De bloedvaten van de neus zwellen op door warmte, waardoor weer een grotere kans op een neusbloeding ontstaat.
Heel af en toe zijn spontane bloedneuzen het gevolg van een onderliggende aandoening. Het gaat dan bijvoorbeeld om stollingsstoornissen of aangeboren afwijkingen van de bloedvaten. Verder kunnen zaken als een verkoudheid, bloedarmoede, arteriosclerose en leukemie ervoor zorgen dat iemand opeens een bloedneus krijgt.
Onderzoek. Wanneer neusbloedingen regelmatig voorkomen of een neusbloeding niet door uzelf of de huisarts gestopt kan worden, kunt u worden doorverwezen naar de eerste hulp van een ziekenhuis of naar de KNO-arts. Wanneer u bij de KNO-arts komt, zal die eerst proberen het bloedende vaatje te vinden.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.
Een bloedneus door stress ontstaat niet door externe factoren. Tenzij je het natuurlijk hebt over de externe factoren die zorgen voor stress. Deze zijn indirect verantwoordelijk voor je bloedneus. Een bloedneus door stress ontstaat vrijwel altijd doordat er bloedvaatje knapt als het gevolg van een verhoogde bloeddruk.
Bij een spontane bloedneus bloedt er een vaatje in het slijmvlies van de neus door beschadiging van buitenaf (mogelijke oorzaken: stoot op neus, neuspeuteren, neusspray, droge lucht, roken, drugsgebruik, warmte etc), maar de oorzaak kan ook liggen bij een te hoge bloeddruk en/of het gebruik van bloedverdunnende ...
Belangrijke adviezen en gedragsregels bij een neusbloeding
eet niet te heet en/of te gekruid voedsel; drink geen warme of koolzuurhoudende dranken; neem geen hete baden, sauna's of douches (een lauwe douche kan geen kwaad);
Niet doen. Ga niet liggen of hou het hoofd niet achterover, want hierdoor vloeit het bloed naar de keel. Prop niet gewoon een watje, kompres of zakdoek in het bloedende neusgat. Dit heeft weinig nut omdat het onvoldoende druk uitoefent op de bloeding.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Spontane bloedneuzen komen vaak voor en zijn over het algemeen ongevaarlijk. In het neusslijmvlies zitten vele kleine bloedvaatjes die zeer gevoelig zijn. Wanneer hier een scheurtje in komt, bijvoorbeeld door hard niezen of neuspeuteren, ontstaat er een spontane bloedneus.
Meestal gaat het om een bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Dat is vervelend, maar meestal onschadelijk.
De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
Kou zorgt immers voor samentrekking van de bloedvaatjes, waardoor uminder hevig gaat bloeden. Sommige neusbloedingen, en dan vooral achterste bloedingen (zo'n 10% van de gevallen), zijn niet zo makkelijk met drukken te stelpen.
Neusspray (otrivin of nasivin (= xylometazoline)) is een zeer goed middel tegen neusbloedingen, omdat de bloedvaten hierdoor sterk samenknijpen. Twee à drie pufjes in beide neusgaten, om de zes uur, gedurende drie dagen.
Wanneer is het verstandig met het slachtoffer met de bloedneusde naar de huisarts te gaan. Als de bloedneus langer duurt dan 20 minuten. Bij bloedverdunnende medicijnen en een hevige bloedneus. Alcohol is ook een bloedverdunner.
“Bij een verkoudheid zwelt het slijmvlies in de neuskeelholtes op. In dit gezwollen slijmvlies zitten kleine aderen, de kleinste in het hele lichaam. Die adertjes zwellen ook op en kunnen openbarsten wanneer je er druk op zet. Dit gebeurt bijvoorbeeld met het neus snuiten”, aldus Bouwmeester.
Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
uw hoofd tijdens het slapen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op twee kussens; het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom, Marcoumar en/of aspirine, in overleg met de arts staken.
Wanneer je neuspoliepen hebt, verergeren de symptomen als je ligt. In principe zijn poliepen in de neus onschadelijk. Neuspoliepen kunnen door hun grootte of aantal op een gegeven moment symptomen en klachten geven. Ze kunnen de neus verstoppen, waardoor ademhaling, reuk en smaak verstoord raken.
Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen 30 en 40, maar bijna nooit op kinderleeftijd. Eénzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een éénzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.
Soms zijn de neuspoliepen echter klein, verstopt en liggen ze diep in de neus. De arts kan de poliepen dan niet direct zien. Deze poliepen kan hij vaak wel zien via een neusendoscopie.