en winterprei, is deze afdekken met fijnmazig insectengaas (maaswijdte: 0.80 x 0.80 mm). Klimaatdoek en het gewone insectengaas met een maaswijdte van 1.30 x1. 30 volstaat niet.
De eerste tekenen van meeldauw spot je vooral tijdens droog en warm weer. Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Door je gewassen te bespuiten met een aftreksel van knoflook kan je voorkomen dat vlinders hun eitjes leggen en je gewassen ten prooi vallen aan honderden rupsen. Knoflook beschermt ook de wortels van je planten tegen de schade die aaltjes aanrichten, omdat het een organische zwavelverbinding bevat.
Meeldauw bestrijden met melk is zo effectief omdat de eiwitten in de melk ervoor zorgen dat de meeldauw zich niet verder kan ontwikkelen. Om dat proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, doe je er goed aan om magere melk te gebruiken.
Meeldauw bestrijden met melk
Meng 40% melk en 60% water en vernevel dit met een plantensproeier op de bladeren. Na een tijdje zie je dat je planten er terug gezonder bij staan. Herhaal dit regelmatig tot de meeldauw volledig is verdwenen.
Wist je dat je je favoriete drankje in kan zetten tegen roest? Cola bevat fosforzuur. Fosforzuur helpt goed tegen roest. Het principe werkt hetzelfde als bij witte azijn. Leg het item met roest in een bakje met cola en laat het daarna een tijdje inweken.