BEM-code. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft hiervoor de 'BEM' (Beoordeling Eigen beheer Medicatie) ontwikkeld. Door het gebruik van de signalerings- en BEM materialen houden medewerkers vanaf de intakefase zicht op welke zorg een cliënt nodig heeft op het gebied van medicijngebruik.
Beoordeling eigen beheer van medicatie (BEM)
Met de BEM realiseert de zorgverlener een individueel zorgplan voor het medicijngebruik van de cliënt op dat moment. Uitgangspunt hierbij is de zelfstandigheid van de cliënt.
Code 1: De bewoner is zelfstandig.Beek & Bos is niet verantwoordelijk voor inname, gebruik of bestellen van de medicatie. Code 2: De bewoner bewaart de medicatiebox in het appartement en is zelf verantwoordelijk voor juiste inname en gebruik van de medicatie. De bestelling geschiedt door het zorgteam.
De BEM omvat categorie 1 t/m 5 en is hetzelfde voor zowel de thuiszorg als de gehandicaptenzorg als GGZ. Deze staat vermeld op het BEM-afsprakenformulier. Naast vaste evaluatiemomenten signaleert de zorgmedewerker op adequaat medicijngebruik.
De regel van 5: een van de belangrijkste hulmiddelen bij het toedienen van medicatie om te zorgen dat de medicatieveiligheid gewaarborgd blijft. Als zorgprofessional is namelijk het laatste wat je wilt een medicatiefout maken, waardoor de cliënt schade oploopt of erger.
Categorie 4: de zorginstelling regelt het bestellen van medicatie en biedt hulp bij het gebruik van (een deel van) de medicatie.
BEM-code. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft hiervoor de 'BEM' (Beoordeling Eigen beheer Medicatie) ontwikkeld. Door het gebruik van de signalerings- en BEM materialen houden medewerkers vanaf de intakefase zicht op welke zorg een cliënt nodig heeft op het gebied van medicijngebruik.
Verplicht. Soms is een rekening met BEM-clausule verplicht. Bijvoorbeeld als je kind een schadevergoeding van een verzekeringsmaatschappij ontvangt. De verzekeraar zorgt er op die manier voor dat niemand zomaar bij het geld kan vóór het kind 18 jaar is.
Het medicatieproces bestaat uit zes stappen: voorschrijven, ter hand stellen/afleveren, opslag/beheer, gereed maken, toedienen/registreren, evaluatie.
1 Voorschrijven 2 Ter hand stellen (afleveren door de apotheker) 3 Opslag/beheer van de medicatie 4 Gereed maken 5 Toedienen/registreren 6 Evaluatie (gebruik, (bij)werking etc.).
Eigen beheer: Cliënt heeft alle medicatie in eigen beheer en is zelf verantwoordelijk voor juiste inname. Klaarzetten zonder toezicht: Medewerkers verstrekken de cliënt de juiste medicatie op het juiste tijdstip. De cliënt gebruikt de medicijnen zelfstandig (eventueel met hulpmiddel).
Huisarts en apotheker maken een risico-inschatting en bepalen in overleg op welke manier de nadere evaluatie van het medicatiegebruik bij de individuele patiënt wordt ingevuld. Indien de huisarts en apotheker een uitgebreidere analyse van het medicatiegebruik noodzakelijk achten, kunnen zij een MBO uitvoeren.
Een bankrekening met een BEM-clausule is een geblokkeerde bankrekening op naam van een kind jonger dan 18 jaar. De wettelijke vertegenwoordiger van het kind kan alleen met toestemming van de kantonrechter geld hiervan opnemen. De BEM-clausule eindigt automatisch als het kind 18 jaar oud wordt.
Medicijnen uit categorie III hebben een ernstige of potentieel gevaarlijke invloed op de rijvaardigheid. De invloed op de verkeersveiligheid kun je vergelijken met een alcoholpromillage in het bloed van meer dan 0,8 g/l (meer dan 0,8‰).
Gekoelde medicijnen
Sommige medicijnen moet je gekoeld bewaren. Bijvoorbeeld oogdruppels, klysma-medicijnen en insuline. Deze kun je in de koelkast plaatsen. Je moet wel opletten dat de medicijnen niet bevriezen.
Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm.
In de standaard Medicatieproces 9 is een scheiding tussen logistieke en therapeutische informatie aangebracht en wordt voor het vastleggen en uitwisselen van gegevens uitgegaan van de vier stappen van het medicatieproces: voorschrijven, verstrekken, toedienen en gebruik.
Waarom zorgt grapefruit(sap) bij sommige medicijnen voor meer kans op bijwerkingen? Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen.
De werkzame stof in Prozac is fluoxetine. Fluoxetine is sinds 1986 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Prozac en het merkloze Fluoxetine. Er is dus geen verschil in werking tussen deze beide middelen.
De nieren verwijderen veel medicijnen uit het lichaam. Maar als de nieren minder goed werken, blijven medicijnen langer in het bloed en bereiken ze hogere concentraties. Dat verhoogt de kans op bijwerkingen en kan bestaande nierschade verergeren.
De verpakking beschermt niet alleen de geneesmiddelentegen licht, lucht en vocht, maar geeft je ook alle nodige bewaarvoorschriften. Bewaar je medicatie dus steeds in de originele verpakking. De meeste voorschriften stellen dat je geneesmiddelen op een droge, donkere plaats, tussen 15°C en 25°C bewaart.
Opiaten op naam en de voorraad opiaten niet-op-naam ('werkvoorraad') moeten achter slot worden bewaard, aard- en nagelvast. Dat wil zeggen: in een kast(je) die zodanig is vastgemaakt dat deze niet zomaar is mee te nemen. Deze opiaten moeten afgezonderd van de overige medicatie worden bewaard.
De cliënt informeren over het bewaren van medicatie. Bijvoorbeeld: neem algemene hygiëne in acht; bewaar medicatie die in de koelkast moet, in een afgesloten doos zodat het niet in aanraking komt met voedsel. Afspraken maken over het bewaren van medicatie en deze afspraken vastleggen in het zorgdossier.